Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-22

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
020 - 25 00 25

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
020 - 25 00 25
Mina Sidor

Plantera rosor - så sköter du dina rosenbuskar i trädgården

Rosor är alltjämt en av våra populäraste växter i trädgården – klassiskt vackra, romantiska och väldoftande. Men de kräver också lite kärlek för att hålla sig fina. Här går vi igenom det viktigaste du behöver tänka på när det gäller plantering och skötsel av dina trädgårdsrosor.

Av Bygghemma-redaktionen2023-04-20


Se alla våra rosor

Plantera rosor - steg för steg

1. Fundera på lämplig placering. De flesta rosor trivs i ett soligt läge och vill ha minst 4-6 timmars sol varje dag. Men det finns även de som klarar sig med mindre sol, så se till att läsa på om just de sorter du är intresserad av.

2. Köp jord och eventuellt växtnäring. Rosor vill ha näringsrik jord. Använd rosjord eller befintlig jord uppblandad med kompost, gödsel eller benmjöl. Tänk dock på att inte ha för mycket gödning.

3. Plantera gärna rosorna i grupper med ett avstånd på minst 40 cm mellan varje planta. Gräv en djup grop och sätt ner plantan. Stället där roten övergår till stam ska hamna ca 10 cm under jordytan. Fyll på med jord och trampa till lite runt plantan.

4. Vattna rikligt!

Se alla våra rosor

Köp rosjord och planteringsjord

Köp rosgödsel, benmjöl, kogödsel och annan växtnäring

Läs också: Plantera ros i kruka – 4 hjälpsamma tips


Vattna rosor

Rosor trivs bäst i fuktig jord, så se till att vattna under torra perioder. För att vattnet ska kunna ta sig ner till rötterna är det bättre att vattna mycket med längre mellanrum än lite då och då.


Beskära rosor

Bästa tiden att beskära rosor är tidig vår. Hur mycket du ska beskära är en fråga om tycke och smak. En kraftig beskärning ger en kompakt buske och generellt färre men större blommor, medan en lättare beskärning ger ett gängligare intryck. Gallra alltid bort döda, skadade och tunna grenar ur busken. Även äldre stammar kan tas bort för att stimulera nya skott. Använd en vass sekatör när du beskär rosorna.


Skötsel av rosor - klippa bort vissna rosor

- Skydda rosornas grenar mot stark vårsol med skuggväv.

- Gödsla rosorna varje vår. Sorter som blommar om och om igen (remonterar) gödslas även en gång på sommaren. Använd till exempel kompost, kogödsel eller rosgödsel.

- Se till att ta bort fula blad och hålla koll efter ohyra och svamp. Åtgärda vid behov!

- Ta bort vissna blommor. På rosor som remonterar kan du även ta bort de närmaste bladen under, så blommar rosen längre.

Se vårt utbud av sekatörer

Köp täckväv

 

Läs också: Rabattrosor – så lyckas du med att odla rosor i rabatten

Läs också: Trädgårdsrosor - våra mest populära rosor av olika sorter 

Läs också: 5 klätterrosor som blommar hela sommaren

Läs också: Marktäckande rosor – 6 lättskötta låga rosor som livar upp trädgården