Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Marksten tar din trädgård till nya höjder

Med hjälp av marksten kan du skapa en riktig drömträdgård. Det är både praktiskt och snyggt och möjligheterna vad gäller form, mönster och användningsområden är närmast oändliga. Bygghemma har pratat med Stefan Hedström på Benders och bett honom dela med sig av sina bästa råd och tips!

Av Alexander Ljung2022-10-17

Hej Stefan! Vad finns det för fördelar med marksten?

Med rätt underarbete får du en stark och tålig yta med lång livslängd. Jag tycker att det bästa med marksten är att du med hjälp av olika former, storlekar och färger kan man skapa din drömtomt, vilket är oerhört inspirerande.

Dessutom, skulle det uppstå oljefläckar, färgspill eller liknande på stenarna så kan du lätt plocka bort just dessa och ersätta med nya stenar.

 

På vilka platser kan jag använda marksten?

Ser vi på trädgårdsmiljön så finns det många platser för marksten. De allra vanligaste är garageuppfarten, gångar, uteplatser och entréer. Det är också populärt att med hjälp av mursten skapa en snygg mur för att avgränsa sin tomt.

 

Hur komplicerat är det att lägga själv?

Själva läggningen är ett roligt moment och det kan alla i familjen vara delaktiga i! Det som krävs är lite noggrannhet och vilja. Viktigast är dock att underarbetet är rätt utfört och där behövs oftast maskinhjälp. Gå gärna in på Bygghemma.se, där kan du läsa mer om hur man ska planera och förbereda sin markläggning för att få ett bra resultat.

 

Ge oss dina bästa piffa upp trädgården-tips!

Det som kommer mer och mer är att man blandar marksten av betong med natursten, det skapar liv i trädgården på ett harmoniskt sätt.

Sedan är det väldigt effektfullt att bryta av eller rama in en markstensyta med granit, eller lägga granit vid entréplanet mot din markstengång. Ett annat tips är att skapa brytningar på tomten med små murbyggnationer som fungerar som planteringslådor eller insynsskydd. Planteringslådorna fyller du sedan med växter och dekorsten – riktigt snyggt!

Våra mest köpta stenprodukter

Platta S:t Eriks Structura Lava Helpall

Leveranstid 2-4 veckor

Marksten S:t Eriks Cirkus Antracit Helpall

Leveranstid 2-4 veckor

Platta S:t Eriks Structura Havanna Helpall

Leveranstid 2-4 veckor

Marksten/Gräsarmering S:t Eriks Birka Naturgrå Helpall

Leveranstid 2-4 veckor