Klotrobinia 140-160 cm
Klotrobinia 140-160 cm
Klotrobinia 140-160 cm

Klotrobinia
140-160 cm

1 625 kr
Tillfälligt slut: 

Sammanfattning

Träd med stilrena drag och högt arkitektoniskt värde. Odlas för sitt frodigt gröna kompakta runda krona. Vacker både som solitär eller i grupp.
Varumärke

Beskrivning

Träd med stilrena drag och högt arkitektoniskt värde. Odlas för sitt frodigt gröna kompakta runda krona. Vacker både som solitär eller i grupp.
Klotrobinia odlas för sin kompakta och iögonfallande gröna, skira parbladiga bladverk som är älskad av arkitekter och trädgårdsdesigners för sitt vackra bladverk. Sorten bör dock beskäras mycket hårt på våren för att behålla sin kompakta struktur och form. Stammen är djupt och grovt fårad redan i unga år och stammen är jämt rund och upprättväxt. Förutom sitt höga prydnadsvärde är den mycket lättodlad då den trivs i mullrik, väldränerad jord och vindskyddad lägen. Passar därmed utmärkt i villaträdgårdar både som solitär och i grupp för inramning av exempelvis uppfarter. Sorten är toppympad och växer inte på höjden mer än att kronan utvecklas.

Leveransstorlek: 140-160 cm hög
Storlek fullvuxen: 4-6 m hög
Beskärningsperiod: Juli-September (JAS)

Fakta om stamstorlek
På träd mäts storlek i stamhöjd och stamomfång. Anledningen är att en stam inte växer på höjden utan fortsätter att vara lika lång (dock grövre för varje år) genom hela trädets levnad. Stammens längd bestäms av att man kvistar upp en stam och sedan toppar man trädet för att utveckla krona. Trädets stamhöjd mäts från rot till det ställe där förgrening börjar. Trädets enda tillväxtzon är alltid längst ut på grenarna.

Träden är med St. h stam. St. h är stamhöjd för ympade träd där du inte kan påverka trädets stamhöjd efter köpet. Vår angivna leveransstorlek på dessa är stammens slutliga höjd.

Ympning är då en växtdel planteras in i en liknande växt. Det är en av metoderna som används vid växtförädling av exempelvis äppelträd, päronträd och plommonträd. Ingreppet kan ske var som helst på växten och ger möjligheten att få fler sorters äpplen i samma träd. Det används även då man vill ändra egenskaperna hos vissa buskar och då få rosor, krusbär eller vinbär på stam. Den växt vars rot används som underlag för ympning kallas rotstock eller ympbärare.

Notera att bilderna föreställer ett fullvuxet exemplar.

Dokument

Egenskaper

Varumärke@Plant
Art.Nr.GTG23290
TypPrydnadsträd
LägeSol/Halvskugga
Leveranshöjd140-160 cm
Fullvuxen Höjd4-6 m
UtförandeStort träd
Färg LövverkGrön
BlomningstidMaj
Krukstorlek22-27 cm
KvalitetSt. h (ympad stam)
JordmånVäldränerad
Zon1-2
Latinskt NamnRobinia Pseudoacacia Umbraculifera
Antal1 st/frp