Välj rätt fönsterlås – 4 olika lås till husets fönster

Att sätta lås på dina fönster bidrar både till att skydda bostaden från inbrott och gör hemmet säkrare för barnen. Här reder vi ut skillnaderna mellan olika typer av fönsterlås och ger tips inför köpet.

 

Läs också: 7 saker du bör ha koll på om du vill skaffa kodlås till ytterdörren

 

Vad ska jag tänka på när jag väljer fönsterlås?

Det finns flera olika typer av fönsterlås och fönsterhakar som är mer eller mindre avancerade. Vilken typ du ska välja beror på hur hög säkerhet du är ute efter och hur mycket pengar du är beredd att lägga. Om du har barn hemma och vill säkerställa att de inte kan öppna fönster på egen hand kan det räcka med en fönsterhake eller annan spärranordning. Även fönster som sitter högt upp kan klara sig med en enklare lösning. Men det varierar vad försäkringsbolagen kräver när det gäller lås, så dubbelkolla alltid med ditt bolag innan du väljer lås. Stöldskyddsföreningen rekommenderar att du som bor i hus eller lägenhet monterar godkända fönsterlås på alla fönster som nås från marken eller där tjuven kan arbeta utan större risk för upptäckt. Lite längre ned hittar du fyra typer av fönsterlås som täcker olika behov.

 

5 tips för dig som ska köpa fönsterlås

- Inåtgående och utåtgående fönster kräver olika låsanordningar. Titta på låsets specifikationer så att du väljer rätt!

- Står det att låset är klass A eller B betyder det att låset är godkänt och anpassat för låsning av fönster.

- Om du väljer ett lås med nyckel bör nyckeln förvaras i närheten av fönstret av utrymningsskäl. Dock ska den inte hänga synligt för tjuvar.

- Har du fönster som du sällan öppnar kan du helt enkelt skruva igen dem.

- Är fönstren äldre eller i dåligt skick kan det vara en bättre investering att byta ut hela fönstret.

 

 

Fönsterlås

Fönsterlås med nyckel

Det här är valet för dig som vill ha ett starkt skydd mot inbrott. ASSA 2830 är ett godkänt fönsterlås avsett för utåtgående fönster. Låsning sker genom att cylindern trycks ned i cylinderhuset och skapar ett kopplande förband mellan cylinderhus och slutbleck, vilket ger ett starkt brytskydd. Låset uppfyller krav enligt Svensk Standard 3620 klass A.

KÖP HÄR: Fönsterlås ASSA 2830

 

 

Fönsterhandtag

Låsbart handtag till fönstren

Om du har vridbara handtag på fönstren kan du byta ut dessa till liknande handtag med lås. Dessa fönsterhandtag från Habo levereras i rakt, högersvängt eller vänstersvängt utförande. Uppfyller SSF krav enligt SS 3620 klass B.

KÖP HÄR: Fönsterhandtag 2164 Habo Krom

 

 

Fönsterlås

Klassiskt fönsterlås med hasp

Fönsterlås från Miller`s tillverkat av mässing. Passar perfekt till fönster i äldre stil. Säkerställer att familjens allra yngsta medlemmar inte kan öppna fönstren på egen hand och fördröjer för tjuven vid inbrott.

KÖP HÄR: Fönsterlås Miller`s 16414

 

 

Spärranordning

Barnskydd till fönster

Begränsa öppningsläget med en godkänd spärranordning för fönster och fönsterdörr. Låset frigörs genom att den fjädrande låstungan på spärrbrickan trycks in samtidigt som linan häktas av. Godkänd enligt Svensk Standard 3587.

KÖP HÄR: Spärranordning ASSA Fix 184Se alla fönsterlås och beslag