Perenner sol – 5 sorter som trivs i soliga lägen

Letar du växter till en solig del av tomten? Perenner som olika örtväxter och gräs trivs särskilt bra i sol men det finns även sorter med klassiska blommor. Här tipsar vi om fem av våra favoriter just nu.


Läs också: Perenner blommor – 5 sorter som är perfekta till blomsterbuketten

Se samtliga perenner för soliga lägen

 

Perenn Pampasgräs Rosa

1. Perenn Pampasgräs Rosa

Pampasgräs 'Rosea' är ett av de högsta pampasgräsen. Eleganta, rosa, höga fjäderformade vippor som kommer på hösten. Torktålig sort med blad i täta tuvor. Gillar soligt och väldränerat läge. Kan bli upp till 2 meter hög. För bästa övervintring ska den täckas med blad eller granris eller binda ihop planta med snöre och odlingsduk. Klipp bort dåliga blad på våren, använd handskar då bladkanter är vassa. Vippor kan skäras och torkas for blomarrangemang.

KÖP HÄR: Perenn Pampasgräs Rosa

 

 

Perenn Stäppsalvia Caradonna

2. Perenn Stäppsalvia Caradonna

Stäppsalvian är väldigt populär i våra trädgårdar och offentliga planteringar. Caradonna har mörkt blålila blomsterspriror som sträcker sig uppåt och det fylliga tacksamma växtsättet talar för dess popularitet. En tålig perenn som klarar soliga rabatter och drar till sig mängder av fjärilar och pollinerare, vilka skapar ett härligt surr under blomstermånaderna. Cardonnas blommor sträcker sig upp till ca 50 cm, vilket gör den utmärkt som avskiljare eller lite högre växande perenn tillsammans med andra solälskande växter som lavendel, rosor och gröngula penningblad.

KÖP HÄR: Perenn Stäppsalvia Caradonna

 

 

Perenn Trädgårdsriddarsporre Galahard

3. Perenn Trädgårdsriddarsporre Galahard

Gammal, traditionell prydnadsperenn som blommar med stora klassiska vita spiror när sommaren är som varmast. Gör sig perfekt som solitär i trädgården i soliga och skyddade lägen. Kan behöva bindas upp efterhand som den växer. Genom att klippa ner riddarsporren efter första blomningen gynnar man att den blommar en gång till under hösten. Gör sig mycket bra som snittblomma i sommarens buketter.

KÖP HÄR: Perenn Trädgårdsriddarsporre Galahard

 

 

Perenn Lammöron Big Ears

4. Perenn Lammöron Big Ears

Lammöra Big Ears har ludna silverskimrande blad som är oemotståndliga att känna på och ger ett romantiskt intryck i trädgården. Den silverskimrande färgen låter även andra färgglada perenner träda fram fint. Big Ears har stabila blomsterstänglar som spricker ut i rödvioletta blommor i juni-juli. Växer tätt nära marken och passar perfekt på soliga platser nära en stenmur, som kantväxt eller intill husväggen där den gärna sprider ut sig.

KÖP HÄR: Perenn Lammöron Big Ears

 

 

Perenn Kärleksört Matrona

5. Perenn Kärleksört Matrona

Kärleksört är en lättodlad perenn med feta, blålila vätskefyllda blad och stora purpurröda blomklasar. Den är tålig och tacksam och blommar flitigt även i magra och sandblandade jordar. Planteras bäst i stora sjok där plantorna kan stötta upp varandra, annars kan de behöva stöttas upp under sensommaren. Bin, humlor och fjärilar gillar kärleksörten. Den kan användas både till snitt och torkning och blomställningarna kan ge ett dekorativt inslag till vinterträdgården.

KÖP HÄR: Perenn Kärleksört Matrona


Se samtliga perenner för soliga lägen