Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

IP-klassning utomhus – IP21, -23, -44, -54 och -67

När du till exempel köper belysning till altanen, fasaden eller trädgården behöver du ha koll på vilken IP-klass produkterna har. Beroende på var belysningen ska placeras krävs nämligen olika IP-klasser för att undvika olyckor. Här reder vi ut vad som gäller kring IP-klassning utomhus och vad du behöver tänka på inför köpet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se hela vårt sortiment av utomhusbelysning


Vad är IP-klassning?

IP-klassningen består av ett tvåsiffrigt nummer. Den första siffran talar om tätheten mot inträngande av fasta föremål som damm och grus. Den andra siffran talar om hur väl enheten motstår vatten. Om någon av skyddsklassningarna inte är tillämpbar ersätts siffran med ett X.


Vilka IP-klasser funkar utomhus?

Elektroniska enheter som får användas utomhus har följande IP-klassning:

IPXI = Droppskyddat
IPX3 = Strilsäkert
IPX4 = Sköljtätt
IPX7 = Vattentålig

Vilken av dessa IP-klasser som krävs beror på var enheten ska placeras. Lampor med IP21 (Droppskyddat) kan passa på den inglasade uteplatsen eller andra platser skyddade från regn. IP23 (Strilsäkert) kan utsättas för regn men armaturen måste placeras på ett större avstånd än 50 centimeter från ett vågrätt eller ett lutande plan, som mark, golv, yttertak etc. Vill du placera armaturen närmare än så fungerar till exempel IP24, IP44 eller IP54. Om belysningen ska vara i marken eller i golvet krävs IP67.

Bilden nedan är ett exempel på zonindelning av IP-klasser utomhus. För fullständig information se Elinstallationsreglerna SS436 40 00 §751.

IP-klassningKöp belysning med IP21

Köp belysning med IP23

Köp belysning med IP44

Köp belysning med IP54

Köp belysning med IP67


Uttag och sladdar utomhus

Eluttag utomhus ska alltid vara skyddsjordade och nya uttag ska dessutom ha jordfelsbrytare. Installera gärna en jordfelsbrytare även till äldre uttag. Den finns i portabel form och är en extra säkerhet om något skulle gå fel.

Se till att eventuella skarvsladdar är jordade och avsedda för utomhusbruk. Sladdarna ska anslutas till ett jordat uttag. Observera att du aldrig får anluta elektriska enheter som kräver skyddsjordning, och som du ska använda ute, till ett ojordat uttag inomhus (till exempel julbelysningen på balkongen och altanen).

Köp jordfelsbrytare

Köp skarvsladd


Kan jag installera utomhusbelysning själv?

De flesta fasta installationer av utomhusbelysning måste installeras av ett registrerat elinstallationsföretag. Tänk på att du som ägare eller nyttjare av en fastighet eller bostadsrätt är ansvarig för att alla elinstallationer är gjorda på ett korrekt sätt. Du är även ansvarig för att produkter ansluts och används på ett säkert sätt. Rådfråga alltid en behörig elektriker om du är osäker kring inköp och installation av belysningsprodukter.

Se hela vårt sortiment av utomhusbelysning

 

Läs också: Så skapar du den perfekta belysningen i trädgården

Läs också: Bäst i test solcellslampor

Läs också: Badrumsbelysning - 5 frågor och svar som hjälper dig att välja rätt