Taksäkerhet – så får du ett säkert tak
För att undvika allvarliga olyckor är det viktigt med taksäkerhet. Sotaren ska kunna utföra sitt arbete på ett säkert sätt och snö ska inte riskera att falla ner på någon. Här går vi igenom vilka regler som gäller och vad du behöver för att taksäkerheten ska bli så bra som möjligt.
Av Bygghemma-redaktionen • 2023-11-30
Läs också: Byta tak själv: Här är svaren på de vanligaste frågorna
Det är viktigt med taksäkerhet, speciellt när ett tak ska renoveras, bytas eller behöver röjas från snö. Det är också viktigt att sotaren kan utföra sitt jobb på ett säkert sätt. Det finns vissa regler som behöver följas och viss utrustning som är bra att investera i för att öka taksäkerheten. Nedan går vi igenom vilka regler som gäller och ger dessutom tips vilken utrustning du behöver.
Taksäkerhet – allmänna regler
Det finns några allmänna regler när det kommer till taksäkerhet. Dessa regleras bland annat av Boverket. Ett tak ska vara halksäkert, det ska inte gå att trampa igenom taket och det bör även finnas vissa skyddsanordningar såsom en krok för säkerhetslina. För att undvika olyckor är det viktigt att de regler som finns följs och att all utrustning monteras på rätt sätt. Är du osäker bör du kontrollera aktuella regler för ditt hus med en fackman.
Glidskydd
Ett glidskydd för vägghängda takstegar är en väldigt bra investering eftersom den ökar säkerheten markant för den som ska upp på taket. Glidskyddets funktion är att se till att stegen står stadigt och inte glider eller tippar. Glidskyddet monteras vid sidan av takstegen eftersom det då blir enklare att komma upp på taket från stegen.
Ett glidskydd, som detta från Wibe, får stegen att stå stabilt när du eller någon annan ska upp på taket.
KÖP HÄR: Glidskydd Wibe TAK WTAK GS
Taksteg eller bärläktssteg
Bärläktsteg och taksteg fungerar på samma sätt och är det som gör att man kan röra sig uppe på taket. Det är helt enkelt taksteg som monteras i en linje uppe på taket så att t.ex. en sotare kan komma upp till skorstenen. Bärläktsteg används på lägre tak, medan taksteg används på tak där husfasaden är brant eller högre än fyra meter. Det finns ingen lag som säger att du måste ha taksteg, däremot kan sotaren neka att gå upp och sota om det inte finns.
Taksteg finns i olika utföranden men de fyller alla samma funktion. Välj taksteg i färg och form som passar till ditt hus. Detta taksteg är från Skeppshultstegen.
KÖP HÄR: Taksteg Skeppshultstegen Universal
Bärläktssteg, som denna från Benders, fyller samma funktion som taksteg men är anpassade för lägre tak med lägre lutning.
KÖP HÄR: Bärläktsteg Benders 45 mm Läkt cc 300 mm
Snörasskydd
Snörasskydd är viktigt, i vissa fall livsviktigt. Funktionen är precis som det låter, ett skydd som hindrar snö från att rasa ner från taket. Snörasskydd finns i flera olika varianter, bland annat snöglidhinder och snöglidskrokar. Dessa monteras med fördel längs hela taket. Det är dock extra viktigt med snörasskydd över ingångar där människor ofta rör sig.
Snöglidkrok är en variant av snörasskydd. Krokarna hakas fast i takpannorna och ser därefter till att snön inte rasar ner från taket. Dessa snöglidskorkar är från Benders.
KÖP HÄR: Snöglidskrok Benders Nomo
Se alla produkter inom taksäkerhet här
Läs också: Det ska du tänka på när du köper och monterar ett skärmtak
Läs också: Ytterdörr bäst i test
Populära produkter under kategorin Snö- & taksäkerhet
Glidskydd Wibe TAK X WTAK GS X
Brandstege Nexa FLB-104 4m
Se priset!
Glidskydd Wibe TAK WTAK GS