Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Rengöra duschväggar & duschkabin - Ta bort kalk med ättika, vinäger eller diskmedel

På grund av det fuktiga klimatet stortrivs kalk, mögel och smuts i våra badrum. Därför är det extra viktigt att städa ofta, inte minst väggar och detaljer av glas. Att de är väl omhändertagna gör stor skillnad för hur ditt badrum upplevs.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30

 

Se hela vårt sortiment av badrumsrengöring

Läs också: Städtips badrum - tips för dig som vill rengöra badrummet effektivt och miljövänligt

 

Att hålla rent och snyggt i duschen är inte svårt så länge du använder rätt metoder. Här bjuder vi på våra fem bästa knep för hur du bäst tar hand om dina duschväggar eller din duschkabin.

   

Göra rent duschväggar och duschkabin

1. Det första du behöver göra är att inse att det inte räcker med att skölja av duschväggarna eller kabinen efter att du har duschat. Vattnet innehåller nämligen kalk som sätter sig fast på glas, plast och metall när det torkar. Använd gärna kallt vatten när du sköljer av i duschen för att minska mängden kalk som stannar kvar.


2. Underlätta storstädningen genom att dra bort duschvattnet från glaset med en vanlig gummiskrapa eller mjuk trasa efter varje dusch. På så sätt fastnar det inte lika mycket smuts och kalk och jobbet blir så mycket lättare när det väl är dags att städa badrummet. Nuförtiden finns det riktigt snygga duschskrapor som du kan ha hängande i duschutrymmet, alltid redo att användas!

Köp duschskrapa

Köp microfiberduk


3. Använd rätt rengöringsmedel och städmaterial. Olika rengöringsmedel är anpassade efter olika typer av ytskikt och fläckar. Läs instruktionerna på förpackningen för att säkerställa att du köper rätt. Även ättika eller vinäger, tillsammans med några droppar diskmedel, fungerar utmärkt på de flesta underlag. Undvik tvättsvampar och rengöringspasta med slipmedel, eftersom de kan repa både glas och metall. Efter rengöringen kan du impregnera duschväggarna för att förhindra att kalk, fett och tvålrester fäster och underlätta framtida rengöring. 

Se alla våra produkter för badrumsrengöring


4. Underhåll din duschkabin och duschvägg någon gång per år. Gångjärn och skjutdörrshjul kan med fördel smörjas in med vattenfast fett och golvet i duschkabinen kan vaxas med bil- eller båtvax. Behandla svartmögel på fogar med ättika och skura med en mjuk tandborste tills det är rent. Byt ut slitna duschlister - det hindrar vatten från att läcka ut på golvet och ger ett fräschare intryck.

Köp smörjmedel

Köp bilvax 

Se hela vårt sortiment av duschlister


5. Använd vinäger för att få allt att glänsa! Blanda lika delar vinäger och vatten. Skrubba blandningen på glaset med en mjuk trasa. Voilà! Den perfekta finishen.

 

Våra produkttips!

Rengöra duschväggar - Duschskrapa Blomus

Vipo är en stilren duschskrapa från Blomus som finns i flera färger. Krok för upphängning medföljer. 

 

 

Rengöra duschväggar - Norenco Kalkborttagning

Effektivt rengöringsmedel för kalkborttagning från Norenco. 

 

 

 

Rengöra duschväggar - Glasimpregnering

Glasimpregnering från Norenco kan användas för att impregnera duschväggar och andra blanka ytor, effekten varar i 6-12 månader. 

 

Så rengör du med ättika

Ättika är något av ett universalmedel då det kommer till städning, och eftersom det tillverkas naturligt är det ett bra alternativ till rengöringsmedel med kemikalier.

1. Värm ättikan försiktigt. Den ska bli varm men inte så att du bränner dig.

2. Blanda ättikan med lika delar diskmedel i en sprayflaska (ättikan tar bort kalkavlagringar och diskmedlet löser smuts).

3. Skaka flaskan så att vätskorna blandas, dock inte så hårt att det skummar.

4. Spraya på duschväggarna och gnugga in med en mjuk trasa. Låt det verka i ca 30 min.

5. Skölj av med kallt vatten och dra av all vätska med en gummiskrapa. Torka av skrapan med en torr handduk efter varje drag. Klart!Läs också: 5 trendiga badrumsmattor som ger badrummet ett lyft

Läs också: 5 snygga pedalhinkar till badrummet

Läs också: Microcement i badrum och kök - återuppliva hemmet med det populära byggmaterialet

Andra som läste artikeln läste också