Spabad utomhus året om

Heta sommardagar eller kyliga höstkvällar – ett spabad i trädgården är en källa till njutning året om. Här är några heta tips till omedelbar lycka.

Landskap Hekla. Foto: Robert Alander.

Landskap Hekla. Foto: Robert Alander.

– Spabad är en året runt-produkt som jag tycker är som allra bäst under den kalla tiden på året, säger Marcus Kjellman, produktchef på Bygghemma.

För medan en pool är en sommarprodukt, så ger ett spabad värme under vinterhalvåret. Det blir ett sätt att förlänga säsongen i trädgården eller på terrassen samtidigt som utebadens isolering håller på värmen och kräver mindre ström än man kan tro.

– Vattnet är ju 40 grader varmt och det är en helt särskild känsla när det är kyligt i luften och man sitter i det varma badet. Det blir en lyx i vardagen, säger Marcus.

Alla som har en trädgård eller terrass med plant, hårt underlag som trä, packad jord eller asfalt kan ha ett spabad. Monteringen kan man klara själv, men inkopplingen kräver en elektriker. Därutöver är det inte mycket jobb med ett spabad. Man fyller själv på klor enligt instruktioner och byter vatten var tredje månad.

 

Tycke och smak

Vilken typ av spabad man väljer handlar mycket om tycke och smak. Först och främst hur många som ska nyttja badet, är det familjen och vännerna på besök – eller bara familjens vuxna? Man kan också välja olika finesser i form av mer eller mindre massagefunktioner. I dag vill många också att spabadet ska passa till husets stil och färgskala och många bad finns därför i olika utföranden. Många spabad är också upplysta och blir därför ett vackert blickfång i den annars mörka trädgården.

En produkt som kommer allt mer är så kallade swimspa, där det både finns en pooldel att använda sommartid och ett spa som kan användas hela året. Vill man göra det enklare och komma ner i pris finns också uppblåsbara utespa som kan ställas på terrassen. De kan dock generellt bara användas under en begränsad del av året, ungefär från mars till oktober.

 

3 heta spabad:

• Runt spabad för fem personer, Comfort Garden Mars 68 Jets.

• Rejält spabad på 1 600 liter med 103 massagemunstycken, fyra sittplatser och två liggplatser, Landskap Hekla 103 Jets.

• Inte så stort? Då funkar 900 liters-karet från Swebad fint, Swebad Diamant V2.