5 knep: Så rengör du duschväggar och duschkabiner

På grund av det fuktiga klimatet stortrivs kalk, mögel och smuts i våra badrum. Därför är det extra viktigt att städa ofta, inte minst väggar och detaljer av glas, som väl omhändertagna, gör stor skillnad för hur ditt badrum upplevs.

 

Att hålla rent och snyggt i duschen är inte svårt så länge du använder rätt metoder. Här bjuder vi på våra fem bästa knep för hur du tar hand om dina duschväggar eller din duschkabin.

 

LÄS MER: Duschdörrar, duschväggar eller duschkabin: Vi hjälper dig att välja rätt

 

 

Rengöra duschväggar och duschkabin

1. Det första du behöver göra är att inse att det inte räcker med att skölja av duschväggarna eller kabinen efter att du har duschat. Vattnet innehåller nämligen kalk som sätter sig fast på glas, plast och metall när det torkar. Använd gärna kallt vatten när du sköljer av i duschen för att minska mängden kalk som stannar kvar.

2. Underlätta storstädningen genom att dra bort duschvattnet från glaset med en vanlig gummiskrapa eller mjuk trasa efter varje dusch. På så sätt fastnar det inte lika mycket smuts och kalk och jobbet blir så mycket lättare när det väl är dags att städa badrummet.

3. Använd rätt rengöringsmedel och städmaterial. Olika rengöringsmedel är anpassade efter olika typer av ytskikt och fläckar. Läs instruktionerna på förpackningen för att säkerställa att du köper rätt. Även ättika eller vinäger, tillsammans med några droppar diskmedel, fungerar utmärkt på de flesta underlag. Undvik tvättsvampar och rengöringspasta med slipmedel, eftersom de kan repa både glas och metall.

4. Underhåll dina duschväggar och duschkabin någon gång per år. Gångjärn och skjutdörrshjul kan med fördel smörjas in med vattenfast fett och golvet i duschkabinen kan vaxas med bil- eller båtvax. Behandla svartmögel på fogar med ättika och skura med en mjuk tandborste tills det är rent. Byt ut slitna duschlister - det hindrar vatten från att läcka ut på golvet och ger ett fräschare intryck.

5. Använd vinäger för att få allt att glänsa! Blanda lika delar vinäger och vatten. Skrubba blandningen på glaset med en mjuk trasa. Voilà! Den perfekta finishen.

  

Så rengör du med ättika

Ättika är något av ett universalmedel då det kommer till städning, och eftersom det tillverkas naturligt är det ett bra alternativ till rengöringsmedel med kemikalier.

1. Värm ättikan försiktigt. Den ska bli varm men inte så att du bränner dig.

2. Blanda ättikan med lika delar diskmedel i en sprayflaska (ättikan tar bort kalkavlagringar och diskmedlet löser smuts).

3. Skaka flaskan så att vätskorna blandas, dock inte så hårt att det skummar.

4. Spraya på duschväggarna och gnugga in med en mjuk trasa. Låt det verka i ca 30 min.

5. Skölj av med kallt vatten och dra av all vätska med en gummiskrapa. Torka av skrapan med en torr handduk efter varje drag. Klart!