Golv test: Vi jämför två av de mest hållbara golven på marknaden

Är du ute efter ett bekymmersfritt golv du aldrig behöver lägga om? Här tittar vi närmare på två av den nya generationens hållbara och miljövänliga golv i härdat trä och keramisk komposit.

Av Bygghemma-redaktionen2020-11-13


De senaste åren har utvecklingen av golv tagit stora kliv när det gäller innovativa produkter och hållbara och smarta tillverkningsmetoder. Två spännande nyheter är golv i härdat trä och golv i keramisk komposit, som har gemensamt att de båda är lätta att lägga och extremt hållbara golv, där stor hänsyn har tagits till miljöaspekter i produktionen. Golven är utvecklade av Bjelin tillsammans med systerbolaget Välinge Innovation – uppfinnare av klickgolvet. Här nedan tittar vi närmare på skillnaderna mellan golven tillsammans med Håkan Olofsson på Bjelin.

 

Golvplankor i härdat trä

Golvplankor i härdat trä

Vad är härdat trä?

– Härdat trä är ett innovativt trägolv med breda plankor och en genuin träkänsla. Vår patenterade teknik för att härda trä gör golvet många gånger starkare än andra trägolv samtidigt som man utnyttjar förnyelsebara råvaror optimalt.

Till vem skulle du rekommendera golv i härdat trä?

– Alla som är ute efter ett snyggt och hållbart trägolv och som dessutom vill göra ett bra miljöval.

I vilka rum passar golvet?

– Golvet är lämpligt i praktiskt taget alla rum som utsätts för normalt slitage, till exempel vardagsrum, sovrum, hall och kök. Det går också utmärkt att kombinera med vattenburen golvvärme.

Vilken är den största fördelen med golvet?

– Jämfört med andra trägolv är golvet extra starkt och hållbart samt att många tycker att det är vackert med breda plankor.

I vilka varianter finns golvet?

– Totalt har vi 34 varianter av ekgolv, allt från ljusare golv till mörkare, med många kvistar och färgvariationer till mer stilrena golv.

 

Härdat trägolv
Det härdade trägolvet finns i 34 olika varianter och passar i de flesta rum.


Hur tåligt är golvet för, slitage, repor och märken?

– Golvet är cirka tre gånger hårdare än vanlig parkett.

Vad är golvet gjort av?

– Golvet består av fyra skikt som pressas samman under hög värme. Det som syns är en hårdvaxoljad eller mattlackad naturlig träyta men under finns ett träbaserat pulverlager, en fukttålig HDF-skiva av hög kvalitet och ett balansskikt. Genom att använda tunna träskikt istället för tjockare massiva plankor kan en betydligt större mängd slutprodukt tillverkas av varje kubikmeter trä, samtidigt som resultatet blir ett golv som är många gånger starkare och hårdare än vanliga trägolv.

Hur är golvet ur miljösynpunkt?

– Härdat trä tar tillvara på allt råmaterial i trädet och vi utnyttjar varje stock maximalt.
Allt spill i produktionen kan återvinnas och förvandlas till fyllnadsmaterial i nya golv.
Dessutom hämtar vi vårt råmaterial från ansvarsfullt förvaltade skogar där träet bearbetas lokalt.

Hur svårt är golvet att lägga?

– Låssystemet 5G gör det lätt att lägga själv, bara att klicka ihop plankorna med varandra. Golvet installeras fritt, flytande ovanpå undergolvet utan att spikas eller limmas fast. Och eftersom golvet är tunt (bara 11 mm) slipper man såga av dörrblad och göra andra kostsamma ombyggnationer.

Hur ligger golvet prismässigt jämfört andra trägolv?

– Det är ett väldigt prisvärt golv. Jämfört med till exempel enstavsparkett är golvplankor i härdat trä ett billigare alternativ.

Köp Bjelins golv i härdat trä

 

Golvplattor i keramisk komposit

Golvplattor i keramisk komposit

Vad är keramisk komposit?

– Bjelins keramiska kompositplattor är ett slitstarkt golv i det nya Nadura-materialet. Med sin patenterade yta får du ett slit- och slagmotstånd överlägset traditionella golv. Samtidigt är plattorna extremt lätta att installera och lika varma att gå på som trägolv.

Till vem skulle du rekommendera plattor i keramisk komposit?

– Funderar du på att lägga klinker eller stengolv men vill ha ett varmare golv som inte riskerar att spricka om du tappar något? Då är keramisk komposit det perfekta valet. Dessutom passar det den som vill kunna installera golvet snabbt och slippa att foga.

I vilka rum passar golvet?

– Det passar i alla rum där det behövs ett lättskött och extra tåligt golv, som till exempel hall eller kök. Men det fungerar också utmärkt att ha i uterummet, förrådet eller garaget – även om dessa inte är uppvärmda året runt. Keramisk komposit är också godkänt som golv i våtzon 2 och går utmärkt att kombinera med golvvärme.

Vilken är den största fördelen med golvet?

– Det är otroligt slitstarkt, lika varmt att gå på som trägolv och lätt att lägga.

I vilka varianter finns golvet?

– Just nu finns det nio olika varianter, bland annat skiffer eller sidenmatta plattor i olika nyanser av grått. Men många fler är på gång under 2020!

 

Keramisk komposit
Keramisk komposit i ett stilrent varmt grått sidenmatt utförande.


Hur tåligt är golvet för, slitage, repor och märken?

– Keramisk komposit är otroligt robust och hållbart. Det är framtaget för att klara extrema situationer som förhållandena på en verkstad eller i ett garage.

Vad är golvet gjort av?

– Golvet består av tre skikt som pressas samman under hög värme. Översta lagret består av det patenterade materialet Nadura och under det ligger en en fukttålig HDF-skiva av hög kvalitet och ett balansskikt.

Hur är golvet ur miljösynpunkt?

– Tillverkningen är mycket miljövänlig. Träpartiklar från produktionen återvinns och energiförbrukningen är låg eftersom Nadura-ytskiktet bildas under en mycket kortare tid och under mycket lägre temperatur än vad som behövs vid konventionell tillverkning av keramiska plattor. Golvet tillverkas av Välinge Innovation AB i nya avancerade toppmoderna fabriker i Skåne.

Hur svårt är golvet att lägga?

– Låssystemet 5G gör det lätt att lägga själv, bara att klicka ihop plankorna med varandra utan att behöva använda expansionsfogar eller liknande. Golvet installeras fritt, flytande ovanpå undergolvet utan att spikas eller limmas fast.

Hur ligger golvet prismässigt jämfört med klinker och stengolv?

– Det är väldigt likvärdigt i pris. Däremot blir läggningstiden/kostnaden för att ta in hjälp betydligt billigare i och med att man klickar ihop golvet.

Köp Bjelins golv i keramisk komposit


Om Bjelin

Bjelin utvecklar och tillverkar en bred produktportfölj av innovativa golv i trä och nya material. Utvecklingen görs tillsammans med systerbolaget Välinge Innovation AB, mest känt som uppfinnare av klickgolvet. Tillverkningen sker i egna fabriker i Sverige och i norra Kroatien.

Se alla golv från Bjelin