Perenner skugga – 5 sorter som klarar sig utan direkt sol

Perenner är tacksamma i trädgården eftersom de håller år efter år. Växterna har olika blomningstid och finns både som höga växter och så kallade marktäckare. Här tipsar vi om fem sorter som trivs särskilt bra i skuggiga lägen.


Läs också: Marktäckare växter – 5 sorter som skapar ett lummigt intryck

Se samtliga perenner för skuggiga lägen

 

Perenn Röd Sockblomma

1. Perenn Röd Sockblomma

Perenn med lätt hjärtformade blad som växer likt en flygande matta i undervegetationen. Vackra blad som skiftar från ljus till mörkgrönt och sedan övergår till röd/gula färger. Den röda sockblomman har ett magnifikt bladverk men som kronan på verket spricker den upp i samlingar av unikt formade blommor. Blommorna hänger på tunna, lätta stänglar och blomstrar maj-juni. Trivs i halvskugga och passar bra att låta växa vilt under högre prydnadsbuskar och träd då den skapar lummighet och fyllnad.

KÖP HÄR: Perenn Röd Sockblomma

 

 

Perenn Japansk starr Ice Dance

2. Perenn Japansk starr Ice Dance

Ett snyggt gräs med täta tuvor av gröna blad med breda vita ränder. Passar utmärkt både som kantväxt eller för att fylla upp i skuggiga planteringar. Den sprider sig med utlöpare vilket gör den till en tacksam marktäckare och dem nya plantorna är lätta att ta vara på. Gräset fortsätter vara dekorativt och grönt även på vintern.

KÖP HÄR: Perenn Japansk starr Ice Dance

 

 

Perenn Alunrot Marmelade

3. Perenn Alunrot Marmelade

Alunrot är den perfekta perennen för dig som har en halvskuggig trädgård. Med sina många variationer i både bladverk och färger kan den komponeras i många olika konstellationer både i perennrabatter och i höstkrukan. Alunrot, Heuchera 'Marmalde' är en kraftigväxande alunrot med vågiga och vridna blad så att undersidan delvis syns. Ovansidan är bronsfärgad och undersidan vinröd vilket gör den till en mycket dekorativ planta.

KÖP HÄR: Perenn Alunrot Marmelade

 

 

Perenn Silverfryle

4. Perenn Silverfryle

Silverfryle är ett mycket fint gräs för skuggiga lägen med sirliga långa silverludna blad och ljusa vippor som gör sig perfekt i naturliga rabatter och woodland. Den bildar en vintergrön tuva som är tålig och lättskött och har en rik blomning om man jämför med dem andra prydnadsgräsen. Blommorna är fina att torka och påminner om eterneller.

KÖP HÄR: Perenn Silverfryle

 

 

Perenn Blomsterfunkia Patriot

5. Perenn Blomsterfunkia Patriot

Blomsterfunkian är en klassiker med stora variationer. Den går från små knoppar som nätt och jämt sticker upp ur marken under våren, till stora svulstiga buketter av blad på mitten av sommaren. En funkia trivs bäst i den halvskugga i delen av trädgården med fuktig, humusrik jord. Trots att man odlar funkian främst för den stora variationen av bladverket, allt från små spetsiga till stora böljande blad i många olika gröna nyanser, ska man inte glömma bort blommorna som skjuter sig högt upp över plantan och som kan användas som stadiga, hållbara snittblommor under sommaren. Patriot är en tålig funkia som ger ett fräscht och livskraftigt intryck. Bladen växer gärna tätt och lätt uppåtgående och är randiga av vitt och mörkgrönt.

KÖP HÄR: Perenn Blomsterfunkia Patriot


Se samtliga perenner för skuggiga lägen