Välj rätt fläkt till badrummet – 5 populära badrumsfläktar

Funderar du på att köpa en fläkt till badrummet? Vi har tittat närmare på de fem badrumsfläktar som toppade vår försäljningslista under förra året och passar samtidigt på att reda ut några vanliga frågor.

Av Bygghemma-redaktionen2021-02-11


Läs också: Bäst i test badrumsfläkt


Varför ska jag köpa en badrumsfläkt?

Badrumsfläktar ska hjälpa till att transportera bort fuktig luft i badrummet, som annars ökar risken för mögel och andra fuktskador. I kombination med tilluftsdon i andra delar av bostaden bidrar badrumsfläkten också till ett ökat luftombyte och därmed ett förbättrat inomhusklimat.


Hur monterar jag en badrumsfläkt?

Badrumsfläktar finns för både tak- och väggmontering. Antingen kan du anluta fläkten till en befintlig ventilationskanal med självdrag eller göra en ny rördragning genom väggen om badrummet ligger vid en yttervägg. Tänk på att komplettera med kallrasskydd om fläkten ska monteras i en yttervägg.


Vilken badrumsfläkt ska jag välja?

En badrumsfläkt kan kosta från ett par hundralappar upp till cirka 3 000 kronor. Prislappen kan bland annat bero på hur hög kapaciteten är samt hur många smarta funktioner fläkten har. Uppskattade funktioner är till exempel olika automatiska driftlägen som anpassar luftflödet efter hur badrummet används.


Topp 5 - Populära badrumsfläktar

1. Pax Calima

2. Fresh Intellivent P

3. Fresh Intellivent Sky

4. Klimatfabriken Klimat K7

5. Pax Passad 31

 

 

Badrumsfläkt

Mest sålda! Badrumsfläkt Pax Calima

Helautomatisk våtrums- och värmefläkt vars funktioner går att styra via en app. Fläkten är grundinställd för kontinuerlig drift på låg hastighet och har fukt, ljus och närvarodetektorer aktiverade. Med hjälp av appen får du tillgång till en rad olika funktioner och inställningsmöjligheter, såsom boostläge, vädringsfunktion, konstant flöde, veckoschema samt möjligheten att enkelt kunna använda fläkten som värmeförflyttare.

Rek. pris: 2 400 kr
Fuktstyrning: Ja
Kanaldimension: 100/125 mm
Kapacitet: 110 m3/h
Spänning: 240 V
Effekt: 4 W
Ljudnivå: 17-20 dB

KÖP HÄR: Badrumsfläkt Pax Calima eller Badrumsfläkt Pax Calima Paket

 

Fresh Intellivent P

2:a plats. Badrumsfläkt Fresh Intellivent P

Helautomatisk badrumsfläkt med intelligent fuktstyrning som drivs av en inbyggd mikroprocessor. Intellivent P känner av och anpassar sig efter dina vanor och justerar driften utifrån den aktuella fukthalten i luften. Den kan också välja mellan två kapacitetslägen; tyst (silent) eller maxläget. Om fläkten varit inaktiv i 26 timmar kör den ett vädringsprogram för att byta ut luften i badrummet. Fläkthjulet kan enkelt plockas bort för rengöring.

Rek. pris: 2 225 kr
Fuktstyrning: Ja
Kanaldimension: 100/125 mm
Kapacitet: 134 m3/h
Spänning: 240 V
Effekt: 5,5 W
Ljudnivå: 12-29 dB

KÖP HÄR: Badrumsfläkt Fresh Intellivent P

 

Fresch Intellivent Sky

3:e plats. Badrumsfläkt Fresh Intellivent Sky

Badrumsfläkt med många funktioner såsom luktsensor, intelligent och självjusterande fuktstyrning, ljussensor för timerstart samt vädringsfunktion. Lukt/luftkvalitetssensorn startar fläkten vid försämrad lukt och fläkten går tills luftkvaliteten är återställd. Inställningar av fläktens fuktioner görs via panel eller App.

Rek. pris: 2 466 kr
Fuktstyrning: Ja
Kanaldimension: 100/125 mm
Kapacitet: 140 m3/h
Spänning: 240 V
Effekt: 5 W
Ljudnivå: 19 dB

KÖP HÄR: Badrumsfläkt Fresh Intellivent Sky

 

Klimatfabriken K7

4:e plats. Badrumsfläkt Klimatfabriken Klimat K7

Helautomatisk badrumsfläkt med närvarosensor/IR-funktion. Sju olika driftlägen för olika situationer, bland annat vädringsfunktion om du är bortrest eller möjlighet att använda fläkten som värmeförflyttare. Fläkten har även fyra olika hastigheter för optimal ventilation. Klimat K7 är S- och CE-märkt, miljövänlig och energisnål. Ljudnivån ligger på låga 17-25 dB.

Rek. pris 2 100 kr
Fuktstyrning: Ja
Kanaldimension: 100 (80 - 125) mm
Kapacitet: 110 m3/h
Spänning: 230 V
Effekt: 3 W
Ljudnivå: 17-25 dB

KÖP HÄR: Badrumsfläkt Klimatfabriken Klimat K7

Badrumsfläkt

5:e plats. Badrumsfläkt Pax Passad 31

Badrumsfläkt med inbyggd fuktautomatik och IR-funktion. Fläkten startar med hjälp av en närvarosensor (IR/ljus) vid rörelse eller hastig ljusförändring i rummet, eller när fuktnivån överstiger inställt värde. Du kan också välja på fördröjt tillslag på 2,5 minut och eftergångstid på 15 minuter. Fläkten har kallrasspjäll. Vid installation i kanal med naturligt självdrag ska fläkten kompletteras med PAX Passad noskona.

Rek. pris: 2 558 kr
Fuktstyrning: Ja
Kanaldimension: 100 mm
Kapacitet: 95 m3/h
Spänning: 240 V
Effekt: 4 W
Ljudnivå: 21 dB

KÖP HÄR: Badrumsfläkt Pax Passad 31


Se alla badrumsfläktar här


Läs också: Välj rätt handdammsugare – 5 populära modeller

Läs också: Våga stick ut med färgade blandare i badrummet