Så lyckas du med svart i badrummet

Artikeln presenteras av Gustavsberg.

Artikeln presenteras av Gustavsberg.

Svarta färger i badrummet är otroligt hett just nu, och gärna i kombination med vitt, som tillsammans ger den där snygga tidlösa looken. Men ska du satsa på svarta badrumsmöbler, blandare eller kanske krokar? Tillsammans med Helen Ottran på Villeroy & Boch Gustavsberg tittar vi närmare på hur man kan kombinera svart på olika sätt och vad man ska tänka på för att få ett badrum som håller i många år.

Av Bygghemma-redaktionen2020-11-13


Trenden med svart i våra badrum växer sig allt starkare och i takt med det ökar utbudet av svarta badrumsmöbler, blandare och olika detaljer som knoppar, krokar och hängare.

– En av de stora fördelarna med svart är att den lätt kan kombineras med andra färger och olika material. Beroende på hur den svarta färgen används kan den ge både ett klassiskt och elegant intryck men även kännas modern och stilren. Med inslag av trä kan du dessutom skapa en varm och mysig atmosfär, säger Helen Ottran, Marketing Responsible Sweden på Villeroy & Boch Gustavsberg.

Hur mycket svart är lagom?

– Den som är modig kan absolut gå “all in” med wc-stol, handfat och möbler men det går också att satsa på några få svarta detaljer som lyfter känslan i badrummet. En personlig favorit är vår nya Square duschvägg i matt svart tillsammans med takdusch Estetic square i matt svart. Spröjset på duschväggen sitter på utsidan och på insidan är det slätt glas, vilket både är snyggt och praktiskt. Om jag bara skulle välja en sak skulle det vara den kombinationen – en riktig eye-catcher!

 

Takdusch Estetic Square
Square duschvägg i matt svart tillsammans med takdusch Estetic square i matt svart. För mer information om Square duschvägg, vänligen kontakta Bygghemmas produktrådgivare på telefon 020 25 00 25. Foto: Gustavsberg.

Nyfiken på fler svarta badrumsprodukter från Gustavsberg? Klicka här.


Inred efter hur du vill ha det

Helen Ottran menar att ett vanligt misstag är att enbart gå på trender och inte tänka långsiktigt.

– Badrum ska hålla länge. Se till att välja något du själv gillar och som du vill leva med även om 10 år. Är du osäker på hur mycket svart du vill ha, så börja med detaljerna som är lätta att byta ut. Men se till att välja detaljer och badrumsmöbler från samma tillverkare, då vet du att du får samma stil och svarta nyans på allt och att det dessutom finns reservdelar och fler produkter om du skulle vilja bygga på konceptet.

Har du något tips på hur man kan börja i liten skala?

– Känns det för vågat med en svart kommod kan du välja en vit kommod och kombinera med svart blandare, svart bottenventil och svarta knoppar. Supersnyggt och definitivt ett val som håller i längden. Eller varför inte svart tvättställsblandare, dusch plus krokar och handdukshängare. Har du en vit vägghängd toalett kan du byta ut sitsen eller spolknappen på väggen mot en svart.

 

Svarta inredningsdetaljer i badrum
Det går att börja i liten skala. På bilden svarta badrumsdetaljer från Gustavsberg i form av tvättställsblandare och vattenlås, krokar och handdukshängare, badkarstassar, toasits, spolknapp, toaborste och toarullshållare. Foto: Gustavsberg.

Kika på våra svarta badrumsprodukter från Gustavsberg


Hitta en bra dynamik och glöm inte belysningen

Vill man satsa på svarta badrumsmöbler är det lättast att välja från samma serie. Men det kan också vara bra att tänka så att man inte får alltför många stora svarta ytor.

– För att det svarta inte ska ta över för mycket kan du till exempel välja en rund spegel istället för spegelskåp till en svart kommod eller en öppen vägghylla istället för ett väggskåp – det blir en bra dynamik och minimerar risken att det ska känns för svart. Det går självklart också att kombinera den svarta kommoden med ett grönt eller vitt högskåp i en annan serie. Jag har själv olika färger på badrumsmöblerna och det har bara varit positiva reaktioner. Våga efter egen smak så blir du nöjd, tipsar Helen Ottran.

En annan sak hon vill lyfta fram är behovet av bra belysning.

– Belysningen är extra viktig i ett badrum med mycket svart. Den svarta färgen gör att badrummet känns mysigt och inrett men också lite mindre och mörkare. Därför kan det vara bra att satsa på en spegelbelysning och väggskåp med belysningsramp, förutom en bra allmänbelysning förstås.

 

Gustavsberg Arctic
Lättast är det att välja badrumsmöbler från samma serie, som t.ex. Gustavsbergs Artic. Foto: Gustavsberg.

 

Belysning svart badrum
Den svarta färgen gör att badrummet känns mysigt och inrett men också lite mindre och mörkare. Tänk därför på att satsa lite extra på bra belysning. Foto: Gustavsberg.


Var noga med detaljerna

För att få till den där perfekta känslan är det viktigt att inte glömma bort detaljerna.

– Som vanligt är det detaljerna som gör det där lilla extra. Ska du satsa på en svart dusch, välj även den svarta blandarbrickan istället för den vanliga kromade. Och har du tvättställ utan kommod har vi svarta vattenlås i samma matta nyans som övrig inredning. Se även till att ha samma stil på alla detaljer. Har du moderna fyrkantiga handtag på kommoden är det snyggt om går igen även i toalettpappershållaren och krokarna. Ett exempel är vår serie Square – ett komplett paket där allt finns i matt svart, säger Helen Ottran.

Om du skulle skicka med ett sista tips, vad skulle det vara?

– Det går att göra stora förändringar utan att renovera hela badrummet. Har du ett äldre badrum kan du byta till svarta krokar, hängare, knoppar, toalettpappershållare och komplettera med nya handdukar, badrumsmatta och en svart toalettborste. Och kanske byta till en rund spegel och nya blandare eller dusch om du vill göra en större förändring. Med små medel går det att få till en helt ny känsla!


Se allt inom badrum från Gustavsberg