Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Rensa hängrännor – 7 enkla steg hur du går tillväga

Börjar det bli dags att rensa hängrännor? Det är något som bör göras två gånger per år för att hängrännan ska fylla sin funktion och behålla sin kvalitet. Men hur rensas hängrännan på enklast sätt och vilka redskap är bäst att använda? Det guidar vi dig igenom här steg för steg.

Av Bygghemma-redaktionen2024-04-10


Se allt inom takskötsel här
 

Se allt inom takavvattning här 


Rensa hängrännor redskap

Stege

Sopkvast

Trädgårdshandskar

Vattenkanna

Tryckspruta

Rengöringsmedel


Rensa hängrännor – steg för steg

1. Se till att du har en bra säkerhetsanordning när du ska rensa hängrännor. Med en stege som står stabilt kan du rensa hängrännor på ett tryggt sätt. Håll koll på om marken under taket har ojämnheter så att du inte överraskas när du förflyttar dig längs hängrännan.

2. Ta en sopkvast och sopa ner löv och annat skräp från taket så långt du når. Detta eftersom skräpet från taket annars kommer hamna i hängrännan så småningom och då kommer du behöva rensa snart igen. Det finns även specialutformade redskap, som takskrapa, som gör det enklare att få bort löv och smuts som fastnat på taket.

3. Använd handskar och plocka bort löv och skräp som ligger i hängrännan. För att spara tid så kan du försöka kasta ner skräpen i en samlad hög på marken. Då blir det enklare att samla upp löven när du är klar.

4. Det finns verktyg som är speciellt utformade för att enklare kunna rensa hängrännor. Dessa är ofta utformade som en skopa och kan samla upp och få bort smuts i hängrännan på ett effektivt sätt.

5. När du fått bort det mesta skräpet i hängrännan kan du skölja den med vatten. Använd en vattenslang, tryckspruta eller vattenkanna.

6. Skulle du upptäcka rost på hängrännan kan du behandla den med betvätska. Det är ett medel som verkar som rostborttagning på metallytor, som t.ex. hängrännor.

7. Att rensa bort löv och skräp från hängrännan är det viktiga för att hängrännan ska fylla sin funktion. Vill du göra en ordentlig rengöring kan du dessutom använda en takrengöring som tar bort eventuell algbildning och påväxt. Använd en tryckspruta med rengöringsmedlet och spruta längst hela hängrännan. Låt medlet verka i några dagar (gärna längre) innan du sköljer bort med vattenslang, tryckspruta eller vattenkanna.

 

Enkelstege

En stabil stege, som denna med glidskydd i gummi, är viktigt när du ska rensa hängrännor.

KÖP HÄR: Enkelstege Skeppshultstegen Proffs

  

Betvätska

Betvätska fungerar som rostborttagning på metallytor såsom hängrännor.

KÖP HÄR: Betvätska Hagmans

 

Läs också: Montera hängränna – så gör du steg för steg

Läs också: Täta hängränna – 4 enkla steg för att förebygga och laga hål i hängrännan

Läs också: Taksäkerhet – så får du ett säkert tak 

Läs också: Livslängd papptak – spara tid och pengar med rätt takbeklädnad 

 

Populära artiklar