Droppslang – 5 vanliga frågor och svar

Med en droppslang kan du spara både tid och pengar. När du väl har installerat droppslangen sköter den sig mer eller mindre själv och du får ett effektivt bevattningssystem som ser till att växterna får lagom med vatten. Här går vi igenom fördelarna med droppslang och hur du ska tänka vid installationen.


Läs också: Plantera häck – det behöver du göra när du köper häckplantor på nätet

Bevattningssystem och droppslangar


Vad är en droppslang?

Förenklat är en droppslang en vattenslang med små hål längs med slangen där vattnet sakta droppar ut. Skillnaden mot en vanlig slang med hål är att en riktig droppslang kan hantera trycket och reglera hur mycket vatten som släpps ut. Munstyckena kan också vara självrengörande och självtätande för att förhindra att jord och skräp fastnar. En del har också rotblockerare som ska förhindra att rötter letar sig in i hålet.


Vilka är fördelarna med droppslang?

Droppbevattning är idealisk för trädgårdar eftersom bevattningsmetoden är jämn och rätt mängd vatten kan tillföras växterna. En droppslang kan installeras för en enskild rabatt eller byggas ut till ett system för hela trädgården. Du kan med fördel koppla på en timer och låta bevattningen sköta sig helt på egen hand, vilket kan vara särskilt värdefullt om du är bortrest under sommaren.


Gräva ned droppslangen eller inte?

Om du har en befintlig plantering kan droppslangen myllas ner i jorden 7-15 centimeter men den kan även läggas ovanpå markytan. Om du anlägger en helt ny plantering kan det vara en fördel att passa på att gräva ned droppslangen. Fördelen med en nedgrävd/nedmyllad slang är att vattnet hamnar direkt vid rötternas nivå och risken för svampsjukdomar på växterna minskar. Dessutom vattnar du inte ogräsfrön på jordytan. Observera att vissa droppslangar endast är tänkta att ligga på jordytan och saknar inbyggda rotblockerare. Dessa slangar kan vara lämpliga för växthus, blomster- eller grönsakslandet.


Hur installerar jag en droppslang?

Börja med att göra en skiss på hur slangen/slangarna ska gå, mät upp hur lång sträckan är och notera var du behöver eventuella kopplingar. När du har köpt allt material du behöver börjar du med att koppla in den tryckreducerande huvudenheten till kranen. Koppla på droppslangen och lägg den på markytan eller mylla/gräv ned i den rabatt/trädgårdsland/häck du vill vattna. Koppla ihop flera droppslangar med varandra med hjälp av kopplingar och installera timer för att kunna styra bevattningen utan att du är hemma.


Hur ofta ska jag vattna med droppslang?

Växter mår bra av en jämn och regelbunden bevattning. Börja med en bevattningstid på 15–30 minuter per dag. Om du tycker att det behövs mer vatten kan du gå upp till två gånger 15-30 minuter per dag.


Se våra bevattningssystem och droppslangar

Läs också: Välj rätt grästrimmer – batteri, bensin eller elektrisk