Golv, kakel och klinkers

Alla rum, i alla byggnader, har ett golv. Golven är en viktig del av inredningen i såväl hem som offentliga och kommersiella miljöer. Det finns många olika typer av golvmaterial för olika ändamål. Läs vidare om du vill veta mer om vad som är bra att tänka på inför golvläggningen.

Olika golv har olika egenskaper

Olika golvmaterial ser inte bara olika ut, de är också anpassade för helt olika syften. Golven i lokaler där det utförs tunga arbetsmoment måste ha en helt annan hållfasthet än ett sovrumsgolv som beträds av bara fötter. Att köpa golv handlar alltså om att ha klart för sig vilket slitage golvet kommer att utsättas för och vilka påfrestningar som miljön där golvet läggs kan komma att innebära på lång sikt. Golvet på en uteplats måste i vårt klimat klara av stora temperaturskillnader, ett våtrumsgolv ska vara absolut vattentätt och i hallen vill de flesta ha ett golv som inte riskerar att bli repigt av gruset från smutsiga skor. Golvmaterial bör även vara så praktiska och enkla att rengöra som möjligt. Sen finns det givetvis estetiska och ekonomiska aspekter när det handlar om golven i hemmet. Golvläggning är ett projekt som får stor betydelse för hur ditt hem kommer att se ut.

Vissa golv kan man lägga själv

Den typ av golv som kanske är allra lättast att lägga är textilgolv. Man får dem ofta måttanpassade efter rummet i fråga och fäster dem längs kanten med dubbelhäftande tejp efter att ha rengjort underlaget. Golv av trä, laminat och klinkers kräver mer noggrannhet och kunskap men de flesta normalhändiga klarar av det om de fått bra instruktioner. Man ska dock vara medveten om att det kan ta så mycket tid i anspråk att det kanske lönar sig att anlita ett proffs. Våtrumsgolv ska man vara extra försiktig med som lekman eftersom försäkringen inte gäller om ett golv inte lagts på ett fackmannamässigt sätt. Plastmattor är lite svårare att lägga än man kan tro eftersom skarvar och hörn behöver svetsas med särskild utrustning. När du köper golv online hos oss kan du räkna med bra priser och den information du behöver för att kunna lägga golv på egen hand.

Saker att tänka på innan du lägger ett nytt golv

Vilket golv passar i vilket rum?

I ett sovrum som sällan beträds med skor kan man kosta på sig att ha ett mjukt och ljuddämpande textilgolv. Dagens varianter är mycket mer hygieniska och estetiskt tilltalande än 70-talets heltäckningsmattor. Trä är ett bra allround-material. Med rätt ytbehandling kan trä passa i nästan alla rum och det samma kan sägas gälla för Laminatgolv som dock inte har lika lång livslängd som ett massivt trägolv. Klinkers är mycket bra i rum som utsätts för vatten och fukt. Även plastmattor passar i sådana rum. Ofta handlar valet av golv om man vad man gillar för inredningsstil. I ett modernistiskt och avskalat hem kan ett platsgjutet betonggolv vara pricken över i:et. Ett oljebehandlat trägolv med breda plankor ger en helt annan och mer ombonad atmosfär.

Hur sköter man sitt golv?

När det gäller vanlig städning så handlar det helt enkelt om att avlägsna smuts och man kan gå tillväga på ungefär samma sätt oavsett vad det är fråga om för golvmaterial. Frågan man ska ställa sig är hur mycket vatten man kan använda vid rengöringen utan att golvet tar skada. Vissa typer av golv, till exempel trägolv, behöver man göra i ordning ordentligt med några års mellanrum. Det handlar om att golvets ytskikt kan behöva förnyas, oavsett om det är fråga om lack, färg eller olja. När det gäller åtgärder av små skador beror det helt på vad det är för golvmaterial. Det finns strategier för allt från krosskador på betonggolv till luftbubblor under plastmattan.

Vilka för- och nackdelar har olika material?

Klinkers och rena våtrumsgolv är lätta att städa med hjälp av vatten och vanligt rengöringsmedel, och smuts tränger inte in i materialet. När det gäller Trägolv kan små repor ofta slipas bort med vanligt sandpapper, men många vätskor tränger in i träet och skapar missfärgningar som ibland kan vara svårt att bli av med. Golv av trä kräver i regel mycket omvårdnad i förhållande till vad andra golv behöver men i gengäld åldras de också på ett vackert sätt där vardagslivets patina blir en del av charmen i ditt hem. Hårda golv kan upplevas som lite obekväma och kalla att gå på men är i sin tur tåliga mot slitage.

Vad är mest ekonomiskt?

Det är inte alltid så att ett billigt Linoleumgolv är den mest ekonomiska lösningen även om det ofta är ett bra alternativ. Det handlar lite om vad man har för ekonomiskt perspektiv. Ska man sälja en fastighet kan ett påkostat golv påverka priset i positiv riktning. Om man tänkt bo kvar länge och vill ha ett golvmaterial som håller livet ut handlar det om andra alternativ än om man har anledning att tänka mer kortsiktigt. Tänk även på att det kan kosta en hel del att ge golvet den där touchen som du är ute efter. Vaxer och oljor kan till exempel kosta ganska mycket pengar och det är inte alltid säkert att man tjänar på att köpa ett obehandlat trägolv som man sedan själv fixar till.