Bygga attefallshus – råd och populära lösningar

Om du har ett en- eller tvåbostadshus får du även uppföra ett attefallshus på upp till 30 kvadratmeter utan bygglov. Här reder vi ut vad som gäller kring attefallshus och tipsar om 5 populära lösningar.


Läs också: Så väljer du rätt nivå på robotgräsklippare till din trädgård

Se våra attefallshus


När får jag bygga ett attefallshus?

Du som har ett en- eller tvåbostadshus på tomten får uppföra ett attefallshus utan bygglov. Attefallshuset får placeras i bostadshusets omedelbara närhet, om det placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs grannens medgivande. Attefallshuset får som högst vara 4 meter från mark till taknock. Beroende på hur huset ska användas behöver du följa Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.


Hur stort får attefallshuset vara?

Tidigare var den största tillåtna storleken för attefallshus 25 kvadratmeter men sedan 1 mars 2020 gäller 30 kvadratmeter. Utökningen till 30 kvadratmeter gäller endast för attefallshus som är komplementbostadshus – antingen en byggnad som används som permanentbostad eller ett fritidshus. Dessa hus ska ha full boendestandard. Attefallshus som används som komplementbyggnader, till exempel garage, förråd, växthus eller gäststuga, får fortfarande vara högst 25 kvadratmeter. Du får bygga flera attefallshus men den sammanlagda storleken får inte överstiga 25 respektive 30 kvadratmeter (beroende på vad husen ska användas till). Förutom Attefallshus får du även bygga friggebod på högst 15 kvadratmeter.


Behöver jag ansöka om bygglov för attefallshus?

Nej, det behövs inte. Men innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. Och uppför du attefallshuset närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga utan bygglov.


Vad är en Bolundare?

En “Bolundare” är det nya större attefallshuset. Namnet kommer från bostadsminister Per Bolund som framförde förslaget om att utöka den högsta tillåtna byggnadsarean för komplementbostadshus, från 25 till 30 kvadratmeter. Tanken med den något större tillåtna boytan är att det ska gå lättare att bygga bostäder som täcker hushållens behov och ge större flexibilitet när det gäller planlösning och möblering.


Köp färdiga attefallshus

Det finns flera spännande modulhus mellan 10 och 30 kvadratmeter på marknaden, som du antingen kan sätta ihop på egen hand eller ta hjälp av en snickare. Husen kommer som prefabricerade byggsatser där tak, golvbrädor, takbjälkar och bjälklag är kapade i färdiga längder och vindskivor, knutar och övriga detaljer är färdiga för montering. Materialet är vanligtvis numrerat och beskrivning medföljer. Rådfråga gärna Bygghemmas produktrådgivare på telefon eller i visningsbutiker för mer information. Exempel på fem populära modulhus hittar du nedan.

Se samtliga av våra attefallshus

 

Attefallshus Palmako Annika 21,5 m2
KÖP HÄR: Attefallshus Palmako Annika 21,5 m2

 

Fritidshus Trähuset Sorunda 30 m2
KÖP HÄR: Fritidshus Trähuset Sorunda 30 m2

 

Stuga Trähuset Paulina 25 m² Loft
KÖP HÄR: Stuga Trähuset Paulina 25 m2 Loft

 

Attefallshus Landskap 25-2
KÖP HÄR: Attefallshus Landskap 25-2

 

Fritidshus Vibostugan Njuta Elegant 29 m2
KÖP HÄR: Fritidshus Vibostugan Njuta Elegant 29 m2