Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Belys trädgården på bäst sätt

I takt med att höstmörkret faller blir vårt behov av ljus allt större. Dels för att vi ska kunna se något, såklart, och dels för att få det vackert och mysigt såväl inne som ute. – I allmänhet är människor mer intresserade av ljussättning idag än tidigare, förklarar Ida Raymondsson som är ljusdesigner hos Hide-a-lite. Man inser hur viktigt det är för upplevelsen av ett hem.

Av Alexander Ljung2023-11-30

Ljussättning av ett hem är inte bara en fråga om att man ska få tillräckligt med ljus för att klara av att se vad man gör. Ljus handlar mycket­ om att skapa en känsla av hemtrevnad och välbehag.

Idas jobb som ljusdesigner innebär att hon både ljussätter offentliga miljöer och folks hem, företrädesvis i nybyggen. Men det går arbeta fram en ny känsla även i ett befintligt hem med ljus som verktyg.

– Grundtanken är att se till varje rum för sig. Tänka igenom vad man ska använda det till och var man behöver ljus. Tidigare satt man ofta spotar i rutnät för att få ett jämnt ljus i hela rummet, men man får en annan känsla om man gör en mer genomarbetad design. Ögonen blir lätt trötta om ljuset är för jämnt, vi behöver variation, säger Ida Raymondsson och fortsätter:

– Man kan jämföra ett platt inneljus med en jämnmulen dag. Då blir man oftast tröttare än om det är variation i solljuset med skuggor från mindre moln, träd och byggnader.

 

En varm och behaglig känsla

Oavsett om du ljussätter ute eller inne ska du tänka på att sätta ljuskällorna i olika höjder. Det ger ett varierat och intressant ljus. Ögat dras mot ljuset så att använda accentljus för

att belysa en fondtapet, en tavla eller en nisch bidrar till att skapa djup och variation, sam­tidigt som ögat dras mot de vackra detaljerna

i rummet.

– Att belysa gångstråk i ett rum är också ett sätt att få en funktionell och behaglig ljusmiljö. Resterande ytor i rummet som inte har direkt belysning får ändå spilljus från gångstråks­belysningen. Genom att låta bli att lägga ljus över hela rummet blir känslan varmare och behagligare.

Ida ljussätter ofta med LED-ljus som utvecklats mycket på de senaste åren och är nu likvärdigt med halogen i ljusstyrka. Men hon menar att man inte ska glömma bort att vackra lampor i sig är en del av inredningen.

– Hängande och stående lampor behövs också för att göra det hemtrevligt. Även om LED-spotar sätter själva känslan i ljuset är det lamporna som sätter personligheten till hemmet.

 

Dekoration och funktion i trädgården

Utomhus behöver du såklart funktionsljus för att belysa entréer och garage och liknande, men ljus kan också användas i dekorativt syfte.

– Fasader, träd, rabatter, vackra murar – allt kan ju belysas. Man ska tänka på att trädgården ska kunna avnjutas året runt, inte bara på den ljusa sommaren. Genom att belysa detaljer i den kan man uppleva den även under höst och vinter.

Hon förklarar att ljuskällorna utomhus inte bör vara för ljusstarka. Eftersom det oftast är mycket mörkt ute då de används bör du ha i åtanke att ljuset inte ska bidra till en för stor kontrast.

– Ljuset ska ju inte blända utan bara lysa upp detaljer. Man kan antingen belysa sin trädgård från alla olika håll eller designa ljussättningen så att trädgården blir som vackrast inifrån huset, där man oftast ser på den under vintern. Precis som inomhus får man tänka på att sätta ljuset i olika höjder för att få en behaglig variation. 

Populära taklampor

Andra som läste artikeln läste också