Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Tapetsera som ett proffs

Att tapetsera är roligt! De flesta som vill tapetsera om hemma gör det själva ­nuförtiden, och med Easy up-tapeter har det blivit busenkelt jämfört med innan.

Av Alexander Ljung2021-01-20

Den stora skillnaden mellan traditionella tapeter och de nuvarande Easy Up-modellerna är att du nu applicerar klistret på själva väggen istället för på tapeten. Det ger betydligt mindre kladd och är enklare att hantera för den som är ovan.

– Materialet är av högre kvalitet än det var på gamla papperstapeter och de sväller eller krymper inte heller, förklarar Stefan Wahlberg på AkzoNobel, med mångårig erfarenhet av tapetsering från sin tid som målare. Det innebär att du kan sätta dem kant i kant utan överlappning. Det gör det mycket enklare att mönsterpassa och att få det rakt och snyggt.

Första våden hjälper eller stjälper

Han menar att nästan alla kan tapetsera själva idag, om man gör på rätt sätt och är noggrann.

– Lägg tid på att få den första våden rak och snygg, efter det kommer de andra att bli raka de med då de läggs kant i kant. Jag rekommenderar att man använder lod för att få det rätt. Man får dock tänka på att inga tapeter kan dölja ett dåligt underarbete. Sitter det en gammal tapet på väggen eller om det är flera lager sedan innan måste du kolla om det finns blåsor eller om du kan höra att den gamla tapeten inte sitter fast helt och hållet. Det kan du göra genom att slå med naglarna på den.

I så fall är det bättre att riva ner och börja om från början. Då behöver du en tapetångare och det går i allmänhet att hyra för ganska lite pengar.

Måla innan du tapetserar

Grundarbetet är A och O. Är det en målad vägg du arbetar med tycker Stefan Wahlberg att det är en bra idé att spackla hela ytan för att få den helt jämn. Tapeten kommer inte dölja skavankerna.

– Om det istället sitter en gammal papperstapet sedan innan där man skarvat kanterna så bör du slipa ner dem. Detta eftersom du då slipper passa in våderna efter den gamla tapetseringen. I allmänhet är det en bra idé att måla vägen innan man tapetserar. Det gör att väggen får en jämn insugning och tapeten sitter bättre och jämnare.

Planera hörnen

Det som de flesta tycker är mest komplicerat med att tapetsera är att passa in hörnen och beskära kanter. Men Stefan Wahlberg förklarar att det inte behöver vara svårt om man planerar i förväg hur man ska göra.

– Då du tapetserar ett hörn lägger du den ena våden en dryg centimeter in på andra väggen och sedan den andra dikt an till hörnet. På så sätt blir det ingen glipa och du har möjlighet att korrigera eventuell snedhet i väggens konstruktion utan att det ser konstigt ut. Tänk också på att alltid använda skarpa rakblad då du skär och byt ut dem ofta. Många hemmafixare slarvar med detta och fransar då kanterna. Det blir betydligt dyrare med extra tapet än att köpa ett extra rakblad eller två. Använd också de speciella kantknivar som finns för tak- och hörnanpassning.

Rätt lim avgör allt

Idag kan de flesta tapetsera själva. Men det är viktigt att man följer instruktionerna och läser igenom limrekommendationen på tapeten. Den står markerad med symboler bestående av ringar, kvadrater och trianglar. Kontrollera att limmet har samma markering som tapeten, eller fråga en säljare om du är osäker. Tar du fel lim kan tapeten skadas eller rent av ramla ner.

Det här behöver du

Sitt inte i klistret, kolla att du har rätt grejer hemma så går jobbet snabbare och du slipper fastna i klistret.

• pensel och roller

Tapetlim

• Tapetverktyg och tapettråg (Easy-up)

Tapetborste

• Lod eller vattenpass

Tumstock

• Hink, tvättsvamp, vatten

Tapetkniv

• Skärlinjal med skärklots

 

Kolla in Boråstapeters gör-det-själv-film: