Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Klippa häck - det ska du tänka på när du beskär häcken

När är egentligen bästa tiden att klippa häcken? Och hur klipper man så att den håller sig tät och fin? Här får du råd kring vad du ska tänka på och tips på verktyg som underlättar arbetet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 


Se hela vårt utbud inom beskärning


Varför behöver egentligen häckar beskäras?

Om du vill ha en tät och fin häck som behåller formen behöver du klippa den regelbundet. De flesta häcksorter mår bra av att klippas lite och ofta. En del häckar, som t ex liguster, tål hård beskärning men långt ifrån alla. Du behöver kontrollera vad som gäller för just din häcksort. 

Läs också: Plantera ligusterhäck – tips om skötsel och så ska du klippa liguster

Läs också: Beskära och klippa tujahäck – så ska du sköta din thuja

Läs också: Beskära syren: Så sköter du om din syrenbuske
 

När ska häcken klippas?

Det beror på vilken häcksort du har och om den blommar och när. Vårblommande häckar får du vänta med att beskära till efter midsommar så undviker du att gå miste om blomningen. De flesta lövhäckar kan beskäras både tidigt på våren och på hösten. Många förordar att beskära under JAS-perioden (juli, augusti, september) då växten blöder (savar) mindre och läker fortare. Om du har en häck bestående av barrväxter t ex gran eller tuja så bör du vänta med att klippa häcken till hösten då tillväxten har avstannat eller under vårvintern. En del snabbväxande häcksorter kan behöva klippas både under tidig vår och sedan trimmas ytterligare under JAS.  
 

Vad är det som ska skäras bort?

Du ska sträva efter att ge häcken en svagt konisk form där den är bredare vid baden och något smalare upptill. Då når solens strålar även nedersta delen av häcken och du får en tät och fin häck. Om du har en häcksort med genomgående stam (t ex avenbok eller tuja) ska du klippa sidorna men avvakta med att klippa toppen tills att häcken nått önskad höjd (eller strax däröver). Om du har en häcktyp med förgrenat växtsätt kan du klippa både sidor och toppen regelbundet. 
 

Hur avlägsnar jag grenarna på bästa sätt?

Grövre grenar kan behöver sågas av men annars kommer du långt med en bra häcksax. För att säkerställa att du klipper rakt så kan du spänna upp ett snöre längs med häcken och följa linjen. 
 

Vilka verktyg behövs?

Om häcken är av mindre storlek kommer du långt med en manuell häcksax och en sekatör. Om häcken sträcker sig många meter behöver du en motordriven häcksax. Kom ihåg att avlägsna grövre grenar med en grensax eller grensåg först! Om du har en väldigt hög häck är det bra att investera i en häcksax med teleskophandtag så når du lättare toppen. Tvätta alltid häcksaxen efter klippningen för att undvika att överföra eventuella sjukdomar mellan dina växter.    

Läs också: Välj rätt häcksax: manuell, batteri, bensin eller elektrisk

Våra sekatörer

Våra manuella häcksaxar

Våra grensaxar

Våra grensågar

Våra motordrivna häcksaxar

Våra teleskophäcksaxar

 

Läs också: Bäst i test elektrisk häcksax

Läs också: Bäst i test batteridriven häcksax 

Läs också: Bäst i test bensindriven häcksax

 

Populära artiklar