Perenner i kruka – 5 tips för att komma igång

Perenner i kruka passar perfekt på uteplatsen eller på balkongen. De är lätta att variera och relativt enkla att sköta om. Här går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med din blomsterplantering.


Se samtliga prydnadsperenner


Rätt perenn i rätt läge

Innan du väljer vilka perenner du ska köpa bör du fundera på var de ska stå. Vissa sorter trivs i skugga och andra i solljus, så se till att läsa på och välja sorter som gillar förutsättningarna på just din uteplats eller balkong. Om du tänker plantera flera olika sorter i samma kruka bör du även se till att de vill ha samma typ av jord och att det inte är någon sort som lätt tar över. Det kan vara vackert att kombinera olika perenner i samma kruka men ett bra alternativ kan vara att ha flera krukor i olika storlekar bredvid varandra med en sort i varje.

Välj bland våra prydnadsperenner


Välja kruka till perenner

Perenner ska helst ha en stor kruka för att säkerställa att de kan tillgodogöra sig vatten och näring och få tillräckligt med utrymme för rötterna. Storvuxna perenner, eller flera olika perenner tillsammans, kräver större kruka. Krukan ska ha dräneringshål som skyddas med fiberduk, krukskärva eller liknande, så att jorden hålls kvar i krukan. Välj gärna en frosttålig kruka för att underlätta hanteringen under vintern.

Se våra planteringskärl och krukor


Jord efter perennsort

Olika perenner gillar olika typer av jord, så se till att läsa på om just de perenner som du har valt. Många perenner trivs med jord som innehåller lera, som ros- och perennjord, men det finns också de sorter som vill ha något lägre pH-värde. I dessa fall kan jorden med fördel blandas med barkmull. För att perennerna ska få växtkraft kan du också blanda ner långtidsverkande näring eller komposterad kogödsel. Botten av krukan ska alltid grundas med ett lager dränerande material som lecakulor eller torra tallkottar.

Köp trädgårdsjord


Skötsel av perenner

Perenner i kruka kräver vatten och gödning under hela säsongen. Om krukan står i soligt läge, eller om krukan är liten, kan man behöva vattna varje dag, medan det i skuggigt läge kan räcka med vattning en gång i veckan. Tillför näring/gödsel en gång på våren (maj) och en gång på sommaren (juli). Fyll även på med ny jord på våren om det skulle behövas och passa på att putsa och dela perennerna.

Köp växtnäring


Skydda dina perenner vintertid

Under vintern ska krukorna ställas frostfritt eller skyddas med torra löv, barkflis, väv, bubbelplast eller annat isolerande material. Ställ gärna krukan på en isolerande frigolitskiva, då det är rötterna som lider mest av kylan. Om du har en frosttålig isolerande kruka och temperaturen inte understiger 10 minusgrader kan det räcka med att ställa krukan i ett skyddat läge.

Köp täckväv


Se samtliga prydnadsperenner

Läs också: 5 perenner som trivs i soliga lägen