Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Bygga uterum – så gör du på enklast sätt

Drömmer du om ett uterum men tycker att det verkar krångligt med alla val? Kanske vill du inte heller lägga en hel sommar på att snickra? Med Uterumsguiden vägleder vi dig genom uterummets alla delar och ser till att du får ett monteringsfärdigt uterum, precis som du vill ha det.

Av Bygghemma-redaktionen2023-03-22

Ta mig till Uterumsguiden


Läs också: Inglasning altan – fasadmonterat uterum, fristående eller glasa in befintlig


Att bygga ett uterum kräver eftertanke och noga planering. Medan många lockas av att göra sin egen ritning, köpa in del för del och bygga allt från grunden, finns det också många som av olika anledningar vill göra det enklare för sig. Denna artikel vänder sig till dig som tillhör den sistnämnda gruppen! Här går vi igenom vad du behöver veta för att köpa ett monteringsfärdigt uterum och hur du kan underlätta valprocessen med vår Uterumsguide.


Komplett uterum som byggsats

Kompletta uterum finns både som fristående och fasadmonterade, i alla möjliga storlekar, stilar och prisklasser. Köper du ett komplett uterum får du en lättmonterad byggsats med tillhörande instruktioner för att du ska kunna sköta monteringen själv. För den händige är monteringsfärdiga uterum oftast lätta och snabba att sätta ihop, men det är ett relativt tungt jobb, särskilt om du vill ha ett inglasat uterum. Den som inte känner för att ta itu med det själv kan alltid ta hjälp av en hantverkare och använda sig av det fördelaktiga ROT-avdraget. Det som normalt inte ingår i byggsatsen är själva grunden. Vilken typ av grund du bör ha beror i första hand på förutsättningarna på tomten och vilka årstider du vill kunna använda uterummet. Kanske är tanken att uterummet bara ska användas på sommaren och placeras på en befintlig altan eller så vill du kunna använda uterummet året runt och behöver en isolerad grund på plintar eller gjuten betongplatta.

Läs mer om våra betongplattor och husgrunder


Bygglov för uterum

För att bygga ett helt nytt uterum med nya väggar/inglasning och nytt tak behöver du ett bygglov. Om du bygger det precis vid ditt hus räknas det som en tillbyggnad och om den är fristående räknas det som en nybyggnad. Det finns dock vissa undantag från bygglovsplikt som kan vara tillämpliga för uterum. Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om just ditt uterum kräver bygglov eller inte, så kontrollera i ett tidigt skede med dem vad som gäller.


Underlätta valprocessen med Uterumsguiden

Det är många val att hålla reda på när du ska bygga uterum. Förutom utformning och storlek ska du också ta beslut om en mängd olika detaljer som material, glaspartier/skjutdörrar, takavvattning med mer. I vår Uterumsguide går du steg för steg igenom de olika valen, så att du kan få precis det uterum som du vill ha. Du kan också använda guiden för att testa dig fram och se hur olika val påverkar kostnaden för uterummet.

 

Populära produkter under kategorin Kompletta uterum & inglasat uterum

Populära artiklar