Beskära syren: Så sköter du om din syrenbuske

När är bästa tiden att beskära syrenbuskar och vad mer ska du tänka på för att maximera blomning och få en tät och fin syrenhäck? Här bjuder vi på våra bästa skötselråd och tipsar om verktyg som underlättar arbetet.


Läs också:
Välj rätt häcksax: manuell, batteri, bensin eller elektrisk


Läs också: Så beskär du dina träd i trädgården

Varför behöver jag beskära min syren?

Syren växer kraftigt och behöver gallras ur och trimmas regelbundet. Då håller den sig frisk och tät. Blomknoppar utvecklas helst på de yngre skotten. Bondsyrener kan bli kala nertill på äldre dar. Då kan man föryngra syrenbusken genom att kapa de äldsta grenarna till cirka 30 cm ovan mark. Sikta på att kapa ungefär var tredje grov stam. Om du kapar alla grenar på en gång tenderar busken nämligen att bilda många rotskott. Rotskotten är dock bra att ha om du vill plantera nya syrenbuskar.
 

Behöver jag gödsla min syren?

Syren behöver sällan gödsel eller jordförbättring. Om jorden är mager kan du gödsla med kogödsel under våren, det främjar tillväxten. 
 

När ska syren beskäras?

Syren blommar på fjolårsskotten, vilket betyder att de blomknoppar som bildas på sensommaren och hösten blommar året därpå. Du vill antagligen inte klippa bort dessa knoppar för då uteblir nästa års blomning. Därför är det bäst att beskära så snart syrenen blommat över helt, ofta kring midsommar. Om du vill föryngringsbeskära syrenbusken så görs detta med fördel på vårvintern. 
 

Vad är det som ska skäras bort?

Du kan klippa bort vissna blomställningar, gärna innan de har hunnit bilda frö då fröbildningen kan leda till att syrenbusken blommar mindre nästa år. Gallra bort rotskott och risiga och skadade grenar. Du kan även stamma upp syren så att du får ett syrenträd. Då beskär du helt enkelt det som växer nedtill på busken. 
 

Hur avlägsnar jag grenarna på bästa sätt?

Grövre grenar kan behöver sågas av men annars kommer du långt med en bra häcksax. För att säkerställa att du klipper rakt så kan du spänna upp ett snöre längs med häcken och följa linjen. 
 

Vilka verktyg behövs?

Om syrenbusken är av mindre storlek kommer du långt med en manuell häcksax och en sekatör. Om du har en syrenhäck som sträcker sig många meter behöver du en motordriven häcksax. Om du har en väldigt hög häck är det bra att investera i en häcksax med teleskophandtag så når du lättare toppen. Tvätta alltid häcksaxen efter klippningen för att undvika att överföra eventuella sjukdomar mellan dina växter.    

 

Våra sekatörer

Våra manuella häcksaxar

Våra grensaxar

Våra grensågar

Våra motordrivna häcksaxar 

 

Läs också: Plantera syren – så får du en frodig syrenhäck