Belysning trappa – 3 bra sätt att ljussätta en trappa

Säkert, stämningsfullt och praktiskt är nyckelord när det gäller att ljussättning i trappor. Här går vi igenom det viktigaste att ha i åtanke när du väljer belysning i trappan.


Läs också:
Badrumsbelysning – 10 snygga lampor som funkar i våtutrymmen

 

Belysning i trappa är ofta klurigt eftersom det kan vara högt i tak eller saknas eluttag i närheten. Men med lite vägledning och kreativitet är det inte omöjligt att få till. Här bjuder vi på våra tre bästa sätt att ljussätta en trappa. 

 

1. Få det praktiskt och säkert med taklampa   

Om du har möjlighet att ha en bra allmänbelysning rakt ovanför trappan är det oftast att föredra. Fördelen är att du lyser upp alla trappsteg (utan att skugga vissa områden), vilket minskar risken för olyckor samt underlättar när du ska städa. Dessutom riskerar du inte att bländas när ljuset kommer uppifrån. En riktigt maffig takkrona kan också ge ett häftigt uttryck till trappan. 

Se våra taklampor här 

 

2. Använd väggbelysning för stämningen  

Väggbelysning är ofta väldigt stämningsfullt och det finns gott om lampor i olika stilar att välja på. Det kan dock vara bra att se upp med belysning som sticker ut alltför mycket över trappstegen eller som skapar för mycket skuggor i trappan. Går det att kombinera väggbelysningen med takbelysning är mycket vunnet! Det finns också infälld armatur som är tänkta för väggar vid trappor. De flesta har bred spridningsvinkel så att ljuset hamnar över en stor yta samt skydd som motverkar risken att bli bländad.  

Väggbelysning

Vår trappbelysning

 

3. LED-slingor och LED-lister ger både funktion och en modern känsla  

Det blir alltmer populärt att inreda med ljusslingor och ljuslister i våra hem, och trappor är inget undantag. Belysningen finns i en mängd olika former och färger, är enkel att installera och anpassa till olika längder. Sätt till exempel en slinga under ledstången och/eller under varje trappsteg. Med rätt placering blir belysningen både funktionell och snygg! En annan fördel är att LED-belysning drar väldigt lite ström.     

Våra LED-slingor och LED-lister

 

Läs också: Trappa inspiration – 5 olika lösningar för trappor inomhus