Skydda växter mot sol och kyla – 4 vanligaste frågorna

Skydda dina vintergröna växter mot vårsol och köldknäppar. Här går vi igenom vilka växter som behöver skyddas, varför, på vilket sätt och hur länge.

Av Bygghemma-redaktionen2021-04-07


Läs också:
Vintergrön häck - insynsskydd året om

 

När den första vårsolen kikar fram efter en kall vinter är det lätt att tro att växterna blir glada. Men sanningen är att solen kan skada växten om det fortfarande är markfrost. Med enkla hjälpmedel såsom säckväv kan du skydda dina vintergröna växter mot både sol och kyla.

Varför ska jag skydda växterna mot sol och kyla?

Vintergröna växter andas och avdunstar vatten genom sina blad. Under vintern stängs bladens klyvöppning. När den första solen dyker upp efter vintern luras växten att tro att det är vår. Bladens klyvöppningar öppnas och växten försöker suga upp vatten ur jorden. Men är det fortfarande frost ute finns det inget vatten att suga upp och bladen kommer därmed torka ut och i värsta fall dö. Att täcka växterna med t.ex. en fiberduk skyddar mot solen och klyvöppningarna hålls stängda.

Vilka växter behöver jag skydda från sol och kyla?

Alla vintergröna växter som rhododendron, murgröna, lagerhägg, enar, tujor och hasselört är växter som kan behöva skyddas från vårsolen. De växter som står i soliga och blåsiga lägen är mest utsatta. Unga växter och växter med ytliga rötter är också mer utsatta än de med djupare rötter i jorden.

Hur skyddar jag växterna mot sol och kyla?

Att skydda växterna mot den första vårsolen är inte svårt. Antingen täcker du växten med fiberduk eller säckväv, men det går lika bra med ett gammalt lakan eller granris. Det du bör ha koll på är att det inte blir för tätt eftersom växten kan mögla. Täck inte med något mörkt, du vill inte att växten ska få det för varmt. Vädret kan vara opålitligt under våren och säckväven skyddar även vid en köldknäpp.

Köp säckväv här

Köp fiberduk här

När ska jag skydda växterna mot sol och kyla?

Du kan skydda dina växter med fiberduk redan innan första snön lagt sig. Men det går lika bra att göra det när snön försvunnit och den första vårsolen kikar fram. Skydda växterna tills frostnätterna upphört. När marken har tinat kan du plocka bort skyddet.

Se alla trädgårdsredskap här

Se våra växter och plantor

 

Läs också: Odla perenner i kruka 

Läs också: Trädgårdsredskapen som alla behöver ha hemma 

Läs också: Buskar som trivs i skugga