Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Cederspån Kärnsund Wood Link 3-10mm
Cederspån Kärnsund Wood Link 3-10mm
Cederspån Kärnsund Wood Link 3-10mm

Cederspån Kärnsund Wood Link
3-10mm

845 kr/m²Pris/frp 4 395:-
Lagervara  - Levereras normalt inom 2-5 vardagar.
Hemleverans -
 
Fraktkostnad 1 995 kr

Sammanfattning

Cederspån från Kärnsund Wood Link är ett av de lättaste träslagen som är tillgängligt på den kommersiella marknaden. Cederträ är mycket formstabilt med en hög naturlig motståndskraft mot svampangrepp och röta. Cederspån används därför ofta som ett extra hållbart alternativ vid val av fasadbeklädnad för byggnader.

Beskrivning

Cederspån från Kärnsund Wood Link är ett av de lättaste träslagen som är tillgängligt på den kommersiella marknaden. Cederträ är mycket formstabilt med en hög naturlig motståndskraft mot svampangrepp och röta. Cederspån används därför ofta som ett extra hållbart alternativ vid val av fasadbeklädnad för byggnader.
En fasad med Cederspån blir livfull med många naturliga färger och skuggor beroende på hur ljuset faller på väggen. Ceder har en mycket dekorativ rödbrun färg som oljad behåller sin lyster. Väljer man att inte behandla Ceder blir den med tiden vackert silvergrå. Cederspånen levereras i förpackad i låda innehållande Cederspån i längd på ca 440 mm med fallande bredd 76 – 355 mm. Lådan innehåller ca 5,2 m2.

Infästning
Cederträ är i princip kvistfritt med relativt täta årsringar och har låg densitet. Vilket innebär ett trä- material som har försumbara spänningar och som därför ger färre sprickor i vid infästning jämfört med många andra träslag. Cederpanel skall fästas med ringspik i rostfritt stål i A2-kvalitet som lägst. I utsatta lägen som exempelvis nära havet skall en spik i A4-kvalitet användas. Detta för att minska risken för rinnmärken skapade av den korrosion som sker av metaller som kommer i kontakt med de sura svamphämmande ämnen som finns naturligt i cederträ. Otillräcklig eller för hård drivning av spiken i trä- materialet kan påverka hållfastheten av den färdiga fasaden. Placeringen av spikarna beror främst på vilken paneltyp som spikas och generellt sett så ska det tas höjd för fuktrörelser i träet. Detta innebär att spikning genom flera överlappande lager skall undvikas då det förhindrar inbördes fuktrörelser mellan lagren. Som andra träfasadbeklädningar så skall cederträet monteras på en ram av exempelvis brädor och läkt. Avståndet mellan läkten är max 60cm. Om det finns detaljer i cederträ i anslutning till cederspånen som behöver skruvas så skall detta ske med förborrning. Även infästning med spik nära ändträet bör ske med förborrning. För att så långt som möjligt undvika sprickbildning skall en tunn spik användas. Använd en ringspik eller likvärdig spikprofil för att åstadkomma så hög fästkraft som möjligt. Vissa tillverkare av spik kan tillhandahålla spik speciellt framtagen för infästning av cederträspån.

Material i anslutning till Cederträ
För att undvika rinnmärken på plåt och/eller Cederträ där plåtdetaljer finns i anslutning till cederträ bör tillverkaren kontaktas för att säkerställa att plåt materialet tål det något surare vattnet från Cederträet och att inte plåtmaterialet kan ge upphov till rinnmärken på Cederträet.

Färg & Doft
Färgen på Cederträ varierar från mörkbrun och brun till röd och rödbrun. Vid leverans kan Cederträet ha ytterligheter av dessa färger i olika stor utsträckning och enskilda cederspån kan vara mycket ljusa eller mycket mörka, vilket är normalt. Obehandlad cederpanel bleknar till en vacker silvergrå färg om träet utsätts för solljus under en längre tid. För att bevara dess ursprungliga färger, motverka rinnmärken och påväxt samt underlätta rengöring rekommenderas att panelen behandlas med en transparent eller pigmenterad olja avsedd för exteriöra paneler. Cederträ har en kraftig doft men inom 3-6 månader efter montering har doften minskat. En oljebehandling kapslar in doften.

Förvaring
Cederträ kan krympa och svälla när träets fuktinnehåll går mot jämvikt med den omgivande luftfuktigheten. För att minimera dimensionsförändringarna efter monteringen rekommenderas att träet innan monteringen lagras där det senare skall monteras. Om det lagras utomhus ska virket täckas med presenning för att skydda från vädret. Brädorna levereras som standard med ett fuktinnehåll på 14%, +/- 2% vilket möjliggör omedelbar montering utomhus. Om panelen skall användas inomhus så ska fuktkvoten kontrolleras så att den ligger under 15%. I annat fall ska panelen torkas före montering. Lägg virket på strö med minst 10-15 cm höjd från golvet för att säkra luftcirkulation. Lagringstiden är beroende av träets fuktighet vid ankomst och lagringsplatsens luftfuktighet och fuktinnehållet avgörs med fuktmätare.

Hantering
Trädamm som frigörs vid bearbetning kan vara allergiframkallande för känsliga personer. Därför rekommenderar vi användning av handskar vid hantering av cederträ. Vid bearbetning och kapning rekommenderar vi även att munskydd och skyddsglasögon används. Då det endast är damm och partiklar från bearbetning av ceder som utgör en viss risk för allergi finns inte denna efter det att den är monterad.

Spån Fakta
- Cederspån: Certigrade western red cedar
- Längd: ca 440 mm
- Bredd: Fallande 76 – 355 mm
- Tjocklek: Kilformad c a 3 – 11 mm
- Förpackning: Låda – c a 5,2 kvm färdig installation

Ceder Fakta
- Vanliga namn: Ceder/western red cedar
- Vetenskapligt namn: Thuja plicata
- Ursprung: Canada
- Trädstorlek: 55 m högt, 3 m i diameter
- Medelvikt som torkad: 375 kg/m3
- Hårdhet: Brinell 1,1
- Brottstyrka: 51720 kpa
- Elastisk styrka: 7660 mpa
- Krympning: Radiell: 2,4%, tangentiell: 5,0%, volym: 6,8%, t/r ratio: 2,1

Certiferat trä
Certifierat trä för ett hållbart och rättvist skogsbruk. Kärnsund Wood Link levererar miljö- och rättvisecertifierat trä. Handel med certifierat trä ökar träråvarans värde och förbättrar då möjligheterna till ett ansvarsfullt skogsbruk till gagn för miljön, och för de människor som är beroende av inkomst från skogen.

Dokument

Egenskaper

VarumärkeKärnsund Wood Link
Art.Nr.PEFC439SHNO1457
TypYtterpanel
MaterialCeder
YtaFinsågad
Längd440 mm
Antal5,2 m2/frp
EAN-nr7332920301480