Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Bygga utekök – 5 heta tips

Drömmer du om ett eget utekök i trädgården? Förutom goda tillagningsmöjligheter bör du satsa på generösa avlastningsytor, förvaring och gärna rinnande vatten. Här bjuder vi på våra bästa tips för det perfekta uteköket.

Av Bygghemma-redaktionen2022-07-11


Se alla produkter inom utekök


Läs också: 7 inredningstips som förvandlar altanen till ett extra vardagsrum


Bygga utekök – 5 tips

1. Placera uteköket på eller i anslutning till altanen

2. Snåla inte på avlastnings- och tillredningsytorna

3. Se till att du har bra förvaring

4. Tillgång till rinnande vatten gör stor skillnad

5. Välj en grill med många möjligheter

 

1. Placera uteköket på eller i anslutning till altanen

Ett utekök placeras med fördel på eller i anslutning till altanen. Avlastningsytorna kan då användas för servering och maten behöver inte transporteras och kan hållas varm på ett smidigt sätt. Om köket ska placeras utanför altanen är det viktigt att det ställs på ett fast och plant underlag, som gärna är skyddat mot eventuella gnistor från grill och liknande. Om platsen är en gräsmatta kan du gräva bort det översta gräs- och jordlagret och fylla på med packat grus följt av betongplattor.

 

Bygga utekök Hillerstorp

Utekök Läckö från Hillerstorp som passar perfekt till flera av varumärkets möbelgrupper. 

 

2. Snåla inte på avlastnings- och tillredningsytorna

Det är lätt att underskatta hur mycket plats du faktiskt behöver för att kunna förbereda maten, ställa undan disk och lägga upp sådant som är färdigt. Tänk på att du inte har tillgång till diskmaskin och du vill inte heller behöva springa in och ut ur huset när du är mitt uppe i grillningen. Dessutom är det trevligt om familj och vänner får plats att hjälpa till.

Bygga utekök arbetsbänk

Rostfri arbetsbänk från MyOutdoorKitchen i stilren och öppen design med tre hyllplan. Perfekt att placera bredvid grillen eller användas som fristående köksö.

 

3. Se till att du har bra förvaring

Det är trevligt om det mesta du behöver redan finns på plats i uteköket, oavsett om det gäller porslin till dukningen eller köksredskap för matlagningen. Med hyllplan i olika nivåer får du perfekta ytor för t.ex. tallrikar, glas och bestick och över arbetsbänken kan du med fördel montera en list med krokar för grillverktygen och en magnetlist för knivarna. Om du inte har ett naturligt skydd mot regn bör du dock se till att kunna täcka över uteköket vid dåligt väder.

 

Utekök Jabo Horizont
Utekök Horizont från Jabo med praktisk hyllplan för porslin och annan utrustning. 

 

4. Tillgång till rinnande vatten gör stor skillnad

Tänk att kunna tvätta färskpotatisen, skölja salladen eller rensa jordgubbarna direkt i uteköket. Att ha tillgång till rinnande vatten underlättar matlagning och gör att fler kan hjälpa till i uteköket. Vattnet kan du koppla med en slang från tappkranen på huset, men välj helst en slang avsedd för dricksvatten. Avloppsvattnet leds ned genom en slang till en behållare under vasken eller direkt ner i rabatten.

 

Tappkran Oras 101022
Tappkran från Oras passar utmärkt till utekök. 

 

5. Välj en grill med många möjligheter

Självklart måste du kunna grilla i ditt utekök och gärna till många gäster samtidigt. Se därför till att du köper en grill med stor grillyta och gärna med flera olika grillmöjligheter och avlastningsbord, för att smidigt kunna hantera det som ska på grillen. Men varför stanna där? Ett utekök med grill skapar med andra ord rätt förutsättningar för att lyckas med utomhusmatlagningen!

 

Bygga utekök - Gasolgrill Metalcraft

New Orleans är en stor gasolgrill som passar perfekt som mittpunkten i ett lyxigt utekök. Med en väl tilltagen grillyta på hela 97 x 46 cm och 6 huvudbrännare underlättar denna pjäs när du ska bjuda in till grillfest. 

 


Läs också: Bäst i test gasolgrill

Läs också: Bäst i test elscooter