Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Rasp

Kabinettrasp Bahco Medium

Kabinettrasp Bahco Medium

209 kr 245 kr

Spara 15 %

Kampanj

36h kvar!

Raspset ETC 3-Del 8 200 mm

Raspset ETC 3-Del 8 200 mm

139 kr 149 kr

Sänkt pris!

Du har sett alla 5 produkter

Vanliga frågor om

Hur många raspar behöver jag?
Är en rasp nödvändigt att ha i verktygslådan?
Vilket handtag är bäst att ha på raspen?

En rasp är som en grov fil tillverkad för att raspa och fila trämaterial. Rasparna finns i flera storlekar och varianter, för olika användningsområden. De finns som ovala, platta och rundade. Rasparna kan ha runt eller halvrunt tvärsnitt. I halvrunt tvärsnitt är ena sidan platt och den andra är rundad.

Vad du bör tänka på när du ska köpa rasp

När du ska köpa en rasp finns det en del saker du behöver tänka på. Hos oss på bygghemma.se finns ett sortiment med de vanligast använda storlekarna och grovlekarna av raspar. När du ska köpa rasp på nätet behöver du veta vilken sort du behöver. Du behöver också veta hur pass grov raspens raspyta behöver vara eftersom du inte kan "gå på känslan". Du behöver också ha koll på om du ska ha en platt raspsida eller om en rund passar bättre till det föremål du ska raspa. Det är även bra att ha koll på hur stor yta som ska raspas så du vet om du behöver raspar av större eller mindre modell. Ska ett hål raspas behöver du se till att raspens diameter inte är för stor för hålet som ska raspas. Du bör också överväga om du vill ha plast eller trähandtag.

Hur du använder en rasp

Det är enkelt att köpa rasp online när du vet vad du letar efter. Det finns lite att tänka på när du ska välja rasp och har du ingen erfarenhet av att ha använt rasp tidigare, eller känner dig osäker på vad du behöver, är det bra att rådfråga någon kunnig. Raspar finns som nämnt i flera olika varianter som alla lämpar sig olika bra för olika ändamål. När du ska använda raspen tar du helt enkelt tag i handtaget eller handtagen med en eller båda händerna och för raspytan upprepade gånger över området som ska raspas eller jämnas till. Detta görs tills dess att önskat resultat uppnåtts. Om så behövs kan man växla och variera mellan olika raspar under arbetets gång för att komma åt i smala springor eller små hål. Man kan också växla mellan olika grovlekar på rasparna där man börjar med den grövsta och avslutar med en finare rasp.