Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-22

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
020 - 25 00 25

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
020 - 25 00 25
Mina Sidor

Plantera rosor i kruka – 4 hjälpsamma tips

Alla har inte ytan för att kunna anlägga en storslagen trädgård och då kan fördelen med att plantera rosor i kruka vara till en tröst. Rosor är sköra växande ting som kräver ompyssling. Med fyra goda råd hjälper vi dig hur du ska sköta och plantera ros i kruka.

Av Bygghemma-redaktionen2023-04-20


Se hela vårt rossortiment här 


Välj rätt storlek på krukan

Vissa rossorter kan växa och bli upp till cirka 120-150 cm höga medan andra kan bli endast cirka 10 cm. Därför är frågan om rätt storlek på kruka relevant beroende på vilken rossort du vill plantera. Om du valt en så kallad miniros räcker det med en kruka som är 25-30 cm i diametern med samma djup. Andra lite större rosor, som till exempel patiorosen, kräver större 25 liters krukor som är 40 cm i diametern. Till sist har vi rabatt-, busk- och klängrosorna som behöver en mer rejäl kruka som är 50-60 cm i diametern.

Köp krukor här


Plantera rosor i kruka

Rosor finns i alla dess sorter och kräver olika mycket underhåll beroende på vilken ros du vill plantera. Var därför noga med att alltid ta reda på vad som gäller för den valda rossorten. Innan du planterar din ros ska du se till att välja en kruka med dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna ut när du vattnar. Fyll sedan krukans botten med ett lager lecakulor och häll sedan på rosjord upp till mitten innan du sätter i rosen. Plantera rosen djupt ned i krukan.

Köp rosjord här 


Ros i kruka skötsel

Med rätt skötsel kan din ros komma att blomma väldigt länge. Flera år om du har tur. Oavsett om du placerar din ros inne eller ute så behöver den tillgång till solljus. Försök se till att själva rosen får sol, men att krukan få stå mer i skuggan. Annars riskerar plantan att bli för varm och uttorkad. Alla rosor behöver vattnas rikligt så att de inte torkar ut. Se därför till att jorden alltid är lite fuktig. För att rosen ska orka bilda nya fina knoppar och inte dö ut ska du ta bort 1-2 överblommade blad under klasen.

Vattna med stil – köp vattenkanna här


Vinterisolera din ros

Under vinterhalvåret är det viktigt att du isolerar din ros och placerar den på en sval och frostfri plats som till exempel en sommarstuga eller i en bod. Även under vintern är det viktigt att se till att din ros får tillräckligt med vatten. Har du plats i din trädgård kan du även välja att plantera ut rosen i rabatten innan frosten kommer.

 

Plantera ros i kruka - Rosa Rabattros Heidi Klum

Vacker rabattros

Rosa Rabattros Heidi Klum blommar med vackra stora fyllda rosa-violetta blommor. Växtsättet är mycket kompakt, buskigt och lågt. Kan planteras som solitär, i grupp, som kantväxt, som låga häck eller i en stor kruka. Jättefin och även hållbar snittblomma.

 

Plantera ros i kruka - Ros Ingrid Bergman

En röd klassiker

Ros Ingrid Bergman har stora fyllda mörkröda blommor med svag doft. Blommar rikligt juni-oktober. Växtsättet är upprätt, kraftigt och tätt. Passar utmärkt att plantera i kruka eller urna. Blommar bäst i soliga lägen men kan även placeras i skugga. 

 

Plantera ros i kruka - Ros Snövit

Vit som snö

Ros Snövit är en låg marktäckande ros med tätt växtsätt som blir ca 30 till 50 cm hög. Blommar rikligt med små, rundade, halvfyllda, vita blommor från juni till oktober. Doften är svag. Trivs bäst på en solig växtplats. Underbar sort att ha i en stor kruka på balkong.

 

Plantera ros i kruka - Ros Flaming Cover

Prydlig buskros

Ros Flaming Cover är en marktäckande buskros med tätt och brett upprätt växtsätt. Blommar med medelstora, halvfyllda, mörkgula blommor med orangegula nyanser, som sitter i stora klasar. Doften är svag. Blommar remonterande från juni till oktober. Trivs bäst på en solig växtplats. Passar att plantera som marktäckare, som låg häck eller i kruka.

 

Se fler rosor här 

 

Läs också: Odla perenner i kruka – 5 tips för att komma igång

Läs också: Prydnadsgräs i kruka – 5 bra alternativ

Läs också: Trädgårdsrosor - våra mest populära rosor av olika sorter

Läs också: Remonterande rosor – njut av återkommande rosor hela sommaren