Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-22

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
020 - 25 00 25

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
020 - 25 00 25
Mina Sidor

Behandla altan, trädäck & trall på rätt sätt – tryckimpregnerad, lärk och komposit

Hur ofta behöver jag behandla trallen, vilken olja ska jag använda och när är det bäst att behandla? Vi ger dig svaren och reder även ut hur du behandlar impregnerad trall, sibirisk lärk och komposittrall.

Av Bygghemma-redaktionen2023-05-04

Se alla våra träoljor och tralloljor


Det räcker att du behandlar trallen varje eller vartannat år beroende på vilket material trallen har. Om du tar hand om din trall och behandlar den regelbundet kommer utseendet bevaras och livstiden förlängas. I den här artikeln går vi igenom hur du behandlar trall i olika material och svarar på vanliga frågor om trallbehandling.

Det här kan du behöva när du behandlar trall: Träolja, träskyddslasyr, pensel, roller


Läs också:
Välj rätt träolja utomhus  


Behöver jag tvätta trallen innan den behandlas?

Det räcker att du rengör en gång om året med vatten och såpa som du skrubbar försiktigt med en trallborste. Efter att du rengjort, kom ihåg att låta trallen torka ordentligt innan du behandlar den. Hur du behandlar trallen efteråt är beroende på vilket material trallen har samt hur du vill att utseendet ska förändras. För varje gång du behandlar trallen kommer det bli något mörkare.

Läs också: Tvätta altan – så gör du altanen vårfin


Hur ska jag behandla tryckimpregnerat trall?

Impregnerad trall behöver inte behandlas ofta eftersom det har ett skydd mot röta. Däremot är det inte skyddat mot fukt och behöver därför oljas in ungefär en gång om året. Om du vill behålla trallens utseende är det också en anledning till att behandla den med jämna mellanrum. Välj en olja som är lämpad för tryckimpregnerad trätrall.

 

Behandla trall träskydd

Träskydd Altan från Sioo ger ett silvergrått resultat på din trall.


Här hittar du all trä- och trallolja

Hur behandlar jag sibirisk lärk?

Sibirisk lärk har en hög densitet och innehåller naturlig olja och har ett skydd mot röta. Du kan lämna sibirisk lärk obehandlat men för att förlänga träets livstid kan du olja in med träskyddslasyr ungefär vartannat år.

 

Tjärolja Herdins Klassisk är en effektiv behandling för sibirisk lärk.

 

Hur behandlar jag komposittrall?

En stor fördel med komposittrall är att du inte behöver behandla det. Det räcker att du regelbundet tvättar den med vatten och såpa.

 

Finns det olika färg på olja?

Beroende på vilket material trallen har och vilken olja du väljer att behandla med kan du få olika resultat. Vill du behålla träfärgen väljer du en träolja. Vill du däremot ha en silvergrå trall väljer du en olja som ger ett sådant resultat.

 

När ska jag behandla trallen?

När du behandlar trallen ska du undvika både sol och regn. Solen gör att oljan torkar innan den hunnit sugas in och regnet sköljer bort oljan. Ha därför koll på väderprognosen och behandla trallen en mulen dag när temperaturen är omkring 15-20 grader.

 

Hur behandlar jag trallen?

När du köpt rätt olja för din trall är det dags att behandla. Följ anvisningarna som står på burken så det blir rätt. Använd träoljepensel när du använder lasyr. Vid vanlig träolja går det däremot lika bra att använda en roller med förlängningsskaft. Dra åt samma håll som ådringen på trallen. Märker du att oljan sugs upp snabbt kan det behövas ett extra lager. När du är klar torkar du upp eventuellt överskott av oljan med en trasa.

Behandla trall pensel

Det finns speciella penslar för träolja. Här är en bred pensel från Anza.

 


Det här kan du behöva när du behandlar trall:
 Träolja, träskyddslasyr, pensel, roller


Läs också: Olja altanen – här är allt du behöver tänka på 

Populära produkter under kategorin Träolja & trallolja

Populära artiklar