Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Bästa väggfäste tv: expertens tips på väggfästen för olika behov

Med ett stabilt och funktionellt väggfäste slipper du tv-bänk och kan anpassa tv:ns position precis som du önskar. Här har vi tagit hjälp av vår produktspecialist för att hjälpa dig att hitta ett väggfäste som passar just dina önskemål.

Av Bygghemma-redaktionen2023-02-07


Vårt sortiment av väggfästen


Ett väggfäste kan användas till mer än bara att fästa din tv på väggen. Tack vare smarta konstruktioner kan du justera och anpassa positionen av din tv precis som du vill, till exempel genom att svänga, vinkla och dra den i olika riktningar. Dock är det viktigaste förstås att väggfästet sitter stabilt i väggen och att det håller tv:n säkert på plats. Men det ena utesluter inte det andra och idag finns flera varianter som både ger dig maximal säkerhet och optimal flexibilitet.


Så väljer du ett väggfäste som passar din tv

Först och främst måste du säkerställa att väggfästet faktiskt är lämpat för den tv som du har tänkt att använda det till. Detta gör du genom att läsa om de tekniska egenskaperna som finns på produktsidan. Här hittar du bland annat bärförmåga, det vill säga hur tung tv som väggfästet klarar av att bära, samt VESA-måtten som talar om var skruvhålen för montering är placerade. Nedan följer ett exempel för hur du tar reda på om VESA-måtten stämmer.


Exempel VESA mått tv
VESA mäts i millimeter och kan till exempel anges som 200 x 100. I detta fall är det 200 mm avstånd mellan de övre skruvhålen och 100 mm avstånd mellan de övre och undre skruvhålen. De flesta väggfästen är kompatibla med flera olika VESA-mått och tv-apparater.


För att välja ett väggfäste som ger dig den tv-upplevelse som du eftersöker, är det viktigt att fundera över var och hur du tänkt placera din tv, liksom vilka krav du har på att kunna vinkla tv:n i olika riktningar. Enkla väggfästen utan svängarm har till exempel fördelen att tv:n hamnar närmare väggen, utan att inkräkta på rummets rymd. Om du vill kunna justera tv:ns position och vinkel kan du du välja mellan flera olika nivåer beroende på hur höga krav på rörlighet du har. De mest avancerade varianterna är även utrustade med en gasfjäder som ger tv:n extra smidig rörelseförmåga och stabil position i det läge du väljer.

Här har vi tagit hjälp av Bygghemmas produktspecialist som ger sina bästa tips på väggfästen, för att hjälpa dig hitta ett som passar just dina behov och önskemål.


Billigt väggfäste för dig som vill kunna röra tv:n i alla riktningar

Om du vill ha goda möjligheter att justera tv:n som du vill men inte är i behov av de allra mest avancerade funktionerna räcker det med ett enkelt och relativt billigt väggfäste med svängarm. Nedan följer två tips på produkter – ett för tunga tv:apparater och ett för lite lättare.

Bästa väggfäste tv - Väggfäste Mozi Super Solid Full-motion B3 37-90 tum

Väggfäste Mozi Super Solid Full-motion B3 37-90 tum klarar att bära upp till 75 kg och ger dig möjlighet att både vrida och luta tv:n som du vill.

KÖP HÄR: Väggfäste Mozi Super Solid Full-motion B3 37-90 tum

 

 

Bästa väggfäste tv - Väggfäste Mozi Slim Full-motion C2 23-55 tum

 

Väggfäste Mozi Slim Full-motion C2 23-55 tum klarar av att bära tv-apparater med en vikt på upp till 30 kg. Det ger dig möjlighet att både tilta och rotera din tv som du önskar.

KÖP HÄR: Väggfäste Mozi Slim Full-motion C2 23-55 tum


Väggfäste med full rörlighet och gasfjäder

Du som vill ha en riktigt smidig och stabil rörlighet i din tv kan ha glädje av ett mer avancerat väggfäste med gasfjäder för en extra följsam rörelse.

Bästa väggfäste tv-  Väggfäste One For All WM6681 För 32-84 tum 

Flux Wall Mount är den senaste flaggskeppsmodellen för One For All Wall Mount. Väggfästet använder en gasfjäder som gör att den kan röra sig i sidled, fram och bak på ett stabilt och följsamt sätt.

KÖP HÄR: Väggfäste One For All WM6681 För 32-84 tum


Platt väggfäste för dig som endast vill fästa tv:n nära väggen

Om du har tänkt att alltid sitta rakt framför tv:n och titta räcker det förstås med ett väggfäste utan svängarm. Fördelen med detta är att tv:n hamnar mycket nära väggen vilket ger ett mer stilrent intryck i rummet. Nedan följer två tips på produkter – ett för lite större tv:apparater och ett för de mindre.

Bästa väggfäste tv - Väggfäste Deltaco Platt 23

Fixerat väggfäste från Deltaco som kan fästa tv:n så nära som 13 mm från väggen. Konstruktionen i två delar säkerställer enkel installation. Kompatibel med dom flesta 23"-42" platta skärmar och kan bära upp till 25 kg.

KÖP HÄR: Väggfäste Deltaco Platt 23"-42"

 

Bästa väggfäste tv - Väggfäste Deltaco Platt 13 

Fixerat väggfäste från Deltaco som kan fästa tv:n så nära som 12.5 mm från väggen. Konstruktionen i två delar säkerställer enkel installation. Kompatibel med dom flesta 13"-27" platta skärmar och kan bära upp till 25 kg.

KÖP HÄR: Väggfäste Deltaco Platt 13"-27"


Väggfäste för dig som endast vill kunna luta tv:n lite grann

Du kanske bara vill kunna luta tv:n lite grann för att få bättre bild när du sitter och tittar snett nerifrån. I så fall räcker det med ett väggfäste som håller tv:n snyggt på plats nära väggen, men som ger dig möjlighet att tilta tv:n en aning.

Bästa väggfäste tv - Väggfäste Mozi Tilting K1 32-70 tum 

Väggfäste för tv eller bildskärm. Djupet är endast 49 mm (avstånd till väggen) och fästet har även en lutningsfunktion samt snabblåsning. Väggfästet kan tilta din tv upp till 12 ° och kan bära upp till 70 kg.

KÖP HÄR: Väggfäste Mozi Tilting K1 32-70 tum


Läs också: Så väljer du rätt tv till ditt hem

Läs också: 7 inspirerande tips till din TV-vägg

 

Populära produkter under kategorin TV-tillbehör

Populära artiklar