Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Perenner skugga – 5 sorter som klarar sig utan direkt sol

Perenner är tacksamma i trädgården eftersom de håller år efter år. Växterna har olika blomningstid och finns både som höga växter och så kallade marktäckare. Här tipsar vi om fem sorter som trivs särskilt bra i skuggiga lägen.

Av Bygghemma-redaktionen2022-06-08


Läs också: Marktäckare växter – 5 sorter som skapar ett lummigt intryck

 

Vintergröna

Vintergröna

Vintergröna är en mattbildande marktäckare som trivs bra i skuggigare partier. Den är lättodlad och blommar i maj-juni med vita, näpna små blommor som lyser upp rabatten. 

KÖP HÄR: Vintergröna @Plant Alba

  

Vitbrokig klätterbenved

Vitbrokig klätterbenved

Vitbrokig klätterbenved är en städsegrön marktäckare med vitbrokiga blad som glyser upp skuggigare partier i trädgården. Den används ofta till att täcka luckor i planteringar, täcka murar och slänter eller som undervegetation i buskage. 

KÖP HÄR: Vitbrokig Klätterbenved @Plant Emerald Gaiety

 

Alunrot

Alunrot

Alunrot är den perfekta perennen för dig som har en halvskuggig trädgård. De rödbruna små bladen växer i en tät bladrosett och i juni-augusti kan du njuta av små klockliknande, rosaröda blommor i skira vippor. 

KÖP HÄR: Perenn Alunrot Rachel

 

Myskmadra

Myskmadra

Myskmadran är en utpräglad skuggväxt som sprider sig längs marken med småfingerflikiga nätta blad. Den blommar i maj-juni med små vita trattblommor.  

KÖP HÄR: Perenn Myskmadra

  

Perenn Blomsterfunkia Patriot

Blomsterfunkia

Blomsterfunkian är en klassiker som utvecklas från små knoppar som nätt och jämt sticker upp ur marken under våren, till stora svulstiga buketter av blad på mitten av sommaren. I juli-augusti kan du skörda stadiga blommor som passar perfekt i blomsterbuketten. 

KÖP HÄR: Perenn Blomsterfunkia Patriot


Se samtliga perenner för skuggiga lägen


Läs också: Buskar i skugga: 5 sorter som är perfekta för skuggiga lägen

Läs också: Så planerar du din perennrabatt – 5 tips