Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Alla dagar 08-19

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
010-140 01 00

Kundservice

Vardagar 09 - 17

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
010-140 01 00
Mina Sidor

Tvätta tak själv – 5 vanligaste frågorna

Att tvätta tak kommer varken utan frågor eller risker. I denna artikel går vi igenom fem vanliga frågor om taktvätt och vad du ska tänka på när det gäller säkerhet.

Av Bygghemma-redaktionen2023-11-30


Se allt inom takskötsel och takbehandling här

Se allt inom snö- och taksäkerhet här


Varför ska hustak tvättas?

Att tvätta och ta hand om sitt hustak är viktigt eftersom det påverkar takets livsläng. Ett rent hustak ger även stor estetisk påverkan, vilket är viktigt om du någon gång planerar att sälja ditt hus. Ett rent och fint hustak höjer värdet på huset.


Hur ofta ska tak tvättas?

För att uppnå ett välmående hustak är vårt tips att besikta och rengöra taket i alla fall en gång per år. Sedan finns det andra faktorer som spelar in och kan påverka hur ofta taket behöver tvättas. Till exempel miljön runt omkring huset eller läget mot de olika väderstrecken. Har du däremot ett helt nytt tak räcker det att du tvättar det efter cirka tre-fyra år. Du kan också se när det börjar bli en grön beläggning på takpannorna. Då är det läge för en tvätt.


Kan jag tvätta taket oavsett takpannans material?

Nästan alla takpannor går att tvätta, men hur och om du ska göra det beror på materialet:

- Betongpannor är det absolut enklaste materialet att tvätta och det kan du göra själv.

- Plåttak ska du helst inte tvätta själv då det krävs en viss erfarenhet. I det läget är det bäst att anlita en expert.

- Eternittak ska du helst inte röra alls eftersom det innehåller ämnet asbest som är skadligt för miljön. I Sverige är även eterniten så pass sliten och gammal att det inte heller är värt en tvätt.

- Lertak kan du däremot tvätta och göra på egen hand. Däremot ska du helst inte gå på ett lertak då pannorna är tunna. Använd då hellre en ställning eller stege.

Se hela vårt utbud inom algtvätt och mögeltvätt för hus


Kan taket tvättas oavsett årstid?

Vi rekommenderar dig att tvätta ditt tak mellan april och september då vädret är som mildast. Tvätta det därför gärna en solig dag när det inte blåser så mycket och när temperaturen ligger på omkring 15℃. Har du däremot en putsfasad är det till din fördel att tvätta taket när det regnar. Det är lätt att smutsen rinner ner och fastnar på husfasaden. Är det då en varm och solig dag finns det en risk att smutsen torkar in och då blir det svårare att få bort. Regnet blir då till en fördel och ger dig god tid att spola bort smutsen från fasaden.


Vad behöver jag tänka på när det kommer till min säkerhet på taket?

Att tvätta hustaket på egen hand kommer med många risker och det gäller att vara försiktig. För dig som är nybörjare har vi några goda råd som du kan ta med dig innan du ger dig upp på taket:

- Bästa tipset vi kan ge dig är att alltid ha en säkerhetssele på om du mot all förmodan skulle ramla eller tappa balansen. Det skänker också dig en extra trygghet när du väl är på taket.

- Ge dig inte upp på hustaket om någon annan i din närhet inte vet om det. Det är alltid bra om ni är två stycken då en av er kan stå nedanför och hålla utkik. Fyra ögon är bättre än två.

- Ska du ta hjälp av en stege för att nå upp till takpannorna ska du inte ställa den direkt på ett trägolv. När trä blir blött blir det också väldigt halt. Lägg därför ett glidskydd under så stegen kan stå stadigt.

- Har du nya takpannor ska du vara extra försiktig eftersom det kan bli väldigt halt när du tvättar. Du ska självklart alltid vara varsam om halkrisken när du är på taket. Därför är det ett bra tips att använda en takstege till hjälp.

 

Läs också: Rengöra takpannor: Så rengör du taket i 5 enkla steg 

Läs också: Ta bort mossa på tak – 3 smidiga alternativ

Läs också: Taksäkerhet – så får du ett säkert tak

Läs också: Bygga skärmtak - det ska du tänka på när du köper och monterar entrétak 

Populära artiklar