Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Microcement i badrum och kök – återuppliva hemmet med det populära byggmaterialet

Att renovera är kul, men att renovera hållbart och med hänsyn till miljön är ännu roligare! Genom att göra om nuvarande inredning med hjälp av microcement istället för att riva ut allt kan du ge ditt hem en modern industrikänsla på ett ögonblick. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om det populära byggmaterialet microcement och passar även på att besvara vanliga frågor.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Läs också:
Så gör du om din bänkskiva med microcement

Se alla produkter inom microcement

 

Går du i renoveringstankar har du kanske hört talas om microcement, eller microbetong som det också kallas, som är en tunnare form av vanlig betong. Det här materialet har blivit alltmer populärt och det är inte konstigt. Med hjälp av microcement kan du omvandla det mesta i hemmet, så att de till synes blir helt nytt. Genom att konsumera mindre är det inte bara din plånbok som tackar dig, utan även vår planet. Nedan går vi därför igenom allt du behöver veta om microcement och dess egenskaper. Vem vet, kanske du också blir inspirerad till att renovera hållbart i framtiden!

Vad är microcement?

I grund och botten är microcement ett betongpulver som blandas med syntetiska material, främst för att få cementen att bli slitstark. Rent konsistensmässigt påminner microcement däremot mer om spackel, då det är tjockare och oftast också mycket mer finkornigt än betong. Till skillnad från betong används inte microcement för att bygga exempelvis husgrunder och andra rejäla konstruktioner, utan nyttjas främst för att lägga en 2-3 millimeter tunn yta på redan befintliga byggen.

Vilka är fördelarna med microcement?

Det finns en hel uppsjö av fördelar med microcement, både när det kommer till dess fantastiska egenskaper men också utseende- och stilmässigt:

-Att återanvända sin nuvarande köksbänk, bordsskiva eller våtrumsmatta i badrummet och ge dem nytt liv med microcement är snällare för miljön än att köpa nya saker.
- Microcement finns i flera olika nyanser, färger och texturer.
- Byggmaterialet har lång livslängd och en slitstark yta som inte spricker.
- Du får en unik design tack vare att microcementen appliceras för hand.
- Ytor som blir bearbetade med microcement är lättstädade. Eftersom cementen ytbehandlas med ett slags vax efter applicering blir materialet också vattentätt och hålls fritt från mögel och fuktangrepp.
- Microcement kan med fördel användas både inomhus och utomhus.

Microcement badrum

Badrummet är ett passande rum att lägga microcement i, eftersom materialet är vattentätt och mögelfritt. Du kan lägga microcement på klinker, kakel, bänkskivan runt tvättstället, på golvet eller på väggarna – bara fantasin sätter stopp för hur badrummet kan omvandlas med hjälp av microcement! Cementen kan med fördel användas även i duschen, som ju vanligtvis är ett ställe där mögel annars gärna växer.

Köp microcement badrumspaket

Microcement kök

Även köket är ett ställe i hemmet som kan renoveras med hjälp av microcement, eftersom materialet med fördel kan läggas både på matbordet och bänkskivan. Fördelen med det är att ytorna blir väldigt lättstädade och slitstarka, vilket är tacksamt om man har barn eller gillar att stöka runt i köket vid middagsdags. Ytterligare en fördel (i alla fall utseendemässigt om inte annat) är att du helt slipper fula skarvar i kanterna av köksbänken, särskilt om ditt kök är U- eller L-format.

Microcement pris

Eftersom microcement går alldeles utmärkt att lägga själv kan kostnaderna hållas nere. Priset för själva microcementen kan exempelvis börja på runt tusenlappen för 5 kg och det är cirka 0,4 kg som går åt per kvadratmeter. Sedan tillkommer också kostnader för förbrukningsvaror och verktyg såsom ytbehandling, spackelspade, blandarvisp, hink, handskar och roller. Ska du göra om köksbänken kan du alltså utan särskilt mycket ansträngning hålla projektet under 4 000 kronor, förutsatt att du gör arbetet själv.

 

Se hela vårt utbud av microcement

 

Läs också: Städa badrum – våra bästa tips för en effektiv och miljövänlig städning

Läs också: Halvera renoveringstiden och förbättra inomhusmiljön med färdigmålad panel från Norge

Läs också: 7 stiltips till dig som ska renovera badrummet

 

Populära artiklar

Andra som läste artikeln läste också