Snöslungor: Så väljer du rätt snöslunga - 5 populära modeller

Förbered dig för snökaoset innan det slår till. Vi har tittat på vilka snöslungor som sålde mest hos oss under förra året och passar samtidigt på att ge lite tips och råd inför köpet.

 

Läs också: Bäst i test snöslunga: Vi jämför 3 populära modeller

 

Snöslungor har blivit allt mer populära. De sparar ovärderlig tid och du slipper riskera att göra illa nacke och rygg, som lätt tar stryk när du skottar snö med skyffel. Men vad ska du hålla utkik efter för att göra ett bra köp? Här nedan listar vi vad du ska tänka på före köpet och tipsar om de snöslungor som var populärast hos oss under 2019.

 

Vad ska du tänka på när du köper snöslunga?

Börja med att fundera på hur dina behov ser ut. Vill du bara kunna ta bort ett tunnare lager snö från grusgången eller behöver du hålla större områden snöfria oavsett hur blöt och tung snön är? Behoven kan ge en fingervisning om hur snöslungan bör vara driven, vilken arbetsbredd som är önskvärd och hur många steg snöslungan ska kunna jobba i.

Enstegsslungor passar bäst för mindre ytor och en mindre mängd snö, medan tvåstegsslungor klarar större ytor och mer och tyngre snö. Tvåstegsslungor slår först sönder och matar in snön i maskinen för att sedan blåsa ut den. Dessa slungor är ofta större och drivs med hjul eller band, vilket gör dem lättare att hantera.

Det allra vanligaste är att snöslungan drivs av bensin men det finns också enstegsslungor som går på batteri. Om den är batteridriven bör du fundera på hur länge du vill att en laddning ska räcka.

Hur stark motorn är och antalet växlar påverkar hur lätt snöslungan tar sig fram i tuff terräng. Och hur breda gångar snöslungan skapar påverkas av arbetsbredden.

Elstart och strålkastare är extra värdefullt om du vill att snöslungan ska funka i alla väder och även när det är mörkt ute.

Tillval som kan vara intressanta är snökedjor för halt underlag, vallskärare som underlättar vid snövallar och skyddsöverdrag när slungan inte används.

 

Mest populära snöslungor 2019

1. AL-KO Snowline 620 E II

2. Husqvarna ST 224

3. AL-KO ST 4048 Med Batteri

4. Husqvarna ST 227P

5. MTD Smart ME 61

 

 

Snöslunga

1:a plats. Snöslunga AL-KO Snowline 620 E II

Bensindriven tvåstegsslunga som ger god framkomlighet på medelstora till stora ytor. Arbetsbredden är 62 centimeter och strålkastare gör att maskinen även går att använda när det är mörkt ute. Snöslungan har en kastlängd på cirka 15 meter och utkaströret kan ändras manuellt 190 grader. Har även elstart, vilket gör att maskinen startar lätt och smidigt.

Rek. pris: 9 795 kr
Slungtyp: Tvåstegs
Arbetsbredd: 62 cm
Motoreffekt: 4200 W
Driftkälla: Bensin
Antal Växlar: 5 framåt + 2 bakåt
Strålkastare: Ja
Elstart: Ja

Topptestad
Snöslunga AL-KO Snowline 620 E II har Bygghemmas dekal "Topptestad", vilket innebär att den har fått höga resultat i tester utförda av oberoende svenska och europeiska testorganisationer som t.ex. Råd & Rön, Testfakta, Smartson och Ica-kuriren.

KÖP HÄR: Snöslunga AL-KO Snowline 620 E II

 

 

Snöslunga 

2:a plats. Snöslunga Husqvarna ST 224

Bensindriven tvåstegsslunga med en arbetsbredd på 61 centimeter. Tar sig fram lätt på grund av det kraftiga mönstret på däcken och differentiallåset, som gör det möjligt för maskinen att driva på båda hjulen. Lysdiodstrålkastare lyser upp när det är mörkt ute och maskinens höghastighetsfläkt kastar snön extra långt. Även utrustad med eluppvärmda handtag.

Rek. pris: 12 900 kr
Slungtyp: Tvåstegs
Arbetsbredd: 61 cm
Motoreffekt: 4700 W
Driftkälla: Bensin
Antal Växlar: 6 framåt + 1 bakåt
Strålkastare: Ja
Elstart: Ja

KÖP HÄR: Snöslunga Husqvarna ST 224

 

 

Snöslunga 

3:e plats. Snöslunga AL-KO ST 4048 med batteri

Batteridriven enstegsslunga med en arbetsbredd på 48 centimeter. Batteriet har lång livslängd och klarar en yta på 200 kvadratmeter på en laddning. Snöslungan har strålkastare för att kunna fungera under dygnets mörka tider. AL-KO ST 4048 Har blivit utsedd till bästa budgetval av Pricerunner.

Rek. pris: 4 295 kr
Slungtyp: Enstegs
Arbetsbredd: 48 cm
Batteri: 36 V / 4,0 Ah
Laddare: 36 V / 3,0 Ah
Batteri laddtid: Upp till 90 min
Area per laddning: ca 200 m²
Strålkastare: Ja
Elstart: Ja

Topptestad
Snöslunga AL-KO ST 4048 har Bygghemmas dekal "Topptestad", vilket innebär att den har fått höga resultat i tester utförda av oberoende svenska och europeiska testorganisationer som t.ex. Råd & Rön, Testfakta, Smartson och Ica-kuriren.

KÖP HÄR: Snöslunga AL-KO ST 4048 med batteri

 

 

Snöslunga

4:e plats. Snöslunga Husqvarna ST 227P

Kraftfull bensindriven tvåstegsslunga med en arbetsbredd på 68 centimeter. Kan användas på olika typer av beläggning tack vare justerbara släpskor. Drivsystem med friktionshjul och differentialstyrning ger en mjuk och smidig framdrivning. ST 227P har funktioner som elektriskt uppvärmda handtag, LED-strålkastare och elstart för arbete under alla väderförhållanden.

Rek. pris: 15 900 kr
Slungtyp: Tvåstegs
Arbetsbredd: 68 cm
Motoreffekt: 5 600 W
Driftkälla: Bensin
Antal Växlar: 6 framåt + 1 bakåt
Strålkastare: Ja
Elstart: Ja

KÖP HÄR: Snöslunga Husqvarna ST 227P

 

 

Snöslunga 

5:e plats. Snöslunga MTD Smart ME 61

Bensindriven tvåstegsslunga. Med 61 centimeter arbetsbredd och 53 centimeter intagshöjd lämpar den sig för medelstora ytor. Utkaströret kan ändras manuellt 180 grader från förarpositionen. Smart ME 61 har elstart för arbete under alla väderförhållanden samt strålkastare för dygnets mörka timmar.

Rek. pris: 10 995 kr
Slungtyp: Tvåstegs
Arbetsbredd: 61 cm
Motoreffekt: 3 900 W
Driftkälla: Bensin
Antal Växlar: 6 framåt + 2 bakåt
Strålkastare: Ja
Elstart: Ja

KÖP HÄR: Snöslunga MTD Smart ME 61

 

Se alla snöslungor hos Bygghemma