Ring oss på 020-25 00 25
 • Leverans & reklamation, vardagar 09.00 - 17.00
 • Produktrådgivning, alla dagar 08.00 - 22.00
Våra butikerNu på fem platser i Sverige!
Jämför (0)
  0
  0 kr

  Olja altanen – här är allt du behöver tänka på

  Olja in din altan och förläng altanens livslängd. Här är guiden som visar hur du gör det på rätt sätt.

  Du behöver:
  - Skurborste
  - Såpa
  - Hink
  - Träolja anpassad för ditt altanvirke
  - Bred pensel
  - Trasa
  - Skyddsmask
  - Slipmaskin och slippapper
  - Skruvdragare

  Så här gör du:

  1. Välj en dag med rätt väder
  Ha koll på väderprognosen. Välj en dag när det inte regnar eller är för soligt, en molnig dag ger bäst förutsättningar. Tänk på att det helst inte ska komma regn på altanen sex timmar efter att du oljat in altanen. Direkt solljus är inte heller bra då oljan hinner torka innan den sugs in i träet.

  2. Skruva åt skruvskallar
  Kontrollera trallen noggrant och titta efter skruvskallar som krupit upp ur träet. Använd en skruvdragare för att dra åt skruvarna igen.

  3. Rengör altanen
  Det är viktigt att rengöra altanen innan du börjar själva oljebehandlingen. Det finns olika alternativ för hur du rengör – det enklaste sättet är att rengöra med såpa, vatten och skurborste. Du kan även köpa speciellt rengöringsmedel för just terrasstvätt, exakta anvisningar finns på paketet. Ett annat alternativ är att rengöra altanen med en högtryckstvätt. Då är det viktigt att tänka på att vara försiktig när du tvättar och inte gå för nära trallvirket med högtryckstvätten, eftersom det kan leda till att träets fibrer skadas.

  4. Slipa altanen
  Avvakta någon dag tills altanen har torkat ordentligt innan du går vidare till nästa steg. Är altanen stickig kan du slipa innan du oljar in den. Slipa tills du är nöjd med ytan. Glöm inte att använda skyddsmask i det här steget, det är inte bra att andas in slipdamm från tryckimpregnerat trä. Använd gärna en slipmaskin för att skona ryggen när du slipar. Till mindre ytor och kanter går det bra att slipa för hand. Borsta noggrant bort allt slipdamm innan du går vidare till nästa steg.

  5. Olja in
  Nu är det dags att olja in altanen. Det är viktigt att välja rätt olja för just din altan. Är du osäker på vilket virke altanen består av? Be om hjälp i en butik. Stryk sedan altangolvet med olja och följ anvisningarna som står på burken. Oljan skyddar träet och minskar risken för att altanen suger upp regn och blir skadat. Märker du att all olja sugs in? Då kan det behövas en andra strykning. Tänk på att träet blir mörkare ju mer du oljar.

  6. Torka bort överskottsolja
  Vänta cirka 30 minuter och torka sedan bort överskottsolja med en trasa. Glöm inte brandrisken när du arbetar med olja. Oljeindränkta trasor är brandfarliga så se till att förvara trasan i till exempel en skål med vatten. Tänk också på att inte droppa för mycket olja under altanen, då även det kan öka brandrisken. Lägg gärna plast under golvet om det är möjligt.