Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Inglasad altan – fasadmonterat uterum, fristående eller glasa in befintlig

Vilket typ av uterum du ska välja beror bland annat på hur händig du är, vilken budget du har och hur du ska använda uterummet. Här tittar vi närmare på tre olika alternativ: fasadmonterade uterum, fristående uterum och inglasning av befintlig altan.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Inglasning altan – hur ska jag tänka?

Vilken typ av inglasad altan du ska välja beror på vad du har för syfte med altanen och vilka förutsättningar du har på tomten. Kan huset byggas på med ett fasadmonterat uterum? Finns det plats för ett fristående? För vissa är det enklare att köpa ett komplett uterum medan andra gärna bygger det själv från grunden. Så fundera över hur mycket tid du är villig att lägga på altanen, vilken budget du har samt hur du vill att det ska se ut.

Ska du glasa in din befintliga altan är det viktigt att du gör en välplanerad skiss innan du börjar arbetet. Dels för att få en överblick över hur resultatet kommer att bli och dels för att få koll på hur mycket material du behöver. Då får du dessutom bättre koll på dina kostnader. Är du händig kan du ta itu med bygget själv och desto enklare blir det om du väljer ett monteringsfärdigt uterum.

Se också vår guide som hjälper dig välja inglasat uterum

Fasadmonterat uterum

Ett fasadmonterat uterum är perfekt för dig som har en lägre budget och som har tänkt att bygga altanen intill huset. Det fasadmonterade uterummet monteras, precis som det låter, direkt i husets fasad. Eftersom det fasadmonterade uterummet levereras som en byggsats är det relativt enkelt att bygga ihop och det krävs inga förberedelser i form av att mäta och beställa material. Detta är ett prisvärt och enkelt sätt att bygga en inglasad altan i anslutning till huset.

Beroende på hur stort och välisolerat uterum du vill ha varierar priset. Du kan få ett uterum som är omkring tolv kvadratmeter för runt 40 000 kronor. Vill du ha ett stort uterum med hög isoleringsförmåga får du räkna med att betala omkring 150 000 kronor. Glöm inte att du måste söka bygglov hos din kommun om du ska bygga ett uterum som är större än 15 kvadratmeter.

+ Billigare än ett fristående uterum
+ Levereras som en byggsats

Se alla fasadmonterade uterum här


Inglasning altan fasadmonterat uterumEtt prisvärt fasadmonterat uterum från Landskap, där du själv kan välja hur stort det ska vara.

Fristående uterum

Ett fristående uterum är något dyrare men en stor tillgång i trädgården. Det lämpar sig till dig som vill ha en inglasad altan men som inte har möjlighet (eller vill) bygga det intill huset. Det har flera användningsområden, till exempel kan det användas som växthus för dina exotiska plantor, poolhus eller ett trevligt loungerum, där du och dina vänner kan umgås på kvällen när det blivit för kallt för att sitta ute. Fördelen med att köpa ett fristående uterum är att du får en komplett byggsats och slipper fundera över hur mycket material du behöver.

Ett fristående uterum är av det dyrare slaget. Däremot har det flera fördelar eftersom det blir som ett extra hus i trädgården. Du kan få ett fristående uterum på 15 kvadratmeter för omkring 60 000 kronor och då behöver du inte heller söka bygglov. Beroende på om du vill ha det isolerat eller inte finns det i både lägre och högre prisklass. Kom ihåg att uterummet måste ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen, annars behöver du ha lov från grannarna.

+ Komplett byggsats
+ Känslan av ett extra hus i trädgården

Se alla fristående uterum här


Inglasning altan fristående uterumEtt fristående uterum från Landskap. Detta uterum är 15 kvadratmeter, vilket innebär att du inte behöver söka bygglov.

Glasa in befintlig altan

Det går alldeles utmärkt att glasa in din befintliga altan. Fördelarna med att glasa in den är att det blir billigare och att du själv kan välja utförande av glasrutor och dörrar och sätta din egen touch. Är du händig kan du dessutom göra det på egen hand på relativt kort tid. Beroende på om du vill värma upp altanen eller inte ska du välja glas utifrån dess isoleringsförmåga. Detta mäts i ett så kallat u-värde – ju lägre u-värde desto bättre isolering.

Det som avgör hur mycket det kostar att glasa in din befintliga altan är hur stor altanen är och hur bra isoleringsvärde du vill ha. Det kan kosta allt från några tusenlappar upp mot 20 000 - 30 000 kronor. Ska du inte bygga ut altanen så att den blir större än 15 kvadratmeter behöver du inte söka bygglov.

+ Går att komma undan billigt
+ Väljer form och material helt själv

Se alla uterumspartier här


En tredelad skjutdörr från Landskap med god isoleringsförmåga så att du kan njuta av uterummet vår, sommar och höst.

 

Läs också: Bygga uterum – så gör du på enklast sätt

Läs också: Billiga uterum – här är 6 bra alternativ

Läs också: Bäst i test vikdörr

Läs också: Bäst i test glasdörrar 

 

Populära artiklar