Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Tvätta och rengöra altan – så får du trall och trädäck fint igen

Ättika, såpa, tralltvätt eller målartvätt? Borste eller högtryckstvätt? Nedan ger vi tips på vad du behöver för att tvätta altanen och hur du går tillväga för att göra den fräsch inför sommaren.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Vårt sortiment av trallrent

Se våra trä- och tralloljor


Att tvätta altanen hör vårstädningen till och behöver inte vara så avancerat. Rengör du regelbundet hålls mikrobiell påväxt borta och altanens livslängd förlängs. Hur du tvättar altanen beror på skicket samt om träet är målat eller inte. Nedan förklarar vi hur du går tillväga när det gäller att:

- tvätta smutsig altan med såpa
- tvätta altan med ingrodd smuts
- tvätta och rengöra altan med bikarbonat
- tvätta altan med linoljesåpa
- tvätta målad altan
- tvätta altan med högtryckstvätt
- olja in altan.

Tvätta smutsig altan med såpa

Sopa bort all smuts från altanen. Är din altan omålad blandar du en liter varmt vatten med några droppar diskmedel och två deciliter ättika. Borsta ut medlet med en trallborste. Ättikan är speciellt bra för att få bort alger och mögel. Avsluta med att skölja altanen med vatten. Det är viktigt att välja rätt typ av såpa för att undvika att skada altanens yta eller målning. För träaltaner är det bäst att använda en mild trädäcksrengöringssåpa som är speciellt utformad för att rengöra och skydda träytor. För altaner av betong eller sten är det bäst att använda en mild alkalisk rengöringssåpa som kan avlägsna smuts och fläckar utan att skada ytan. Det är viktigt att följa instruktionerna för hur man använder såpan och att blanda den med rätt mängd vatten för att få den rätta konsistensen.

Det här kan du behöva när du tvättar en omålad altan:

Trallsåpa

Sopborste

Tvätta altan med ingrodd smuts

En omålad altan som inte blivit tvättad på länge kan behöva en grövre rengöring och vanlig såpa räcker därför inte. Istället kan du använda dig av tralltvätt som fungerar bättre mot svåra beläggningar av alger och mögel. Borsta ut medlet med en trallborste och skölj av altanen med vatten.

Det här kan du behöva när du tvättar en altan med ingrodd smuts:

Tralltvätt

Sopborste

Rengöra altan med bikarbonat

Bikarbonat är ett mycket effektivt och skonsamt rengöringsmedel som kan användas för att avlägsna fläckar och missfärgningar från trädäck och andra träytor. För att rengöra ditt trädäck med bikarbonat kan du göra en lösning av vatten och bikarbonat och applicera den på trädäcket med en trasa eller en borste. Låt lösningen sitta på trädäcket i en stund för att låta bikarbonatet verka, och skölj sedan av med rent vatten. Det är viktigt att torka av trädäcket ordentligt efteråt för att undvika att det blir fuktskadat.

Tvätta altan med linoljesåpa

Linoljesåpa är en mild och naturlig rengöringssåpa som är lämplig för att rengöra träaltaner. Den innehåller linolja, som är en naturlig olja som hjälper till att skydda träet mot fukt och fläckar. För att tvätta din altan med linoljesåpa kan du göra en lösning av linoljesåpa och vatten och applicera den på altanen med en mjuk borste eller en trasa. Låt lösningen sitta på altanen en stund för att låta linoljesåpan verka, och skölj sedan av altanen med rent vatten. Torka av altanen ordentligt efteråt för att undvika fuktskador. Det är viktigt att tänka på att linoljesåpa inte är lämplig för altaner av betong eller sten, eftersom den kan skada dessa ytor.

Linoljesåpa

Tvätta målad altan

En altan med normal smutsmängd rengörs med skurborste men istället för såpa, använd fasadtvätt. Har altanen ingrodd smuts är kraftigare målartvätt ett bättre medel. Avsluta med att skölja av altanen med vatten. Det är viktigt att vara försiktig när man tvättar en målad altan, eftersom för hårda rengöringsmedel eller för mycket skrapande kan skada målningen och göra att färgen flagnar. För att tvätta en målad altan kan du utöver målartvätt använda en mild rengöringslösning och en mjuk borste eller en trasa. Börja med att damma av altanen och ta bort smuts och löv, och applicera sedan rengöringslösningen med en trasa eller en borste. Skölj sedan av altanen med rent vatten och torka av den ordentligt för att undvika fuktskador. Om det finns svåra fläckar eller missfärgningar på altanen kan det vara lämpligt att använda en mer kraftfull rengöringslösning för att ta bort dem, men var försiktig så att du inte skadar målningen.

Det här kan du behöva när du tvättar en målad altan:

Målartvätt eller fasadtvätt

Sopborste

Tvätta altan med högtryckstvätt

En av de bästa metoderna för att ta bort smuts och ingrodda fläckar från en altan är med högtryckstvätt, eftersom högtrycket hjälper till att få bort smutsen lättare. Det är dock viktigt att använda en lämplig inställning på högtryckstvätten, så att den inte skadar altanen eller de omgivande ytorna. Du bör också se till att använda en tvättmedel eller ett rengöringsmedel som är speciellt utformat för att ta bort ingrodd smuts, och skölj altanen ordentligt efteråt för att få bort alla rester av tvättmedel.

Köp högtryckstvätt här

Se altanborstar och andra tillbehör till högtryckstvätten

Läs också: Bäst i test högtryckstvätt


Tvätta altan med högtryckstvätt

Minska trycket på högtryckstvätten så risker du inte att skada träet. 


Olja in altanen

När du rengjort och tvättat altanen kan det vara bra att olja in den. Det ger ett extra skydd och förlänger trallens livslängd. Se till att träet har torkat helt innan du börjar olja.

Det här kan du behöva när du oljar altanen:

Trä- och trallolja

Penslar


Läs också: Olja altan – här är allt du behöver tänka på 

Läs också: Inredningstips för altanen 

Läs också: Vårstäda trädgård 

Läs också: Infravärme till altan eller uteplats – expertens tips för olika behov

Läs också: Bygga vindskydd: Så bygger du ett vindskydd med färdiga sektioner 

Populära artiklar