Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Perenner som blommar länge – njut av en blommande rabatt hela säsongen

Drömmer du om en rabatt som blommar hela sommaren men är osäker på vilka blommor du ska välja? Här går vi igenom de vanligaste funderingarna och ger dig några tips på perenner som blommar länge.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


En perennrabatt består av växter som lever i mer än ett år. Det betyder att även om blomman vissnar på hösten så kommer den tillbaks igen på våren. Perfekt för dig som vill ha en rabatt som sköter sig själv, ja förutom att rabatten såklart måste rensas emellanåt.

Se alla våra perenner här

Rätt perenn till rätt plats

När du planerar din rabatt bör du tänka på vilket läge din tänkta rabatt är placerad i, alltså står den i ett soligt, halvsoligt eller skuggigt läge. Beroende på vilket läge rabatten har påverkar det vilken typ av perenn som passar och kommer att trivas bäst. Ett tips är att läsa produktbeskrivningen för den blomma du har tänkt att köpa, i den står vilket läge den trivs bäst i.

Plantering av perenner

Perenner kan planteras under hela säsongen men du bör inte vänta för länge in på hösten eftersom plantan då inte hinner sätta sig ordentligt innan kylan kommer. Dina perenner kan behöva olika jordtyper men de allra flesta trivs bra i ros- och perennjord som är mullrik och lägger en bra grund för en riklig blomning och friska plantor.

Fyll ut rabatten och variera med höga och låga perenner

Det är väldigt fint att variera med perenner både som marktäckare och höga blommor. Har du dessutom planterat perenner som blommar länge, har olika blomningstid och färg, så skapar du ett djup i en vacker harmonisk rabatt. Och genom att ta bort de blommor som har blommat klart kommer blommorna fram på bästa sätt.

Höga perenner som blommar länge

Perenn som blommar länge

Stjärnflocka

En ljuvlig perenn som blir ungefär 60 cm hög och passar väldigt bra i samplanteringar. Blommar mellan juni och september och är ljuvlig i blombuketten. 

KÖP HÄR: Stjärnflocka Major Roma

 

Perenner som blommar länge - Stäppsalvia

Stäppsalvia

Tålig perenn med blålila blomsterspiror som blir 60 cm höga. Blommar från juni till september och lockar till sig fjärilar och pollinerare. 

KÖP HÄR: Stäppsalvia Caradona

 

Perenn som blommar länge

Alunrot

En mycket omtyckt perenn. Bladens fina rostbruna färg förgyller rabatten och från juni till september får du njuta av de små vita blommorna som höjer sig över moderplantan. Blomstänglarna når en höjd på 60 cm. 

KÖP HÄR: Lönnalunrot Palace Purple 

 

Låga perenner som blommar länge

Perenn som blommar länge

Kantnepeta

Väldoftande perenn som blommar med violetta blommor mellan maj till september. Plantan sprids lätt och lockar till sig pollinerare såsom humlor och fjärilar. Blir cirka 30 cm hög. 

KÖP HÄR: Kantnepeta

  

Perenn som blommar länge

Blodnäva

En marktäckande perenn som mjukt breder ut sig i rabatten. Den blommar med ljusrosa blommor mellan juni-september.

KÖP HÄR: Blodnäva Apfelblüte

 

Perenn som blommar länge

Tretandsfingerört

En marktäckare med vitblommande blad som blommar mellan perioden juni-september. Växten är tålig och eftersom den bara blir 15 cm hög passar den bra vid exempelvis gångar.

KÖP HÄR: Tretandsfingerört Nuuk

 

Se fler perenner här

 

Läs också: Perenner och växter för nybörjare

Läs också: Perenner sol – sorter som trivs i soliga lägen

Läs också: Perenna snittblommor – 7 sorter som är perfekta till blomsterbuketten

Läs också: Så planerar du din perennrabatt – 5 tips


 

 

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också