Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Olja altan – allt du behöver veta för att olja in trall och trädäck

Förläng livslängden på din altan genom att olja in den med jämna mellanrum. Här är guiden som visar hur du gör det på rätt sätt.

Av Bygghemma-redaktionen2024-06-05

 
Se vårt sortiment av trä- och tralloljor


Du behöver:
• Skurborste
• Såpa
• Hink
• Träolja anpassad för ditt altanvirke
• Bred pensel
• Trasa
• Skyddsmask
• Slipmaskin och slippapper
Skruvdragare


Olja altan - så gör du

1. Välj en dag med rätt väder
Ha koll på väderprognosen. Välj en dag när det inte regnar eller är för soligt, en molnig dag ger bäst förutsättningar. Tänk på att det helst inte ska komma regn på altanen sex timmar efter att du oljat in altanen. Direkt solljus är inte heller bra då oljan hinner torka innan den sugs in i träet.


2. Skruva åt skruvskallar
Kontrollera trallen noggrant och titta efter skruvskallar som krupit upp ur träet. Använd en skruvdragare för att dra åt skruvarna igen.

Läs också: Bäst i test skruvdragare 


3. Rengör altanen
Det är viktigt att rengöra altanen innan du börjar själva oljebehandlingen. Det finns olika alternativ för hur du rengör – det enklaste sättet är att rengöra med såpa, vatten och skurborste. Du kan även köpa speciellt rengöringsmedel för just terrasstvätt, exakta anvisningar finns på paketet. Ett annat alternativ är att rengöra altanen med en högtryckstvätt. Då är det viktigt att tänka på att vara försiktig när du tvättar och inte gå för nära trallvirket med högtryckstvätten, eftersom det kan leda till att träets fibrer skadas.

Läs också: Tvätta och rengöra altan – så får du trall och trädäck fint igen

Läs också: Bäst i test högtryckstvätt

Se vår rengöring för trall


4. Slipa altanen
Avvakta någon dag tills altanen har torkat ordentligt innan du går vidare till nästa steg. Är altanen stickig kan du slipa innan du oljar in den. Slipa tills du är nöjd med ytan. Glöm inte att använda skyddsmask i det här steget, det är inte bra att andas in slipdamm från tryckimpregnerat trä. Använd gärna en slipmaskin för att skona ryggen när du slipar. Till mindre ytor och kanter går det bra att slipa för hand. Borsta noggrant bort allt slipdamm innan du går vidare till nästa steg.

Läs också: Så gör du för att slipa altan och trallgolv

5. Olja in
Nu är det dags att olja in altanen. Det är viktigt att välja rätt olja för just din altan. Är du osäker på vilket virke altanen består av? Fråga vår kundtjänst eller besök någon av våra butiker för mer hjälp. Stryk sedan altangolvet med olja och följ anvisningarna som står på burken. Oljan skyddar träet och minskar risken för att altanen suger upp regn och blir skadat. Märker du att all olja sugs in? Då kan det behövas en andra strykning. Tänk på att träet blir mörkare ju mer du oljar. 

Läs också: Välj rätt träolja – 3 populära produkter till altanen och utemöblerna

Läs också: Behandla trall på rätt sätt – tryckimpregnerad, lärk och komposit


6. Torka bort överskottsolja
Vänta cirka 30 minuter och torka sedan bort överskottsolja med en trasa. Glöm inte brandrisken när du arbetar med olja. Oljeindränkta trasor är brandfarliga så se till att förvara trasan i till exempel en skål med vatten. Tänk också på att inte droppa för mycket olja under altanen, då även det kan öka brandrisken. Lägg gärna plast under golvet om det är möjligt.


Läs också: Inreda altan - 7 tips som förvandlar altanen till ett extra vardagsrum

Läs också: Måla på tryckimpregnerat trä – 5 vanliga frågor

Populära artiklar