Sänggavel & fotgavel

Filtrera

1 795 kr

6 295 kr

1795
1795
6295
6295

airbreeze

(2)

bloomington

(1)

scandinavian choice

(34)

stjärnbädden

(3)

Svart

(24)

Grå

(27)

Beige

(14)

Blå

(5)

Brun

(4)

Rosa

(3)

80 cm

210 cm

80
80
210
210

Amiral

(2)

Bethany

(1)

Celine

(1)

Edison

(3)

Eksjö

(1)

Elisabeth

(1)

Elite

(1)

Happy

(3)

Hilton Lyx

(1)

Hilton/Superior

(1)

James

(1)

Joluma

(1)

Ljushult

(1)

Louisa

(1)

Lucky

(2)

Lyonne

(1)

Meja

(1)

Montana

(1)

Royal

(2)

Royal Velvet

(1)

Sueno

(2)

Superior Lyx

(2)

Zen

(1)

Sortera

40 Produkter

Du har sett 36 av 40 produkter
1 av 2

Trivs man i sitt sovrum kommer man sova bättre. Därför kan det löna sig att lägga ner tid på att inreda sitt sovrum på ett tilltalande och funktionellt sätt. Med rätt sänggavel kommer sovplatsen att kännas mer enhetlig och inbjudande.

Saker att tänka på innan man köper en sänggavel

En sänggavel är en tacksam inredningsdetalj eftersom den skyddar väggen vid huvudändan. Om man till exempel har för vana att sitta i sängen och läsa är det lätt hänt att man förstör väggen med smuts och fett, men om man har en gavel förhindrar man att smutsen fastnar på väggytan. Det första man skall göra innan man väljer modell är att mäta hur bred den skall vara. Standard är att gaveln är lika bred som själva sängen, men det finns också modeller som går utanför sängkanterna. När man vet hur bred gavel man skall vara är det lättare att hitta produkter man kan jämföra med varandra. Det är också bra att fundera på vilken färg man vill att gaveln skall ha och det är oftast klokt att välja en färg som passar in med den övriga färgsättningen i rummet. Hos oss på bygghemma.se kan du hitta många billiga sänggavlar som alla gör ditt sovrum lite trevligare.

Hur man monterar en sänggavel

Innan man skall köpa sänggavel behöver man säkerställa att det går att fästa en gavel på sängen. Det är vanligt att man antingen fäster gaveln i stommen på sängen, eller att den är fristående och står på egna ben vid huvudändan. På vissa typer av resårmadrasser kan det vara krångligare att montera en gavel direkt på sängen, och då kan man istället välja en modell som man fäster på väggen. En del av de fina sänggavlar vi har i vårt sortiment är specifikt anpassade för en viss typ av sängar. Det är relativt enkelt att montera en gavel på sängen så länge man följer instruktionerna. Känner man sig osäker kan det vara bra att ta hjälp av en montör, men det är oftast inte nödvändigt. Det viktigaste är att man efter monteringen kontrollerar att gaveln är stabil. Om den känns vinglig kan man behöva spänna skruvarna ytterligare.

Frågor att fundera på innan man väljer sänggavel

Vilket material skall sänggaveln ha?

En av de saker man skall fundera på när man köper en sänggavel är i vilket material den skall vara. Väljer man till exempel en sänggavel i tyg får man ett mjukt stöd om man vill sitta upp och använda den som ryggstöd. Det är viktigt att kontrollera hur man rengör tyget så det är enkelt att hålla rent. Gavlar kan också vara gjorda av olika sorters trä. En modell av trä ger ett rustikt utseende men är inte alltid lika bekväm att luta sig mot. Har man en modell av trä kan man därför välja att ha extra kuddar i sängen. Modellerna av trä kan antingen vara målade eller ha kvar sin naturliga träfärg.

Hur hög skall sänggaveln vara?

En annan sak man behöver avgöra är hur hög sänggavel man vill ha. Här handlar det främst om tycke om smak, men det är alltid bäst att minst välja en som det går att sitta mot utan att huvudet sticker upp över kanten. Vill man installera externa lampor på sänggaveln är det klokt att välja en som är så pass hög att man inte slår i lamporna. När du köper sänggavel online kan du med hjälp av bilderna få ett intryck av hur gaveln kommer se ut vid din säng. Det gör det lättare att avgöra hur hög gavel du vill ha.

Vilka extra finesser kan man välja?

En del sänggavlar har en del extra finesser som kan vara både trevliga och praktiska. Bland annat kan man välja att investera i en modell som har inbyggda huvudkuddar som antingen är rektangulära eller formade som halvcirklar. De flesta kuddarna kan man ta bort om man inte längre har ett behov av dem, eller när de behöver tvättas. Det finns också sänggavlar som har inbyggda hyllor. Det gör det möjligt att till exempel ha böcker, mindre blommor eller andra prydnadsföremål vid sängen. Vill man ha hyllor på sin sänggavel skall man också fundera på om man vill att de skall gå att flytta, eller om det går bra med en fast placering.

Skall sänggaveln ha inbyggd belysning?

Vill man ha extra belysning i sovrummet kan man välja att köpa en sänggavel som har integrerad belysning. Fördelen med att välja en sådan istället för att ha en extern belysning är att den ofta är smidigt placerad. En integrerad belysning gör också att man inte själv behöver krångla med att montera fast någon annan lampa. Vill man ha en gavel med inbyggd belysning kan man också välja hur lamporna skall se ut. Det finns både modeller som står ut en bit från gaveln och de som ligger ganska tätt mot den och påminner mer om lysrör. Är man två personer som skall sova i sängen är det smartast att välja en modell med två separata lampor.