Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Lägga om tak – kostnad för att byta tak själv jämfört att anlita proffs

Att byta tak själv kostar såklart mindre än att anlita en firma, men för den oerfarne kan det å andra sidan innebära en hel del tid i arbete. Här ger vi dig en uppfattning om hur mycket det kostar och hur mycket du kan spara.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Här hittar du hela vårt sortiment inom takläggning


I de allra flesta fall går det bra att lägga om taket själv, speciellt om du har lagt tak förut eller kan få hjälp av någon som har erfarenhet. Men ju större hus och ju kraftigare taklutning, desto mer motiverat är det att ta professionell hjälp från en takläggningsfirma. Även om du gör jobbet själv riskerar kostnaden för att hyra byggställning och lyftkran trots allt att bli hög, för att inte tala om all tid som du kommer att behöva investera i arbete. Om det däremot gäller mindre byggnationer, som till exempel ett garage eller ett Attefallshus på tomten, har du goda förutsättningar att lägga om taket själv och på så sätt spara pengar – utan att det behöver ta allt för mycket av din tid.


Hur mycket kostar det att lägga om tak?

För att du ska få en uppskattning för hur mycket du kan spara om du lägger taket själv har vi tittat på snittpriserna hos professionella takläggare, där både material och arbete ingår. Normalt landar priserna någonstans mellan 1500 kr/m2 och upp till 3500 kr/m2. Den exakta kostnaden beror framför allt på vilket material du vill täcka taket med, liksom hur svårtillgängligt taket är när det kommer till höjd, lutning och knepiga vinklar. Jämför detta med om du väljer att köpa in materialet och lägga om taket själv. Här kan du komma undan med mindre än 500 kr/m2, inklusive allt material, såsom råspont, läkt, takpapp, beslag och ytbeklädnad. När det kommer till ytbeklädnaden blir det betydligt billigare om du exempelvis väljer plåt istället för tegelpannor – med en normal prisskillnad på omkring 100 kr/m2.

Här hittar du vårt utbud med takpannor och taktegel

Här hittar du våra plåttak


Så mycket kan du spara på att lägga om taket själv

Om du väljer att lägga taket själv blir det uppskattningsvis tre gånger så billigt som om du anlitar en firma för att utföra arbetet. Men notera att takläggning är ett projekt som kräver en hel del tid och erfarenhet. Detta gäller särskilt större projekt med stor takyta, kraftig lutning eller svåra vinklar. Ju mindre och ju plattare taket är, desto lättare är det att lägga själv.


Läs också: Ska du lägga takpapp själv? Så går du tillväga steg-för-steg

Läs också: Underlagspapp plåttak - välj rätt takpapp för just ditt tak 

Läs också: Bygga skärmtak - det ska du tänka på när du köper och monterar entrétak

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också