Så planerar du din perennrabatt – 5 tips

En välkomponerad perennrabatt är en fröjd för ögat. Men för att lyckas krävs lite research och planering. Här går vi igenom allt du behöver veta för att skapa den perfekta rabatten.


Läs också: Perenner i kruka – 5 tips för att komma igång

Läs också: Perenner och växter för nybörjaren – 10 sorter du inte kan misslyckas med

Se samtliga prydnadsperenner


1. Gör en skiss av din rabatt

Innan du väljer vilka perenner du ska köpa bör du göra en enkel skiss av din rabatt och markera var växterna ska vara. Du kan tänka att rabatten ska bilda en trappa i tre steg, där de högsta växterna ska stå som en fond längst bak, mellanhöga växter placeras framför fonden och låga marktäckare planteras längst fram. Om rabatten kan ses från alla sidor planteras de högsta växterna i mitten och “trappan” får fortsätta runt om. Se till att inte planera in allt för många olika sorters perenner och ha alltid minst tre plantor av samma sort bredvid varandra för att få lugn och harmoni i rabatten. Ta hänsyn till de plantavstånd som anges för de perenner du väljer.


2. Storlek på perennerna

De högsta växterna som ska utgöra fonden bör ha ett upprätt växtsätt och hålla sin form under hela säsongen. Fullvuxen höjd bör ligga på minst 50-60 centimeter, men gärna högre. Här passar till exempel olika gräs som håller sig fina året om. I nästa steg kan växterna få variera mer i form och växtsätt, som till exempel funkia, alunrot och daggkåpa. Växterna ska vara synbart lägre än de i fonden och synbart högre än växterna längst fram. De riktigt låga perennerna, så kallade marktäckare, planterar du längst fram. De bildar en vacker växtmatta som förgrund samtidigt som de tar hand om ogräs. Exempel på populära marktäckare är timjan, hasselört, lammöron, och låga nävor.

Se samtliga prydnadsperenner

Läs också: Marktäckare växter – 5 sorter som skapar ett lummigt intryck


3. Välj perenner som gillar liknande förutsättningar

Vissa perenner trivs i skugga och andra i solljus, så se till att läsa på och välja sorter som gillar förutsättningarna i din rabatt. Det kan också vara bra att ta hänsyn till vilken typ av jord sorterna gillar. Många perenner trivs med jord som innehåller lera, som ros- och perennjord, men det finns också de sorter som vill ha något lägre pH-värde.

Köp trädgårdsjord

Läs också: 5 perenner som trivs i soliga lägen

Läs också: Perenner skugga – 5 sorter som klarar sig utan direkt sol


4. Tänk hela säsongen

Fundera på när du vill att rabatten ska blomma. Kanske vill du sprida ut blomningen över hela säsongen eller vill att allt ska blomma samtidigt under några veckor när du säkert är hemma? Ta reda på de olika växternas blomningsperioder och skriv ner på din skiss.


5. Färg och form

Många är av försiktiga när det kommer till färger i hemmet men i trädgården kan du välja starka färger utan att riskera att det blir för mycket. Välj dock färger som “hänger ihop” för att få ett behagligt intryck. Om du vill ha mildare färger kan du med fördel blanda mer fritt. Samtidigt bör du inte stirra dig blind på blommorna (som ju har en begränsad blomningsperiod). Minst lika viktiga är bladen. Perenner med stora vackra blad, som lammöron och funkia, gör att rabatten håller sig fin hela säsongen. Variera gärna växter med mjuka och runda former med mera kantiga och spetsiga växter, för att få en spännande kontrast.

Se samtliga prydnadsperenner

Läs också: 5 perenner som är perfekta till blomsterbuketten