Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

6 vanliga frågor och svar om att bygga friggebod

Egen bastu, tyst arbetsrum eller extra plats för gäster? Oavsett behov är en friggebod det perfekta valet när du vill ha en komplementbyggnad i trädgården. I den här artikeln hittar du några vanliga frågor och svar om vad som gäller när du ska bygga friggebod.

Av Bygghemma-redaktionen2023-01-02


Läs också: Friggebod regler – allt du bör veta om du ska köpa friggebod


Att ha en friggebod i trädgården blir allt mer populärt – och det med all rätt. Eftersom byggnaden har många olika användningsområden är det en praktisk investering som kan komma till nytta i många år framöver. För att lyckas bygga en friggebod själv krävs det dock att du har bra koll på alla detaljer från start, så att du inte stöter på onödiga problem på vägen. Nedan går vi därför igenom några vanliga frågor och svar passar även på att tipsa om färdiga byggsatser som kan användas till friggebodar för olika ändamål.


Får jag bygga en friggebod själv?

Ja, det finns inga bestämmelser som säger att du inte får bygga en friggebod själv. Oavsett om du är en händig, erfaren hemmasnickare eller helt ny på området kan det bli ett roligt projekt att ta tag i! Det du behöver ta hänsyn till i första hand är de olika lagar och regler som gäller för komplementbyggnader. Det är självklart också viktigt att bygget blir stabilt och välgjort, så att det håller för väder och vind och att den är säker att vistas i. Känner du att du inte vill lägga ner tid på att hitta rätt virke kan du köpa färdiga byggsatser hos oss på Bygghemma. På så sätt får du snabbt och enkelt ihop en friggebod utan att behöva förlora dyrbar tid på allt förarbete.

Se alla våra färdiga byggsatser för friggebodar


Måste jag ansöka om bygglov för att bygga friggebod?

Generellt sett behöver du inte ha bygglov för en friggebod. Du har också rätt till att bygga en friggebod på marker som annars omfattas av bestämmelser för detaljplanen, såsom prickmark som vanligtvis inte får bebyggas. Trots att dessa regler inte gäller för bygge av friggebod måste du däremot följa en del andra bestämmelser:

- Om du skaffar en friggebod nära hav, sjö eller vattendrag måste du oftast ha strandskyddsdispens enligt miljöbalken.

- Om du skaffar en friggebod nära en allmän väg som ligger utanför ett detaljplanelagt område krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

- En friggebod måste uppföras minst 4,5 meter från gränsen till grannens tomt. Vill du placera friggeboden närmare än så måste du ha ett medgivande från tomtägaren. Medgivandet ska helst vara skriftligt.

Är du osäker på om du kan eller får uppföra en friggebod på en speciell plats kan du alltid kontakta Byggnadsnämnden i din kommun.


Hur stor får en friggebod vara?

En friggebod får som max vara 15 kvadratmeter stor. Är byggnaden större än så kan det räknas som attefallshus och därmed också behöva bygglov för att få byggas. Friggebodar får också ha en maxhöjd på 3 meter från marknivå till taknock. I övrigt får friggeboden ha olika finesser såsom vind, loft, takkupor och takterrass – så länge alla ovanstående regler och krav uppfylls.


Hur många friggebodar får jag bygga i trädgården?

Det finns inga regler för hur många friggebodar du får ha i trädgården. Däremot får alla friggebodars sammanlagda byggnadsarea inte överstiga 15 kvadratmeter. Du väljer alltså själv om du vill ha en stor friggebod på 15 kvadratmeter, eller exempelvis tre friggebodar på 5 kvadratmeter var.


Får jag ha vatten, avlopp och el i friggeboden?

Det går alldeles utmärkt att dra vatten, avlopp och el in i friggeboden. Dessa tillgångar är särskilt bra att ha om du avser att använda boden som en extra gäststuga, arbetskontor eller bastu. Det som däremot är bra att tänka på är att du måste göra en bygganmälan till din kommun om du vill ha vatten och avlopp i stugan. Själva friggeboden får alltså fortfarande uppföras utan bygglov så länge det görs utifrån de regler som gäller, men vattnet och avloppet måste godkännas av Byggnadsnämnden på den plats där stugan finns. För el behöver du inte ha något tillstånd. Däremot måste du tänka på att de allra flesta elarbeten är olagliga att utföra om du inte är behörig elektriker.


Hur mycket kostar det att bygga en friggebod själv?

Beroende på hur mycket av arbetet och inköpen du vill göra på egen hand, vilka förutsättningar det finns för en bra placering i trädgården samt hur välutrustad du vill att boden ska vara kan det totala priset för bygget variera rejält. Som billigast kan du mest troligt komma undan runt cirka 20 000 kronor. Finns det däremot problem med underlaget som kräver exempelvis grävning och grusläggning eller om du vill storsatsa på en exklusiv friggebod kan slutsumman landa på flera hundratusen kronor.


- Tips på byggsatser till friggebodar - 

Bygga friggebod - Stuga Lea

Stuga Lea

En modern friggebod tillverkad i långsamtväxande nordisk gran, vilket är ett hållbart material med hög kvalitet och bra resistens mot de förhållandevis hårda väderförhållandena i Sverige. Friggeboden levereras i färdigkapade delar som enkelt snickras ihop enligt instruktioner, med medföljande fästelement. Då stugan har en yta på 14.9 kvadratmeter passar den perfekt som en extra yta för kontor eller gäststuga i trädgården. Finns i flera olika färger.

KÖP HÄR: Stuga Lea Grå Dippad från Palmako

 

Bygga friggebod - Bastustuga Funkis 15 kvm

Bastustuga Funkis 15 kvm

Är du en bastufantast som gärna vill ha en egen sauna i trädgården kan det vara skönt att skaffa en nästintill nyckelfärdig bastustuga, så att du kan lägga mer tid på avslappning och mindre tid på jobb. Bastustugan Funkis 15 kvm har en relaxavdelning/omklädningsrum och är speciellt utformat för att tåla det nordiska klimatet med väder och vind.

KÖP HÄR: Bastustuga Funkis från Sorselestugan

 

Bygga friggebod - Friggebod Erik 4-1

Friggebod Erik 4-1

En av våra minsta byggsatser för friggebod med en yta på endast 4 kvadratmeter, som passar utmärkt som exempelvis redskapsbod eller förråd för förvaring. Stugan är tillverkad av svensk råvara och produceras i Tyresö. Friggeboden levereras i färdiga block med ytterpanelen påspikad, så det enda du behöver göra är att montera ihop alla delar enligt monteringsanvisningen.

KÖP HÄR: Friggebod Erik 4-1 från Trähuset


Se fler friggebodar här

Se allt inom hus och fritidshus


Läs också: Friggebod inspiration – 5 moderna friggebodar på 15 kvm

Läs också: 5 sätt att inreda en friggebod

Läs också: 8 snygga friggebodar i funkisstil

 

Populära produkter under kategorin Friggebod

Förråd Landskap 10-3

Förråd Landskap 10-3

46 519 kr

Se priset!

Leveranstid 6-8 veckor

Friggebod Luoman Lillevilla 12

Leveranstid 3-4 veckor

Populära artiklar