Det ska du tänka på när du köper och monterar ett skärmtak

Många entré- och skärmtak kommer färdigmonterade och är relativt lätta att sätta upp själv. Men det finns några saker som är bra att tänka på innan du slår till. Här reder vi ut de vanligaste frågorna med Maja Turesson, monterings- och marknadsansvarig på Designtak AB.

 

Läs också: 5 prisvärda enkeldörrar som lyfter din entré

 

Behöver jag ansöka om bygglov innan jag monterar ett skärmtak?

– I de flesta fall krävs det inget bygglov för att sätta upp ett skärmtak på ett bostadshus eller fritidshus. Men om du sätter upp flera får den sammanlagda ytan inte överstiga 15 kvadratmeter. Och har du grannar i närheten ska skärmtaket sitta 4,5 meter från grannens tomtgräns, om inte grannen som berörs medger annat. Om ”grannen” är allmän plats, en gata eller väg, så krävs alltid bygglov.

 

Vad är viktigast att tänka på när jag väljer skärmtak?

– Ett skärmtak är en investering och det är viktigt att välja ett som håller över tid. Vi rekommenderar därför ett tak i glas eller plåt framför ett i trä eller plast. Val av modell är sen en smaksak. Var noga när du mäter ovanför dörren för att säkerställa att ditt tänkta skärmtak har den plats det behöver.

 

Behöver jag köpa till något för att kunna montera taket?

– Det kan nog se olika ut bland olika leverantörer. På grund av den stora variationen av fasader har vi inte möjlighet att skicka med skruv för infästning, men allt annat medföljer. Rätt infästningsskruv är oerhört viktigt, så handla gärna hos en välsorterad järnhandel och ta hjälp om du är osäker på vilken infästningsskruv som passar just din fasad.

 

Vilka verktyg behöver jag ha hemma?

– Vanligtvis behöver du:
· vattenpass
· penna
· skruvdragare
· eventuellt slagborr beroende på typ av fasad
· lämplig stege

 

Vad ska jag tänka på när jag monterar skärmtaket?

– Det är viktigt att du läser måttskissen noga för just den modell du har valt, så att allt hamnar på korrekt höjd. Vi brukar rekommendera att skärmtaket lämnar cirka 10 cm mellanrum ovanför dörren. Ett bra tips för modeller med väggskena är att fästa väggskenan med en skruv och sen använda ett vattenpass innan du fäster resterande skruv. Då blir det lättare att kolla med vattenpasset och du minskar risken för att allt blir snett! Sen bör man se till att vara minst två personer när det är dags att häkta upp taket, lite beroende på modell och bredd. Och se till att taket är ordentligt ihakat innan man skruvar dit det i nederkant. Det allra viktigaste kanske är att inte stressa, utan att ta ett steg i taget och se till att allt blir korrekt från början.

 

Se hela utbudet av entrétak och skärmtak