Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

7 saker du bör ha koll på om du vill skaffa kodlås till ytterdörren

Hur fungerar ett kodlås, vilka är för- och nackdelarna och hur ska man tänka när det gäller säkerhet? Vi har tittat närmare på sju saker som kan vara bra att ha koll på om du funderar på att byta ut nycklarna mot kodlås.

Av Bygghemma-redaktionen2022-06-08


Läs också: Bäst i test enkeldörrar 

Läs också: Bäst i test trådlös dörrklocka


Om du eller någon annan familjemedlem har låst sig ute någon gång, eller tappat nycklarna och fått byta lås, så vet du hur jobbigt det kan vara. Den moderna lösningen kallas kodlås eller “smarta lås” – helt enkelt ett elektroniskt lås utan nyckel. Här guidar vi dig genom några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp i samband med köpet.

 

Se våra kodlås till ytterdörrar här

Hur funderar en ytterdörr med kodlås?

Det finns olika varianter av kodlås. Vissa modeller fungerar som ett klassiskt kodlås med sifferkod istället för nyckel, en del öppnas enbart med en nyckelbricka eller med nyckelbricka och kod kombinerat och andra kan styras från en smarttelefon via bluetooth eller internet. En variant av kodlås monteras på insidan av dörren, vilket innebär att man inte behöver montera bort nyckellåset. Dessa lås styrs vanligtvis med en smarttelefon men det går också att låsa och låsa upp dörren som vanligt med nyckel.

 

Vilka fördelar finns det med kodlås?

- Du slipper att bli utelåst och borttappade nycklar.

- Du behöver inte oroa dig för att du glömt att låsa. Kodlås kan låsas automatiskt vid stängning eller med hjälp av din smarttelefon.

- Barnen behöver inte komma ihåg och bära med sig en nyckel.

- Du kan enkelt släppa in hantverkare, städfirman, matkassen eller barnvakten med tillfällig kod eller låsa upp via din smarttelefon.

- Om du brukar hyra ut ditt boende slipper du hantera nycklar och kan släppa in hyresgäster på ett smidigt sätt.

 

Vilka nackdelar finns det med kodlås?

- Kodlåsen drivs av batterier som behöver bytas i tid. Men skulle du inte kunna låsa upp på grund av att batterierna tagit slut går det att tillfälligt koppla in ett batteri utifrån.

- Eventuell internetstyrning påverkas om bredbandet går ned på grund av strömavbrott eller annan orsak.

 

Hur säkert är ett kodlås?

Ett kodlås är vare sig bättre eller sämre vid ett fysiskt inbrott eftersom det sällan är genom att dyrka upp låset som inbrottstjuven tar sig in. Men om det ändå skulle ske har många kodlås inbyggt inbrottslarm som larmar vid inbrottsförsök. Det går också att argumentera för att kodlåset är säkrare eftersom det inte finns någon nyckel som kan komma i orätta händer. Om låset öppnas med bricka kan givetvis även den komma bort men fördelen är att den kan spärras om förlusten upptäcks. Självklart kan även koden komma på villovägar. Därför är det viktigt att byta ut koden med jämna mellanrum.

 

Gäller försäkringen om jag har ett kodlås?

Villkoren i hemförsäkringen säger i allmänhet att bostaden ska vara låst och att ersättning utgår vid olovligt tillträde. Men kontrollera för säkerhets skull med ditt försäkringsbolag innan du byter till kodlås.

 

Var bör man undvika att ha kodlås?

Många elektroniska lås kräver en viss temperatur för att de ska fungera ordentligt. Därför kan kodlås vara olämpliga i helt ouppvärmda utrymmen som till exempel garage och uteförråd.

 

Kan jag montera ett kodlås själv?

Det går att montera kodlåset själv om du är händig. Men för att vara säker på att det blir rätt gjort och att försäkringen gäller om det händer något, rekommenderas att du låter en auktoriserad låssmed eller en certifierad anläggarfirma hjälpa till med installationen.
Läs också: Det ska du tänka på när du köper fönster

Läs också: Bäst i test elcykel

 

Populära artiklar