Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-22

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
020 - 25 00 25

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
020 - 25 00 25
Mina Sidor

Energisnåla element bäst i test 2023: Vi jämför 4 element som drar lite el

Är du på jakt efter ett energisnålt element? Vi har tittat närmare på fyra modeller som kan ge behaglig temperatur och samtidigt spara dig energi och pengar. I jämförelsen har vi granskat både oljefyllda värmeelement och elradiatorer.

Av Bygghemma-redaktionen2023-09-20


Se alla våra element här

Läs också: Så väljer du rätt element - populära modeller


För dig som inte har vattenburna element kopplade till en värmepump gäller det att göra smarta val för att värma upp din bostad effektivt, inte minst för att slippa dyra elräkningar. Gamla eldrivna element, eller elradiatorer, är ofta både ineffektiva och dyra i drift. Detta beror främst på att de inte går att styra på ett lika smart sätt som dagens modeller. Historiskt har därför oljefyllda element varit betydligt mer energisnåla, eftersom de värms upp långsamt och bibehåller den önskade värmen längre, även efter att du stänger av det. Dagens elradiatorer är dock betydligt mer energisnåla tack vare sin smarta styrning där man både kan ställa in scheman för på- och avstängning, anpassa temperaturer liksom koppla upp dem på wifi för full kontroll i din smartphone. Detta har gjort att elradiatorer idag är i princip lika energisnåla som oljefyllda radiatorer.

Använd elementen på ett smart sätt

I slutändan är det främst dina värmebehov samt medvetenhet om hur du använder elementen som kommer att avgöra elförbrukningen. Att sänka inomhustemperaturen någon grad och istället värma sig med en tröja är ett smart sätt att spara energi. Att stänga av elementen, eller åtminstone sänka temperaturen när du inte är hemma, har också det en positivt effekt på din energibesparing. Här presenterar och jämför vi fyra moderna element som om de används på ett smart sätt alla kan minska din elförbrukning och spara dig dyra elräkningar.

Så har vi jämfört elementen

För att jämföra elementen har vi tittat på pris, funktion (till exempel smart styrning för minskad elförbrukning och anslutning till WiFi), garantitid och kundomdömen.


Resultat: Energisnåla element bäst i test 2023

Testvinnare:
Element Adax Neo H WT WiFi Vit
Snyggt och prisvärt element som kan anslutas till WiFi och styras via en app!

2:a plats:
Element LVI Yali Ramo Plus
Snyggt element med smarta funktioner och möjlighet att styra via app!

3:e plats delad:
Oljefyllt Element Pax Enkel H300
5 års garanti och smart anpassning av temperaturen!

3:e plats delad:
Elelement Tego Roundline ECO
Billigast i testet!

 

Energisnåla element bäst i test

Testvinnare! Element Adax Neo H WT WiFi Vit

Passar dig som

vill ha ett snyggt och modernt element som går att ansluta till WiFi och som är godkänt för våtrum.

Sammanfattning

Element Adax Neo H WT WiFi Vit är ett element med inbyggt WiFi och stilren design. Genom att ansluta elementet till en app får du full kontroll över elementens funktioner direkt i din smartphone. Du kan spara både pengar och energi med hjälp av veckoprogrammet som finns i appen. Elementet är utrustat med automatiskt överhettningsskydd och vädringsskydd. Den slimmade designen passar bra i de flesta hem och du kan välja mellan flera olika storlekar och effekter.

Garanti: 5 år
Antal storlekar: 7 st (400 W - 2000 W)
Anslutning: El
Utförande: Ej vätskefyllt
Väggdosa: Ja
Appstyrning: Ja (WiFi)
IP-Klassning: IP 24

Kundomdömen

Genomsnittsbetyget bland kunderna var 4,5 av 5 stjärnor vid jämförelsetillfället. Det som bland annat lyfts fram är att den är smidig att styra och att det är bra med appen. Omdömena kommer från bygghemma.se och prisjakt.nu.

Fördelar

+ Kan styras via app
+ 5 års totalgaranti
+ Godkänt för våtrum

KÖP HÄR: Element Adax Neo H WT WiFi Vit

 

Energisnåla element bäst i test

2:a plats. Element LVI Yali Ramo Plus

Passar dig som

är ute efter ett snyggt oljefyllt element med smarta funktioner och som kan styras via app.

Sammanfattning

Yali Ramo Plus har en strömlinjeformad avdelad frontpanel, med tunna vågräta linjer, raka sidopaneler och ett dekorativt toppgaller. Ramo har en komfortabel, strålande värme tillhandahållen av en miljövänlig vegetabilisk olja. Via Wifi kan du enkelt styra exakt när värmen är påslagen och att den aldrig lämnas på av misstag. Varje radiator kan också styras separat för att möjliggöra att endast värma upp de rum du använder, snarare än att värma upp hela utrymmet i onödan. Dessutom möjliggör appen digital visning av radiatorernas energianvändning så att det är enkelt att övervaka och justera energianvändningen när och var som helst. Elementet är även utrustat med sekventiell styrning, en intelligent funktion som gör att den bakre panelen börjar arbeta först när temperaturen är 1 grad under inställt värde.

Garanti: 10 år (2 år på elektriska komponenter)
Antal effekter: 7 st (250 W - 2000 W)
Anslutning: El
Utförande: Oljefyllt
Väggdosa: Ja
App-styrning: Ja
IP-Klassning: IP 21

Kundomdömen

Betyget var 5 av 5 stjärnor vid jämförelsetillfället. Det som bland annat lyfts fram är att elementet är snyggt och ger en jämn och bra värme. Omdömet kommer från bygghemma.se

Fördelar

+ Kan styras via app
+ Energibesparande temperaturreglering
+ 10 års garanti (2 år på elektriska komponenter)

KÖP HÄR: Element LVI Yali Ramo Plus

 

Energisnåla element bäst i test

3:e plats delad. Oljefyllt Element Pax Enkel H300

Passar dig som

letar efter ett oljefyllt element som är godkänt för våtrum – med smart styrning och lång garanti.

Sammanfattning

Oljefyllt Element Pax 3000 är ett normaltempererat oljeelement som har en smart energisparfunktion. Med enkla knapptryckningar kan du växla mellan en normalt inställd komforttemperatur och en 4 ºC lägre spartemperatur. Det finns tre olika tidsintervall att välja mellan. Inställningen gör du vid ett tillfälle och de repeteras sedan fram till att du väljer att ändra eller ta bort ditt val. Tack vare att styrintelligensen är inbyggd i termostatenheten kan du behovs-/ komfortanpassa temperaturen individuellt för varje enskilt rum. Att utnyttja temperaturautomatiken i ett normalisolerat hus är mycket energieffektivt! Varje grads sänkning runt 20ºC, innebär omkring 3-5 % sänkning av uppvärmningskostnaden, under den tid då funktionen är aktiv. Du kan ställa in maxtemperatur och elementet har fjärrstyrd extern temperaturreglering. Finns med både enkel och dubbel konvektor i två olika höjder. Sköljtätt utförande innebär att elementet även är godkänt för montage i våtutrymmen.

Garanti: 5 år
Antal storlekar: 3 st (500 W - 1000 W)
Anslutning: El
Utförande: Oljefyllt
Väggdosa: Ja
Appstyrning: Ja (GSM)
IP-Klassning: IP 24

Kundomdömen

Genomsnittsbetyget bland kunderna var 4,5 av 5 stjärnor vid jämförelsetillfället. Det som bland annat lyfts fram är att elementet är prisvärt och lättmonterat. Omdömena kommer från bygghemma.se.

Fördelar

+ 5 års totalgaranti
+ Godkänt för våtrum
+ Energibesparande styrning

KÖP HÄR: Oljefyllt Element Pax Enkel H300

 

Energisnåla element bäst i test

3:e plats delad. Elelement Tego Roundline ECO

Passar dig som

vill ha ett prisvärt element med smart styrning för energibesparing.

Sammanfattning

Elelement Tego Roundline Eco är ett svensktillverkat elelement som har en diskret och stilren formgivning och passar in i alla typer av miljöer. Det ger en jämn och behaglig värme och sparar energi. Elelementet levereras med väggfäste och anslutningsbox. Den elektroniska termostaten har en temperaturstabilitet på ±0,1°C oberoende av förändringar på yttertemperaturen. Vid tillskottsvärme stänger elelementet av helt innan temperaturen hinner stiga 0,5°C i rummet. Elelementet har 5 st inbyggda energibesparande program som aktiveras enkelt med ett knapptryck. Tego Roundline Eco uppfyller kraven för EcoDesign Lot 20.

Garanti: 2 år
Storlekar: 7 st (300 W - 1500 W)
Anslutning: El
Utförande: Ej vätskefyllt
Väggdosa: Ja
App-styrning: Nej
IP-Klassning: IP 21

Kundomdömen

Genomsnittsbetyget bland kunderna var 4,5 av 5 stjärnor för föregående modell utan Wifi. Det som bland annat lyftes fram var att elementet håller en jämn temperatur och är enkelt att montera men att manöverpanelen kunde vara mer lättillgänglig. Omdömena kom från bygghemma.se.

Fördelar

+ Bra pris
+ Energibesparande styrning

KÖP HÄR: Elelement Tego Roundline ECO

 

Se alla våra element här


Läs också: Byta element - det här måste du tänka på

Läs också: 5 element som är perfekta till sommarstugan

Populära produkter under kategorin Tillbehör trädgårdsmaskiner

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också