Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Stenkista och dagvattenkassett – 7 vanliga frågor om att bygga stenkista till dagvatten och avlopp

Med en stenkista eller dagvattenkassett tar du hand om regn- och smältvatten på din fastighet. Här svarar vi på vanliga frågor om stenkistor och tipsar om vad du behöver ha hemma inför bygget.

Av Bygghemma-redaktionen2025-05-22


Se våra produkter inom takavvattning


En stenkista är en vanlig lösning för att ta hand om regnvatten som kommer från tak och stuprör, vatten som kommer från stenläggningar eller asfalterade uppfarter samt vatten från dräneringsrör. För dig som funderar på att anlägga en stenkista reder vi här ut några av de vanligaste frågorna. Tänk på att regler kring vatten och avlopp kan skilja sig mellan olika kommuner. Ta alltid kontakt med miljökontoret i din kommun för att ta reda på vad som gäller där just du bor.

 

Vad är en stenkista?

En stenkista är en anläggning under jord dit man leder vatten från till exempel regn och dränering via stuprör eller dräneringsrör. Stenkistans syfte är att ta hand om vattnet och göra så att det rinner långsammare ner i marken och därmed minska risken för översvämningar eller att grundvattnet förorenas. Förr i tiden bestod stenkistan av en grop fylld med stenar eller makadam, men idag kan man även köpa färdiga, konstgjorda stenkistor av plast.

 

Vad är en dagvattenkassett?

En dagvattenkassett är en konstgjord stenkista av plast. Den fyller samma funktion som en stenkista gjord av sten men är betydligt lättare att hantera och behöver inte lika stort utrymme som en traditionell stenkista. Dagvattenkassetterna köps i moduler som går att koppla samman med varandra beroende på hur mycket vatten som anläggningen ska kunna ta hand om.

 

Behöver jag tillstånd från kommunen om jag vill bygga en stenkista för dagvatten?

Det kan se olika ut i olika kommuner och beror på vad du ska göra. Om du till exempel ändrar en befintlig dagvattenanläggning och det medför en väsentlig ändring av vattnets mängd eller sammansättning kan det krävas en anmälan till kommunen. Det gäller även om du söker bygglov för en ny byggnad eller större tillbyggnad. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för dagvattnet på din egen fastighet. Det är därför viktigt att du tar kontakt med din kommun för att höra vad som gäller kring dagvattenhantering där just du bor och att du säkerställer att din tänkta lösning uppfyller de regler som kommunen har. Många kommuner är positiva till stenkistor då de avlastar kommunens egna dagvattenledningar.

 

Får jag använda stenkista till avlopp?

Idag är det inte tillåtet att anlägga en stenkista för att ta hand om avloppsvatten. Stenkistan uppfyller helt enkelt inte dagens krav på rening. I vissa kommuner kan det vara godkänt att leda gråvatten (bad, disk och tvättvatten) till en stenkista om gråvattnet först renas. Det kan också gå att få dispens för befintliga stenkistor. Kolla med din kommun om vad som gäller i just ditt fall.

 

Vilka verktyg och material behöver jag för att bygga en stenkista?

Om du vill bygga din egen stenkista behöver du en grävmaskin eller spade, beroende på hur stor stenkista du ska anlägga. När du har grävt gropen fyller du den med makadam, sten eller dräneringsgrus, alternativt installerar en färdig dagvattenkassett. Lägg sedan en fiberduk över för att jorden inte ska sätta sig i hålrummen. För att leda vattnet till stenkistan används rör eller ränndalsplattor. Det är viktigt att det även finns ett sandfång och en lövsil för att fånga upp sand och skräp som annars sätter igen stenkistan. Både lövsilar och sandfång ska kunna tömmas regelbundet.

stenkista

Stenkista Dränering MrFlowout är en kostnadseffektiv modell av dagvattenkassett. Halvorna kan enkelt vridas 180 grader och klickas samman i olika höjder, bredder och längder.

Se fler produkter inom takavvattning

Sandfång hittar du här

Här hittar du makadam och andra stenkrossprodukter

Köp fiberduk och geotextilier

 

Hur stor ska en stenkista vara?

Hur stor stenkistan behöver vara beror dels på hur många liter vatten som den ska kunna ta hand om samt hur markförhållandena ser ut vid stenkistan. Om marken består mestadels av lera tar det längre tid för vattnet att rinna igenom och anläggningen behöver vara större än om den intilliggande marken mest består av grus och sand. Det finns olika formler för hur man räknar ut en stenkistas volym. Köper du en konstgjord dagvattenkassett framgår det vanligtvis hur många liter en sådan modul är dimensionerad för. Tänk på att det är bättre att ta i än att bygga en för liten anläggning.

 

Var ska jag placera stenkistan på tomten?

En stenkista bör inte placeras för nära grundläggning och grundmurar, gärna minst tre meter från huset. Det är viktigt att undersöka markförhållandena så att vattnet rinner bort från huset när det lämnar stenkistan. Det är en fördel om marken har en naturlig lutning, då vattnet alltid tar den enklaste vägen. Tänk dock på att vattnet inte får ledas till en grannfastighet.

 

Läs också: Rensa hängrännor – 7 enkla steg hur du går tillväga

Läs också: 4 enkla steg för att förebygga och laga hål i hängrännan

Läs också: Tvätta takpannor – så rengör du taket i 5 enkla steg

Läs också: Tvätta tak själv – 5 vanligaste frågorna

 

Populära produkter under kategorin Takavvattning

Populära artiklar