Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Beskära träd: Så klipper du dina träd i trädgården

Är det dags att beskära träden i trädgården? De flesta lövfällande träd mår bra av att underhållsbeskäras då och då. Trädet får en luftigare krona och en lättare känsla. Här får du råd kring vad du ska tänka på och tips på verktyg som underlättar arbetet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se hela vårt utbud inom beskärning

Varför behöver träd beskäras?

Träd ute i naturen beskärs naturligtvis inte utan sköter sig själva. Träd på tomten kan dock behöva beskäras för att de inte ska ta för mycket utrymme eller för man önskar en viss form eller luftighet i trädkronan. 

När ska träd beskäras?

Det beror på arten. Päron och äpple beskärs under senvinter eller vår; innan saven stiger.  De flesta träd ska beskäras under JAS (juli, augusti, september) eftersom de savar (blöder) för kraftigt om de beskärs under våren. Under JAS-perioden har träden lättare att läka och risken för svampsjukdomar minskar.

Vad är det som ska skäras bort?

Du bör ta bort grenar som växer för tätt intill varandra eller som korsar varandra. Döda grenar avlägsnas naturligtvis och du ska även klippa bort grenar som ser sjuka ut eller som växer på ett oväntat sätt. För att få en luftigare krona så behöver du rensa ur täta och risiga grenpartier. Om du har fruktträd klipper du bort de så kallade vattenskotten som växer rakt upp. 

Hur avlägsnar jag grenarna på bästa sätt?

Grövre grenar sågas av. Om en gren är både grov och lång kan den behöva sågas av i etapper för att undvika fläkskador. Börja då med att såga ett mindre snitt på undersidan av grenen (30-50 cm från stammen) och såga därefter av grenen ovanifrån (cirka 10 cm utanför det första snittet). Undvik sårytor på större än 10 cm i diameter då risken för röta annars ökar. De grenar som ska bort bör sågas av nära stammen men var försiktig så att du inte skadar grenkragen som hjälper trädet att läka. Om du ska korta en gren så ska du kapa grenen just ovanför en kvist. Då bildas en naturlig fortsättning på grenen. Om du bara kapar grenen rakt av bildas en krona som gör ditt träd mer mottagligt för sjukdomar. 

Vilka verktyg behövs?

Du behöver en grensåg till de grövre grenarna. Det finns lätta och smidiga handsågar framtagna för just detta ändamål. Med en sekatör klipper du snabbt och enkelt av trädets spädare kvistar. Det finns även grensaxar som klipper grövre grenar och som tack vare långa handtag underlättar om du behöver kapa grenar i övre delen av trädkronan. Slutligen är det praktiskt med en stabil stege som du kan stå på när du arbetar. 


Våra grensågar

Våra sekatörer

Våra grensaxar

Våra stegar

 

Läs också: Batteridriven grensåg bäst i test

Läs också: Manuell grensåg bäst i test

Läs också: Grensax bäst i test

Läs också: Sekatör bäst i test

 

Köptips!

Grensåg Wolf Garten

Grensåg Power Cut Saw Pro från WOLF-Garten med grenhake och barkstöd kan monteras på ett teleskopskaft för att nå högt hängande grenar. 
 

Sekatör Gardena ExpertCut

Sekatör ExpertCut från Gardena klipper grenar med en diameter på upp till 22 mm. Bladet är i rostfritt stål och har ett savspår som skyddar bladet från klibbig växtsax. 

 

Fiskars Grensax

Grensax SmartFit Teleskopisk L86 från Fiskars har justerbara handtag för att du bättre ska kunna nå både högt och lågt vid beskärning av träd och buskar. 

 

Läs också: Beskära buskar – 5 vanligaste frågorna

Läs också: Trädbelysning – så belyser du träd och buskar i trädgården

Läs också: Välj rätt häcksax: manuell, batteri, bensin eller elektrisk?

 

Populära produkter under kategorin Beskärning

Populära artiklar