Rasp

Filtrera

235 kr

296 kr

235
235
296
296

bahco

(2)

Endast snabbleverans

(2)

Sortera

2 Produkter

Du har sett alla 2 produkter

En rasp är som en grov fil tillverkad för att raspa och fila trämaterial. Rasparna finns i flera storlekar och varianter, för olika användningsområden. De finns som ovala, platta och rundade. Rasparna kan ha runt eller halvrunt tvärsnitt. I halvrunt tvärsnitt är ena sidan platt och den andra är rundad.

Vad du bör tänka på när du ska köpa rasp

När du ska köpa en rasp finns det en del saker du behöver tänka på. Hos oss på bygghemma.se finns ett sortiment med de vanligast använda storlekarna och grovlekarna av raspar. När du ska köpa rasp på nätet behöver du veta vilken sort du behöver. Du behöver också veta hur pass grov raspens raspyta behöver vara eftersom du inte kan "gå på känslan". Du behöver också ha koll på om du ska ha en platt raspsida eller om en rund passar bättre till det föremål du ska raspa. Det är även bra att ha koll på hur stor yta som ska raspas så du vet om du behöver raspar av större eller mindre modell. Ska ett hål raspas behöver du se till att raspens diameter inte är för stor för hålet som ska raspas. Du bör också överväga om du vill ha plast eller trähandtag.

Hur du använder en rasp

Det är enkelt att köpa rasp online när du vet vad du letar efter. Det finns lite att tänka på när du ska välja rasp och har du ingen erfarenhet av att ha använt rasp tidigare, eller känner dig osäker på vad du behöver, är det bra att rådfråga någon kunnig. Raspar finns som nämnt i flera olika varianter som alla lämpar sig olika bra för olika ändamål. När du ska använda raspen tar du helt enkelt tag i handtaget eller handtagen med en eller båda händerna och för raspytan upprepade gånger över området som ska raspas eller jämnas till. Detta görs tills dess att önskat resultat uppnåtts. Om så behövs kan man växla och variera mellan olika raspar under arbetets gång för att komma åt i smala springor eller små hål. Man kan också växla mellan olika grovlekar på rasparna där man börjar med den grövsta och avslutar med en finare rasp.

Frågor du bör ställa dig själv innan du köper en rasp

Behöver jag verkligen en rundad rasp?

När du ska köpa en rasp behöver du fundera över vad du ska ha den till. Ska du raspa och jämna till ett hål är runda raspar utmärkt. Behöver du raspa en konkav yta är även ett verktyg med rundad yta ypperligt att använda. Ska du köpa en billig rasp som du vill kunna använda till mycket är det bra att välja ett verktyg som har en platt sida på raspens ena halva och en rundad yta på verktygets andra halva. Även om det ser ut som att ditt projekt inte kommer att behöva ett verktyg med rundad sida kan det vara bra att skaffa ett allsidigt verktyg som går att använda till mycket.

Hur många raspar behöver jag?

Om du endast behöver en enda rasp eller om du behöver flera stycken olika raspar är helt beroende på vad du planerar att göra och hur mycket du planerar att raspa. Behöver ditt projekt jämnas till mycket och har flera små skrymslen kan det vara bra att ha flera raspar i olika storlekar för att komma åt överallt. Det kan också vara bra att ha olika grovlekar på de olika rasparna så att man kan starta med ett verktyg med grov raspyta och ta bort de värsta ojämnheterna för att sedan gradvis gå över till verktyg med finare och finare raspyta. På så sätt får du en jämn och fin yta utan skrovligheter och andra ojämnheter.

Vilket handtag är bäst att ha på raspen?

De allra flesta raspar som tillverkas idag har handtag av plast. Nytillverkade raspar kan också ha handtag av trä, men detta är trots allt vanligast på raspar av äldre modell. Mycket gamla raspar kan ha handtag av papper - så kallade pappersskaft. Dessa är, så länge de är intakta mycket hållbara. De spricker inte lika lätt som trä. Vilket handtag du väljer till din eller dina raspar är helt upp till din egen smak samt beroende på tillgång i din närhet. Rasphandtag i plast är generellt sätt mycket hållbara och tål tyngre belastning. Du riskerar inte heller stickor om du har ett handtag av plast. De flesta moderna raspar har handtag som kan fattas med båda händerna vilket kan vara en fördel.

Är en rasp nödvändigt att ha i verktygslådan?

Om en rasp är nödvändig att ha i verktygslådan beror helt på vad som ska göras. Det är bra att ha ett verktyg med raspyta eller fil till hands om en möbel eller annat träföremål skadas och får en vass kant eller andra ojämnheter. Ett verktyg med bra raspyta är också bra att ha om man ska bygga något och önskar jämna kanter och inte endast vill använda sandpapper. Om inga liknande arbeten görs är troligen ett raspverktyg inte speciellt nödvändigt att ha i verktygslådan. Men det kan vara bra att ha något annat att jämna till ojämnheter i olika material med.