Populära varumärken

Golv

Tillsammans med väggarna och taket är golven hemmets största yta och de är nästan alltid i blickfånget. Rent estetiskt har alltså golven stor betydelse för hur vi uppfattar ett hem. Golv är dessutom slitageutsatta och att välja rätt golvmaterial är därför viktigt när vi renoverar eller bygger nytt.

Rätt golv för rätt rum

Man ska alltid försöka välja golvmaterial utifrån det slitage golven kommer att utsättas för. Ett hallgolv eller golv i köket bör till exempel vara reptåligt och golv i våtutrymmen måste givetvis klara väta och lite högre luftfuktighet än man har i andra rum. Medan golv i sovrum beträds med mer vördnad är kanske utseendet viktige än något annat. I hem med husdjur krävs det att golven är robusta och det kan också vara bra att tänka på att golven helst kan klara vikten av de möbler man ställer på det, utan att det blir gropar. Ett billigt golv som är enkelt att lägga kan man byta ut om ens smak eller behov skulle förändras men ibland kan det vara klokt att investera ett golvmaterial som kommer att hålla livet ut. Hos oss står du inför många intressanta valmöjligheter när det gäller utformning av golven i ditt hem.

Det ska inte vara för svårt att lägga golv

Att lägga nytt golv kan vara allt från väldigt enkelt till ganska komplicerat beroende på vad man väljer för utförande. Vi vänder oss till vanliga människor och prioriterar golv som är smidiga att lägga. Hos oss kan du alltså köpa snygga golv som de flesta klarar att få på plats i hemmet även om det givetvis kan vara ett skönt alternativ att vända sig till en fackman. Hur det går till att lägga ett golv beror helt på vad det är gjort av. Hos oss hittar du allt från massiva trägolv till heltäckningsmattor och ett brett urval av klinkers för badrum. Du hittar även allt du behöver för att få ditt nya golv på plats. I regel behöver man arbeta lugnt och noggrant när man lägger ett golv och ha möjlighet att kapa materialet för att anpassa det efter rummet där det läggs.

Frågor du bör ställa dig innan du köper golv

Vad ska jag tänka på när det gäller våtrumsgolv?

Alla alternativ du hittar under vår kategori våtrumsgolv är framtagna för att klara de krav som ställs på dem i miljöer med vatten. Att välja golv för badrummet handlar mycket om utseende och om vad man vill ha för känsla under fötterna när man går på det. Många vill ha golvvärme i badrummet och det är när man lägger om golvet som man har chans att installera det. En viktig sak att tänka på när det gäller golv för våtrum är att man kan få problem med försäkringen om olyckan är framme och det visar sig att man inte lagt golvet på ett fackmannamässigt sätt.

Hur påverkar valet av golv rummets atmosfär?

Många vill att golven ska vara förhållandevis diskreta. I och med att de tar upp stor yta kan det bli störande om de har allt för starka färger eller för påträngande mönster. Ett mer neutralt golv låter andra inredningsdetaljer tala och ger en lugnare känsla. Därmed inte sagt att ett kaxigare formspråk inte kan ge en positiv wow-effekt. Många glömmer att golven påverkar ljudmiljön i ett rum. Hårda golvmaterial kan ge obehagliga ekon och material som dämpar vassa ljud kan vara mycket lämpliga i till exempel sovrum. Golvens färg har betydelse för hur ljust det är i rummen, det är därför det är så pass ovanligt med starka och mörka golvfärger. Det här är bra saker att tänka på när du köper golv online.

Vad finns det för för- och nackdelar med trägolv

I Sverige har vi gott om träråvara och därför är trägolv ett klassiskt och ofta mycket prisvärt alternativ. Trä kan fås i många utseenden och utföranden och om du väljer obehandlat trä har du alla möjligheter att skapa ett unikt golv genom ditt val färg, olja, vax, lack, såpa och andra typer av ytbehandling. Golv av trä kan kräva lite mer underhåll än många andra golvtyper men har också den fördelen att de kan slipas om och återställas till nyskick om de bara är tillräckligt tjocka. Många tycker att det är skönare och att det känns mer naturligt att ha trä än hårdare golvmaterial under fötterna. Var bara försiktig med vatten, om du har golv av trä!

Hur mycket vill du investera?

Det kan skilja väldigt mycket i pris mellan olika golvtyper. I regel får du den kvalitet du betalar för och det finns en tydlig relation mellan pris och livslängd. Det innebär att ett billigt golv faktiskt kan bli dyrare om man ser till golvets hela livslängd. I vårt sortiment hittar du dock billiga laminatgolv som är mer slitstarka än trä och som kommer att kunna hålla i decennier. Nackdelen är att du inte kan slipa om dem. Något annat som det kan vara bra att tänka på är att påkostade val när det gäller golven i hemmet kan höja husets värde. Det är en viktig faktor om du överväger att sälja bostaden i framtiden.