Grilltunna

Filtrera

1 329 kr

4 999 kr

1329
1329
4999
4999

bluegaz

(2)

boretti

(3)

30x40

(1)

50x44

(1)

56x42

(1)

60x41

(1)

87x41

(1)

Endast snabbleverans

(5)

Sortera

5 Produkter

Du har sett alla 5 produkter

Hos oss hittar du det största utbudet av olika grillar. Varför inte investera i en ny och snygg grilltunna till sommarens alla grillfester? Dessutom har den kapacitet till att mätta många gäster.

Grilltunna för dig som grillar mycket

En grilltunna är en kolgrill av större modell som gör att man kan grilla åt många på en och samma gång, eller bara grilla mycket helt enkelt! De flesta grilltunnor har handtag och hjul så att de är enkla att flytta på, vilket är underlättande då de kan vara rätt tunga. En bra grilltunna har ofta sidobord som du kan använda dig av under grillningen eller ett litet kryddbord där du kan ställa dina marinader, kryddor och tillbehör. De öppna modellerna har ett justerbart galler i höjdled så att du kan reglera temperaturen, och de slutna modellerna har ofta dubbla grillgaller eller en extra gallerhylla. Du kan reglera temperaturen via lufttillförsel och justering av gallren på de öppna modellerna. De slutna modellerna brukar ha en termometer i locket. Med den håller du enkelt koll på temperaturen för att få ett perfekt och jämnt resultat.

Kom igång och grilla med grilltunna

En grilltunna är enkel att montera ihop och kräver oftast varken specialverktyg eller proffshjälp. Att komma igång att grilla med en grilltunna är varken svårt eller krävande. Du kommer att behöva grillkol, briketter och tändvätska, precis som med en vanlig klotgrill. Med en öppen modell av grilltunna kan det vara lite trixigt innan man får till den rätta glöden, och värmen kan vara svårare att reglera på grund av det konstanta luftflödet som strömmar in. Med en sluten modell får du en jämnare värme, och kan dessutom hålla extra koll på temperaturen inne i grillen med den termometer som oftast kommer fastmonterad och klar i locket. Det går givetvis även bra att köpa en separat termometer. Den slutna modellen har lufttillförsel både via locket och underifrån, och gör att temperaturen blir lättare att reglera och hålla jämn.

Att grilla med grilltunna - hur gör man?

Indirekt grillning med grilltunna

Att grilla med grilltunna är praktiskt, roligt och kanske en gnutta mer krävande. De två metoderna som man brukar använda sig av är indirekt grillning och direkt grillning. Indirekt grillning lämpar sig bäst när man ska grilla stora köttstycken som stekar, fågel eller hela filéer. För att grilla indirekt behöver du ha en grill med lock. Du behöver även ha en droppskål som fångar upp eventuellt fett som annars riskerar att droppa ner i kolen och orsaka flammor. Kolen och briketterna placeras sedan runtom skålen för att få en bra och jämn värme runt köttet. Grillen fungerar som en ugn vid indirekt grillning, och locket ska vara stängt. Se dock till att lufttillförseln är god nerifrån så inte glöden dör ut.

Direkt grillning med grilltunna

Direkt grillning är det snabbaste sättet att grilla med grilltunna, och är perfekt när man ska grilla korv, hamburgare, kotletter eller grillspett. Denna typ av grillning är nog den som de flesta tänker på när man talar om grillning. När kolen har blivit grå av aska och glöden ser perfekt ut är det dags att börja grilla. Det brukar ta ungefär 20 minuter innan kolen har fått rätt temperatur och är klar för att användas. Man brukar börja med att ha gallret så lågt som möjligt, det vill säga närmast glöden, och sedan lyfta upp gallret efter hand. På detta sätt får man det bästa resultatet med en fin yta och saftigt kött.

Ett par tips

För att göra din grillning så smidig som möjligt och för att ta hand om din grilltunna på bästa sätt, kan det var klokt att ha följande i åtanke. För att underlätta rengöring, kan man lägga aluminiumfolie i botten på grillen. På detta sätt kan man lyfta ur kolrester och eventuell vätska som har droppat ner i grillen. När du har lagt i kolen och hällt på din tändvätska, vänta gärna ett par minuter innan du tänder på. Detta för att vätskan ska ha sugits upp ordentligt av kolen och för att du inte ska behöva hälla på mer tändvätska. Låt tändvätskan brinna ur ordentligt innan du börjar grilla. För att säkerställa detta ska kolen vara grå av aska och ha rätt temperatur.

Rengöring av din grilltunna

För att ta hand om din grilltunna kan du införskaffa olika tillbehör, varav den viktigaste förmodligen är en bra rengöringsborste. Utsidan av grilltunnan ska tvättas ren med vatten och en trasa samt eventuellt lite grillrengöringsmedel. Själva gallret borstar du rent, och kom även ihåg att borsta gallrets undersida för att förhindra uppkomsten av flammor under din grillning. Inga kemikaliska medel behövs eller rekommenderas för rengöring av gallret då det är i kontakt med maten. Insidan av grillen behöver ingen speciell rengöring. Däremot är det bra att lämna sot och fett i locket då detta hjälper till att hålla grillen tät.