Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Lampa badrum: 5 frågor och svar som hjälper dig att välja rätt

Är det dags att renovera badrummet? Att välja rätt belysning är viktigt, både för att skapa rätt känsla och för att vardagslivet ska fungera. Du måste också vara säker på att lamporna du väljer är godkända för våtutrymmen. Här reder vi ut de vanligaste frågorna som många undrar över före ett köp.

Av Bygghemma-redaktionen2022-06-08


Läs också:
Badrumsbelysning: 8 snygga lampor som funkar i våtutrymmen


Vad är det viktigaste att tänka på när det gäller belysning i badrummet?

Det allra viktigaste är att välja lampor som är godkända för våtutrymmen. Beroende på var i rummet lampan ska placeras krävs olika IP-klasser. IP-klassningen är en märkning som anger hur damm- och vattentät lampan är. Tänk också på att belysningen ska fylla många olika funktioner, till exempel stämningsbelysning, arbetsbelysning och allmänbelysning. Ha minst två olika ljuskällor för att få tillräckligt med ljus och undvika skuggor.

Hur vet jag om en lampa är godkänd för badrum?

Det ser du på IP-klassningen av lampan. Lampor som har IP44 är godkända att använda i hela badrummet, förutom direkt i duschen eller i badkaret. Om lampan ska placeras minst 60 centimeter utanför dusch eller badkar, eller över 2,25 meters höjd, går det även bra med IP24 eller i vissa fall IP21. Hör alltid med din elektriker vad som gäller. Du kan också kontakta Bygghemmas kundservice för rådgivning. Mer info om gällande regler hittar du på https://www.elsakerhetsverket.se/

Läs också: Välj rätt IP-klassning - det gäller för belysning inomhus och utomhus

Får jag installera belysning i badrummet själv?

Nej, all elinstallation i badrum ska utföras av en behörig fackman (det gäller även om du bara ska byta armatur). Anlita alltid ett registrerat elinstallationsföretag vid elarbeten i badrum.

Vilken typ av belysning ska jag välja?

Belysningen i ett badrum fyller flera olika funktioner, och beroende på vilken lampa du väljer kan du också styra vilken känsla du vill ha. Utbudet är stort, både för den som är ute efter en klassisk
badrumslampa eller för den som vill sticka ut lite extra. Men tänk på att funktion är allra viktigast. Välj en taklampa eller spotlight som fungerar som allmänbelysning, en lampa vid din spegel som ger bra arbetsbelysning och gärna även vägglampor som stämningsbelysning. Dimmer kan vara en bra lösning för att kunna variera belysningen, inte minst om du har få lampor i badrummet.

Kan jag ha utomhusbelysning i ett badrum?

Absolut! Idag finns det utomhusbelysning i många olika varianter och stilar. Och de allra flesta har en hög IP-klassning för att klara krävande förhållanden.

KÖP HÄR: Alla våra taklampor för badrum

KÖP HÄR: All vår spegelbelysning

KÖP HÄR: Köp vägglampor för badrum hos Bygghemma

KÖP HÄR: Köp utomhusbelysning hos Bygghemma

Läs också: Badrumsrenovering - så håller du nere kostnaderna