ATV & fyrhjuling

Filtrera

Sortera

0 Produkter

Här var det dessvärre väldigt tomt! Prova att ändra dina filtreringar ovan, eller kontakta vår produktrådgivning så kan vi förhoppningsvis hjälpa dig hitta rätt!

Vill du kunna köra ganska fort i besvärlig terräng med en last på flera hundra kilo? Då fungerar varken bil, traktor eller motorcykel. Lyckligtvis finns då fyrhjulingen, ett fordon som allt fler upptäcker. Köp din fyrhjuling hos oss på Bygghemma.

Vem behöver en fyrhjuling?

På många större jord- och skogsbruk är en fyrhjuling mer eller mindre en självklarhet. Om man har en gård kan fyrhjulingen vara mycket smidig. Det är helt enkelt ett effektivt transportmedel som snabbt tar dig mellan olika platser ute i terrängen. Fyrhjulingar har i regel bra lastkapacitet samt däck och motorstyrka som gör så att du kan ta dig fram där du inte kör med en vanlig bil. En billig fyrhjuling är ett smidigare alternativ än en traktor, bland annat eftersom fyrhjulingen inte riskerar att skada underlaget du kör på, på samma sätt som ett tyngre jord- eller skogsbruksfordon. Eftersom fyrhjulingen är ett arbetsredskap kan utgiften vara avdragsgill när du deklarerar. Fyrhjulingar syns även i många andra sammanhang. Även om fyrhjulingar för de flesta är arbetsredskap ska man inte glömma att de bjuder på en hel del körglädje!

En fyrhjuling är ett flexibelt fordon

När du köper en fyrhjuling av oss är det bara att vrida om nyckeln och bege sig iväg när du fått den levererad. Underhållet är enklare än när det gäller en personbil. Många frågar sig om de verkligen behöver köpa fyrhjuling men få som köpt en ångrar sig i efterhand. Användningsområdena är fler än man kan tro och varierar i och med årstidsväxlingarna. En fyrhjuling kan kompletteras med tillbehör utifrån vilket användningsområde den har. Med en plog framtill får du till exempel utmärkt snöröjningsredskap och du hittar även tillbehör som ökar komforten och kapaciteten i samband med på- och avlastning. En prisvärd fyrhjuling kan göra samma jobb som flera andra fordon och maskiner som tillsammans hade blivit betydligt dyrare. Tänk på att använda hjul med tillräckligt grepp utifrån underlaget du kommer att köra på.

Frågor att ställa sig inför köp av fyrhjuling

Vad krävs för att få köra fyrhjuling?

Innan du bestämmer dig för att köpa en fyrhjuling online behöver du ta reda på vilka i hushållet som kommer att kunna framföra den. Det finns olika typer av fyrhjulingar som kräver olika förarbevis. Den klart vanligaste varianten är så kallade terränghjulingar (ATV) som kräver ett förarbevis man kan ta om man fyllt 16 år. B-körkort utfärdat tidigare än år 2000 gäller också. Vidare krävs en trafikförsäkring om man avser att använda fordonet ute i trafiken och inte bara på sin fastighet. Kraven är alltså mindre för en fyrhjuling av den här typen än dem som gäller för de flesta andra fordon.

Lönar det sig med fyrhjuling?

Om man har en gård eller ett stall kan fyrhjulingen vara ett bra arbetsfordon för snabba transporter. Du slipper dessutom slita på bilen i onödan och behöver kanske inte ens äga en traktor. Det kan uppstå många situationer då en fyrhjuling ger dig extra handlingsalternativ. Du kan forsla hem virke som fallit över vägen utan att behöva använda en traktor eller en skogsmaskin. Djurägare kan transportera bortsprungna eller skadade djur och får smidig tillgång till eventuella utfodringsplatser. Som vi redan varit inne på är det dessutom skattemässigt förmånligt att äga denna typ av fordon, och dessutom är den billigare bränslemässigt.

Var och hur får man köra fyrhjuling?

Du får köra terränghjuling på enskild väg. Vid behov kan du även korsa andra vägar och du är givetvis fri att köra på din egen fastighet. Fyrhjulingar avsedda för terrängkörning kan du tyvärr inte köra med på allmän väg. Vissa fyrhjulingar som förkommer på den svenska marknaden har egenskaper som gör att de inte går att registrera. Dessa får endast köras inom ett inhägnat och godkänt område. Maxhastigheten vid terrängkörning är 20 kilometer i timmen. Det finns inget hjälmtvång men att bära hjälm är att rekommendera eftersom vältningsolyckor tyvärr förekommer. Tänk på att försäkring inte gäller om olyckan är framme och du inte följt alla bestämmelser som gäller för fordonet.

Hur sköter man en fyrhjuling?

En fyrhjuling är en ordentlig investering och om du är mån om dess livslängd och andrahandsvärde är det en del att tänka på. Kontrollera alltid tillverkarens rekommendationer när det gäller service. Kör du mycket är det en bra ide att låta serva fyrhjulingen en gång om året. Det lönar sig i längden. Bromsar mår bra av att hållas fria från smuts och lera. Spola därför alltid av fordonet om du kört i lerig terräng. Bilschampo kan med fördel användas om det är svårt att få bort all smuts. Underhållsladda batteriet så att det inte blir helt urladdat eftersom det då kan vara svårt att få liv i det igen.